Opportunistische overname van Goldcorp
Het was ons duidelijk niet als enige opgevallen dat Goldcorp veel te laag gewaardeerd was in verhouding tot het groeipotentieel van het bedrijf. Newmont Mining, de tweede grootste gouddelver ter wereld, wil Goldcorp inlijven.
De vijfde goudproducent ter wereld had een moeilijk jaar achter de rug en werd daar door de beleggers zwaar voor afgestraft. Na een bar slecht derde kwartaal viel het aandeel in het najaar terug naar het laagste niveau sinds 2002. Het jaarrapport wordt pas op 13 februari gepubliceerd, maar de productiecijfers van het vierde kwartaal bevestigden al dat Goldcorp op het goede spoor zit. De output steeg met een kwart, naar 630.000 troy ounce. Dat nieuws verdween echter volledig in de schaduw door het overnamebod van Newmont Mining, de tweede grootste gouddelver ter wereld.
De fusie- en overnameactiviteit in de goudmijnsector schakelt daarmee een versnelling hoger. In september kondigde Barrick Gold al de overname van Randgold Resources aan. Daarmee ontstond de grootste gouddelver ter wereld. Newmont gaat met het inlijven van Goldcorp nog een stap verder. Schaalgrootte is in de mijnbouwsector een belangrijke troef om de kosten te drukken. Daarnaast wordt het voor de grote mijngroepen steeds moeilijker om de reserves op peil te houden. Maar exploratiesuccessen komen niet op bestelling. Dan is het kopen van reserves een stuk eenvoudiger. Goldcorp komt aan de twee eisen tegemoet. Met een jaarproductie van bijna 2,3 miljoen troy ounce levert het voldoende schaalgrootte en de reserves van 53 miljoen troy ounce behoren tot de grootste in de sector. Bovendien staat de groep aan het begin van een opwaartse cyclus waarin nieuwe projecten de output en de reserves met een vijfde zullen doen toenemen.
Newmont biedt per aandeel Goldcorp 0,328 eigen aandelen, aangevuld met 2 dollarcent per aandeel in cash. Op basis van de slotkoersen net voor de aankondiging bedraagt de premie 17 procent. Dat geeft de overeenkomst een marktwaarde van 10 miljard dollar. Beide raden van bestuur hebben al een akkoord, maar de transactie moet nog aan de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten worden voorgelegd.
De fusiegroep zal Newmont Goldcorp heten en in eerste instantie verspreid over nagenoeg alle continenten bijna 8 miljoen troy ounce goud produceren. Er wordt een initiële kostenbesparing van 100 miljoen dollar per jaar vooropgesteld en zowel de goudreserves per aandeel als het dividend zullen de grootste in de sector zijn. De groep zal in de twee jaar na de fusie wel tussen 1 en 1,5 miljard dollar aan activa moeten verkopen, waardoor de jaarlijkse output zal dalen naar 6 tot 7 miljoen troy ounce. Er is ook een fiscaal aspect verbonden aan aandelenoperaties waarbij buitenlandse bedrijven betrokken zijn. Volgens de richtlijnen van Febelfin moeten Belgische banken in dergelijke gevallen roerende voorheffing (30%) inhouden op de volledige waarde van de oorspronkelijke positie. Het doet er niet toe of er al dan niet een winstuitkering is. Belgische aandeelhouders die daar niet op anticiperen, zitten dan meestal met de gebakken peren. De operatie verder in de gaten houden is dus een must.
Conclusie
Goldcorp zat bij onze favorieten voor 2019. We kunnen in enkele weken al een mooie koerswinst laten optekenen. Toch zijn we niet onverdeeld gelukkig met het bod. Newmont heeft opportunistisch gehandeld en dat is zijn goed recht. Maar als het bedrijf op eigen kracht had kunnen doorgaan, zat er op langere termijn voor de Goldcorp-aandeelhouders (veel) meer in. Om een negatieve verrassing van de fiscus te vermijden, is het wel aan te raden de aandelen te verkopen voor de effectieve omruiling tegen aandelen Newmont plaatsvindt. Daar is nog enkele maanden tijd voor. We houden u op de hoogte. De waarde van het bod zal nog schommelen naargelang de koers van Newmont evolueert. Adviesverlaging.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 10,38 dollar
Ticker: GG US
ISIN-code: CA3809564097
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 9 miljard dollar
Verwachte k/w 2018: –
Verwachte k/w 2019: 34
Koersverschil 12 maanden: -27%
Koersverschil sinds jaarbegin: +9%
Dividendrendement: 0,8%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier