Opluchtingsrally bij Netflix
Het derde kwartaal van het streamingbedrijf kon bekoren, maar het aandeel is veel te rijkelijk gewaardeerd.
Na een erg tegenvallend tweede kwartaal kon Netflix tussen juli en september grotendeels aan de verwachtingen voldoen. De prognoses voor het lopende vierde kwartaal vielen dan weer tegen, maar de beleggers waren toch opgelucht. Netflix realiseerde een omzet van 5,25 miljard dollar, precies zoals verwacht en 31 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 665 miljoen dollar of 1,47 dollar per aandeel. Dat cijfer lag fors boven de verwachte 1,03 dollar per aandeel. Dat was deels te danken aan het uitstel van investeringen in marketing en content naar het vierde kwartaal. Netflix profiteerde ook van de duurdere dollar waardoor de uitstaande schuld in euro minder waard werd. Dat leidde tot een boekhoudkundige winst van 171 miljoen dollar.
Netflix kreeg er 6,8 miljoen abonnees bij, iets onder de verwachte 7 miljoen maar wel fors meer dan in het tweede kwartaal (2,7 miljoen). Het streamingbedrijf telt wereldwijd 158,3 miljoen abonnees of 21,4 procent meer dan een jaar eerder. Netflix rekent voor het vierde kwartaal op 7,6 miljoen nieuwe abonnees.
Streamingdiensten groeien nog altijd erg sterk. De cruciale succesfactor is de content: klanten moeten willen betalen voor exclusieve shows, series of niches zoals sportverslaggeving. Een bedrijf als Netflix moet die content aankopen. Dat is heel kapitaalintensief. De investeringen in content worden dit jaar op 15 miljard dollar begroot. Voor bedrijven die content in huis hebben, is de drempel relatief laag om in de streamingmarkt actief te worden. Het wordt dus almaar drukker in dat segment.
Naast Netflix bestaat de top drie uit Amazon Prime en Hulu. Apple pakt op 1 november uit met Apple TV+ dat goedkoper in de markt wordt gezet dan Netflix. Bovendien krijgt wie een Apple-toestel koopt er een jaarabonnement op Apple TV+ gratis bij. Apple beschikt over veel diepere zakken dan Netflix en kan zich daardoor van meer en exclusievere content voorzien. Op 12 november lanceert Disney een streamingdienst in de Verenigde Staten en Canada. Na de overname van 21st Century Fox beschikt ook Disney over heel veel content. Ook AT&T (Warner Media) en Comcast (NBC Universal) lonken naar de niche. Netflix maakt zich weinig zorgen over de toenemende concurrentie. Volgens het bedrijf mogen er dan wel meer spelers een stuk van de taart opeisen, de taart wordt ook almaar groter. Dat klopt, maar meer concurrentie leidt wel tot prijsdruk en Netflix behoort al tot de duurdere aanbieders.
De aanhoudend negatieve vrije kasstroom is het grootste probleem van Netflix. In het derde kwartaal bedroeg die -551 miljoen dollar. Dat brengt het totaal sinds begin 2019 op 1,6 miljard dollar. Door de uitgestelde investeringen zal dat cijfer in het vierde kwartaal flink aandikken. Netflix mikt voor 2019 op een negatieve vrije kasstroom van 3,5 miljard dollar. Het bedrijf verwacht vanaf 2020 een daling van de negatieve vrije kasstroom naarmate de hoge vaste kosten in content over meer abonnees kunnen worden gespreid.
Netflix haalde in april nog bijna 2,2 miljard dollar op na vorig jaar al 3,9 miljard dollar te hebben bijgetankt. Na het derde kwartaal stond er tegenover een kaspositie van 4,4 miljard dollar een schuld van 12,4 miljard dollar.
Conclusie
Naarmate de concurrentie in deze erg kapitaalintensieve sector toeneemt, zal het groeiritme van Netflix vertragen. De groep moet voldoende schaalgrootte krijgen om de negatieve kasstromen om te keren. Dat zal ook in 2020 niet lukken. De consensusverwachting gaat uit van een onrealistisch positief scenario waardoor het aandeel veel te rijkelijk is gewaardeerd.
Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Koers: 299,91 dollar
Ticker: NFLX US
ISIN-code: US64110L1061
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 125,3 miljard dollar
K/w 2019: 93
Verwachte k/w 2020: 53
Koersverschil 12 maanden: -18%
Koersverschil sinds jaarbegin: +12%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier