Opnieuw een druk jaar voor Belgische biotech

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We blikken zeer tevreden terug op de prestatie van onze biotechbedrijven in de voorbeeldportefeuille.

Ablynx (+118%), argenx (+62%) en Mithra Pharmaceuticals (+95%) zorgden voor knalprestaties, terwijl Bone Therapeutics en het diagnosticabedrijf MDxHealth (beide -42%) ontgoochelden. Oxurion steeg na een uitermate volatiel parcours per saldo met 7 procent. Na het wegvallen van Ablynx namen we in het voorjaar Biocartis als tweede diagnosticabedrijf op in de selectie (-24% sinds de opname tot eind december). Begin 2019 namen we met Galapagos de vaandeldrager van de Belgisch-Nederlandse biotech in de voorbeeldportefeuille op.

Of het overnamegeweld in de sector aan het begin van 2019 de voorbode is van nieuwe overnames later dit jaar valt af te wachten. Voor ons staat de evolutie van de pijplijn centraal. Daarom geven we in de tabel een overzicht van de nieuwsstroom die we het komende jaar verwachten voor onze portefeuillewaarden. We overlopen de belangrijkste elementen.

Argenx

Het komende jaar zijn bij argenx geen belangrijke klinische studieresultaten gepland. Het wordt een jaar van executie. Voor ARGX-113 betekent dat de lopende fase III-studie in myasthenia gravis zo snel mogelijk uitvoeren, en een sub-cutane fase II-studie, een fase III-studie in de bloedziekte ITP en een fase II-studie in een vierde indicatie, de spierziekte CIDC, opstarten. Op 16 mei krijgen we meer details over de klinische ontwikkelingsplannen met ARGX-117, en mogelijk inzicht in ARGX-118. We zijn heel benieuwd naar de vorderingen met ARGX-110, na de licentiedeal eind 2018 met Janssen Pharma, en met ARGX-115 (AbbVie).

Biocartis

Biocartis nam een sterke start na de positieve update over 2018 en de aankondiging van Nichirei Bioscience als distributeur voor Japan. Het bedrijf maakte van de koersopleving gebruik 55,5 miljoen euro op te halen. Het is uitkijken naar de CE-markering van de MSI-darmkankertest en de lancering van de eerste liquide biopsie voor een longkankertest. In de tweede jaarhelft volgt de eerste commercialisatie van de op Idylla aangepaste versie van de Oncotype DX Breast Recurrence Score-test van Genomic Health. We verwachten de aankondiging van nieuwe partnerschappen.

Bone Therapeutics

De belangrijkste doelstelling voor de specialist in botceltherapie in 2019 is het verzekeren van nieuwe financiering. Die is noodzakelijk om de aanvraag (clinical trial application) te ondersteunen in de tweede jaarhelft voor de opstart van een fase II/III-studie met ALLOB bij vertraagd helende breuken op basis van het nieuwe productieproces, en voor de opstart van een fase III-studie met het verrijkte viscosupplement JTA-004 bij patiënten met artrose in de knie. We krijgen de voorlopige fase IIa-studieresultaten met ALLOB van 32 patiënten die een lumbale vertebrale fusieoperatie ondergingen.

Galapagos

Bij Galapagos kijken we uit naar de FINCH1 en FINCH3 fase III-studieresultaten met filgotinib in reuma. In de tweede jaarhelft volgen nog fase II-studieresultaten met de JAK-remmer. De aanvraag tot commercialisatie wordt tijdens de zomer ingediend in Europa, en wellicht in de tweede jaarhelft in de Verenigde Staten. In de tweede jaarhelft krijgen we de eerste klinische resultaten uit Toledo, het onderzoeksprogramma van de volgende generatie in ontstekingsziekten. Het is ook afwachten of Galapagos naast Gilead Sciences een tweede farmabedrijf als strategische aandeelhouder aan boord kan halen.

MDxHealth

Het is voor MDxHealth dit jaar erop of eronder. De verkoopstrategie in de Verenigde Staten heeft gefaald en de aangekondigde besparingsmaatregelen bieden onvoldoende groeiperspectief. Gezien de hoge cashburn dringt een drastische strategiewijziging zich op onder de vorm van een verregaande samenwerking of overname. We hopen op meer nieuws daarover bij de jaarrapportering op 28 februari. Zo niet, zullen we het aandeel verkopen.

Mithra Pharmaceuticals

Het aandeel van Mithra steeg al met 40 procent na de aankondiging dat de Luikenaars blockbusterpotentieel zien in een nieuwe E4-kandidaat, PeriNesta, een potentieel middel voor de perimenopauze. Het start een veiligheidsstudie op in de eerste jaarhelft. In het eerste kwartaal krijgen we de fase III-studieresultaten van het anticonceptiemiddel Estelle in Noord-Amerika. Mogelijk volgt een licentiedeal voor de cruciale Amerikaanse markt. Voorlopig is er voor de grote markten nog geen licentiepartner voor Donesta, het kandidaat-middel tegen opvliegers in de menopauze, en dus start Mithra in de tweede jaarhelft zelf een fase III-monostudie op.

Oxurion

De kans is klein dat het aandeel van Oxurion tegen eind 2019 omtrent het huidige niveau zal noteren. Alle lopende programma’s komen in 2019 met resultaten. Het gaat om twee fase II-studies met THR-317, een fase I-studie met THR-149 en een met THR-687. Bij Oncuriuos krijgen we tijdens de zomer een stand van zaken over de fase I/II-studie met TB-403 (hersenkanker) en naar het jaareinde toe mogelijke pre-klinische proof-of-conceptdata in kankerimmunologie. De uitgebreide nieuwsstroom zal voor forse koersbewegingen zorgen, vooral in de tweede jaarhelft.

Opnieuw een druk jaar voor Belgische biotech

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content