De overname van het Mexicaanse Grupo Mabe door Ontex is een succes. De Oost-Vlaamse producent van persoonlijkehygiëne-oplossingen pakt uit met een omzetstijging van 22,7 procent. Maar de verkiezing van Donald Trump kan roet in het eten gooien.

Het Bel-20-aandeel dat samen met AB InBev het meest te lijden heeft onder de zege van Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen is Ontex. In het najaar van 2015 kreeg de toonaangevende producent van persoonlijkehygiëne-oplossingen voor baby’s (luiers), vrouwen (tampons) en senioren (incontinentieproducten) nog applaus op alle analistenbanken voor de overname van de Mexicaanse Grupo Mabe. Ontex betaalde voor het nummer twee in Mexico 314 miljoen euro, grotendeels in cash (187 miljoen euro), maar ook in Ontex-aandelen (76 miljoen) en nam ook 52 miljoen euro schulden over. Grupo Mabe verkoopt 60 procent van de producten in Mexico, de vijfde grootste markt voor hygiënische wegwerpartikelen. De rest is hoofdzakelijk verspreid over het Amerikaanse continent, inclusief een degelijke positie in de Verenigde Staten.

De integratie is een succes, maar de markt vreest natuurlijk dat Trump Mexico economisch onder druk zal zetten. De Mexicaanse peso kreeg rake klappen door de verrassende uitslag en dat zal bij het omzetten van peso naar euro op de Ontex-cijfers wegen. Uit de derdekwartaalcijfers, die nota bene op de ochtend van de verkiezingsuitslag werden bekendgemaakt, kregen we bovendien de bevestiging dat 2016 een moeilijker jaar is dan de voorgaande.

Door de overname van Grupo Mabe kan de Oost-Vlaamse groep met een omzettoename van 22,7 procent uitpakken, iets beter dan de analistenconsensus van 506,6 miljoen euro. Maar dat zakencijfer houdt wel in dat van organische groei (+0,1%) niet echt sprake is. De wisselkoersen hadden een negatieve invloed van 1,1 procent. De rebitda (bedrijfskasstroom uit gewone bedrijfsactiviteiten) in het derde trimester bedroeg 63,2 miljoen euro, in lijn met de analistenconsensus. Het houdt een lichte verbetering van de rendabiliteit in tot een rebitda-marge tot 12,4 procent (12,3% voor 2015).

Ontex, opgericht door de familie Van Malderen,keerde in juni 2014 terug naar de beursvloer. Het werd aanvankelijk een sterk beursparcours waardoor de beurswaarde snel tot boven 2 miljard euro klom, voldoende voor een opname in de Bel-20-index. De herintroductie op de beurs _ Ontex was al beursgenoteerd tussen 1998 en 2003 _ hielp de wereldwijde producent van persoonlijkehygiëne-oplossingen eerst de stevige schuldenlast af te bouwen en daarna opnieuw op het overnamepad te gaan (nettoschuldpositie 691,3 miljoen euro op 30/9).

Het toenemende gebruik van hygiënische wegwerpproducten in de opkomende landen is een eerste belangrijke groeipool voor Ontex, naast het groeipotentieel bij incontinentie. In West-Europa is de vergrijzing een groot probleem en groeit de aanvaarding van dergelijke producten. Een lichte omzet- en margegroei blijft het objectief voor 2016. Tegen 15 keer de verwachte winst voor dit en 13 keer voor volgend jaar en een verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 9,5 voor 2016 raakt het aandeel stilaan terug redelijk gewaardeerd na de terugval van de afgelopen weken en maanden.


Conclusie

Ontex heeft zich sinds de herintroductie op de beurs weer ontpopt als een groeiwaarde en deed een strategisch belangrijke overname in Mexico. Die kan door de Trump-zege even op de koers wegen, maar op langere termijn blijven de vooruitzichten gunstig. GBL heeft intussen een belang van 15 procent opgebouwd. Bij koersuitbodeming zit er een adviesverhoging in.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,9 miljard euro

K/w 2015: 18

Verwachte k/w 2016: 15

Koersverschil 12 maanden: -22%

Koersverschil sinds jaarbegin: -24%

Dividendrendement: 1,9%

Partner Content