Onzekere perspectieven voor Telenet
Telenet presteerde in de eerste jaarhelft iets beter dan verwacht, maar trok zijn jaarprognoses niet op. De financiële speelruimte is beperkt om een regulier dividend uit te keren.
Begin dit jaar verraste Telenet met de mededeling dat 2019 het eerste jaar met een winstdaling wordt sinds de beursgang in 2005. Na een iets beter eerste kwartaal lagen de omzet- en de winstcijfers van het tweede kwartaal licht boven de verwachtingen. Toch trekt Telenet zijn eerdere prognose niet in. Tussen april en juni nam de vergelijkbare omzet met 1,3 procent op jaarbasis af tot 635,6 miljoen euro, ongeveer 2 procent boven de consensusverwachting. De brutobedrijfswinst (ebitda) lag met 345,3 miljoen euro 1 procent boven de verwachtingen.
De cijfers van de eerste jaarhelft vertellen hetzelfde verhaal: de omzet komt uit op 1,26 miljard euro, een achteruitgang met 1,1 procent. De ebitda bedraagt 664,8 miljoen euro, eveneens een daling met 1 procent. De ebitda-marge bleef constant op 52,7 procent. Operationeel deed Telenet het niet slecht, als we er rekening mee houden dat de telecomgroep Medialaan als klant verloor aan concurrent Orange Belgium. De bundels blijven het relatief goed doen met 38.700 nieuwe klanten in het tweede kwartaal. Het aantal klanten dat vier diensten afneemt (vaste en mobiele telefonie, internet en digitale televisie) groeide van 28,1 naar 28,9 procent. Telenet verdient het meest aan klanten in een bundel. Zij stappen ook minder snel over naar de concurrentie. Er kwamen ook 53.900 mobiele abonnees bij en 3000 breedbandklanten. Bij de digitale televisie zette de achteruitgang door (-6900).
Telenet verwacht voor het volledige boekjaar een achteruitgang van de omzet met 2,5 procent en een daling van de ebitda met 1 à 2 procent. Net zoals Proximus zal Telenet het nieuwe tariefvoorstel van het BIPT aanvechten tijdens de lopende consultatieronde. De telecomwaakhond neemt daar in december een beslissing over. Vanaf januari worden de nieuwe huurtarieven van kracht die operatoren de komende vier jaar voor hun netwerken mogen aanrekenen. Telenet verwijt de regulator dat bij de berekening niet alle kosten in aanmerking zijn genomen. Het valt af te wachten wat de impact is op de investeringsplannen van Telenet. 5G of het supersnel internet zit in België voorlopig in de wachtkamer.
De vrije kasstroom (162,8 miljoen euro) daalde in de eerste jaarhelft met 23 procent door hogere rentelasten en een hoger belastingtarief. De prognose voor het volledige boekjaar – een vrije kasstroom tussen 380 en 400 miljoen euro – blijft wel overeind. Telenet had aan het einde van het eerste kwartaal 5,87 miljard euro schulden. Daarmee heeft de telecomoperator de bedenkelijke eer het bedrijf met de hoogste schulden in verhouding tot zijn balanstotaal te zijn op de Brusselse beurs. De gemiddelde looptijd en rentevoet bedragen 8 jaar en 3,6 procent. De totale schuld komt overeen met 4,3 keer de ebitda. Voor de schuldconvenanten telt niet het volledige bedrag mee. Exclusief onder meer leaseverplichtingen en leveranciersverplichtingen ligt de schuld op 3,5 keer de ebitda.
Telenet hintte op een herinvoering van een regulier dividend. Daarvoor moet de totale schuld in verhouding tot de ebitda wel terugvallen naar 4. Na het derde kwartaal wordt daarover een beslissing genomen. De groep heeft 139,5 miljoen euro in kas en beschikt over 645 miljoen euro aan liquiditeiten.
Conclusie
Telenet presteerde in de eerste jaarhelft iets beter dan verwacht, maar trok zijn jaarprognoses niet op. Door de toenemende concurrentie en de lagere prijszettingsmacht zit een omzetgroei er niet in. Wellicht komt er opnieuw een regulier dividend, maar door de hoge schulden is de financiële speelruimte beperkt. Gezien de onzekere perspectieven vinden we Telenet tegen bijna 8 keer de verwachte ebitda nog te duur.
Advies : verkopen
Risico : gemiddeld
Rating : 3B
Koers: 44,62 euro
Markt: Euronext Brussel
ISIN-code: BE0003826436
Ticker: TNET BB
Beurskapitalisatie: 5,2 miljard euro
K/w 2018: 25
Verwachte k/w 2019: 17
Koersverschil 12 maanden: +8%
Koersverschil sinds jaarbegin: +12%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier