Ontex voor de langere termijn
We hebben het vorige keer nog net kunnen meegeven, maar het beëindiging van de overnamepoging door de Franse private-equityspeler PAI Partners(onder meer de hoofdaandeelhouder van AS Adventure en Hunkemöller)op Ontex verdient nog een woordje extra.
De Fransen wilden oorspronkelijk 27,50 euro per aandeel betalen voor de Oost-Vlaamse onderneming. Maar na het doornemen van de boeken deed PAI Partners een tweede bod, dat lager lag dan het eerste. Dat was voor de raad van bestuur van Ontex niet verdedigbaar ten aanzien van de aandeelhouders en dus werd de overnamepoging afgeblazen.
Het is zonneklaar dat Ontex de jongste tijd niet de verhoopte marges kon realiseren. Dat is deels te wijten aan de marktomstandigheden: tegenvallende wisselkoersontwikkeling, zoals de zwakke dollar en de zwakke Brazilaanse dollar, en hogere grondstoffenprijzen. Maar er waren ook eigen tekortkomingen. Eind januari raakte bekend dat de toonaangevende producent van persoonlijke-hygiëneoplossingen voor baby’s (luiers), vrouwen (tampons) en senioren (incontinentieproducten) een afboeking van 15 miljoen euro omzet en bedrijfskasstroom (ebitda) moest doen “door problemen op het gebied van commerciële praktijken” in Brazilië. Lees: de overname van de persoonlijke-hygiënedivisie van de Braziliaanse keten Hypermarcas.
De Oost-Vlaamse groep zag de rebitda-marge (bedrijfskasstroom uit gewone bedrijfsactiviteiten ten opzichte van de omzet) terugvallen van 12,4 procent in de eerste helft van 2017 naar 10,4 procent voor dezelfde periode van dit jaar. In het eerste kwartaal was de marge 10,3 procent, en 11,6 procent als we Brazili buiten beschouwing laten. De rebitda-marge bedroeg in het laatste kwartaal van vorig jaar slechts 9,3 procent. CEO Charles Bouaziz heeft ooit de ambitie geuit om van Ontex het AB InBev van de luiers te maken. Dan heeft hij toch nog wat werk voor de boeg.
Het bod van PAI Partners was sowieso opportunistisch. De analyse moet vergelijkbaar geweest zijn met de onze: de problemen die Ontex doormaakt, zijn van tijdelijke aard en hebben geen structureel karakter. Maar de bedrijfsleiding, daarin gesteun door de referentie-aandeelhouder GBL (belang van afgerond 20%),plakt op termijn toch minstens een waarde van 27,5 euro op het Ontex-aandeel.
We hebben van de moeilijkste periode sinds de herintroductie op de beurs geprofiteerd om een positie in Ontex op te bouwen. Dat was voor sprake was van een overnamepoging door PAI Partners. We hadden tegen 27,5 euro binnen de kortste keren een mooie meerwaarde van ruim 20 procent kunnen realiseren. Zoals oorspronkelijk gepland, gaan we voor een traject op de langere termijn. Er zit hopelijk nog meer in dan het initiële bod. Tegen 12,5 keer de verwachte (lage) winst 2018 en 1,2 keer de boekwaarde is de waardering voor een groeiwaarde meer dan aanvaardbaar. Na het verlies van de ‘overnamepremie’ kan het advies weer naar ‘koopwaardig’ (rating 1B).
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 18,97 euro
Ticker: ONTEX BB
ISIN-code: BE0974276082
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,57 miljard euro
K/w 2017: 13
Verwachte k/w 2018: 12,5
Koersverschil 12 maanden: -33%
Koersverschil sinds jaarbegin: -31%
Dividendrendement: 3,1%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier