Omzetgroei Deere enthousiast onthaald

© Deere

Deere verraste met een omzetstijging. De overname van de wegenbouwspecialist Wirtgen is de grootste in de geschiedenis van Deere. Daardoor wil de groep minder afhankelijk zijn van de cyclische landbouwbusiness.

Voor Deere & Company, de grootste naam in de sector van de landbouwwerktuigen, is het boekjaar 2016-2017 al halfweg (afsluitingsdatum 30 oktober). En het bedrijf heeft geschitterd in het tweede kwartaal. Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van het boekjaar 2012-2013 was er opnieuw een omzettoename op jaarbasis. Die primeur deed de koers met ruim 7 procent opveren en voor het eerst in de geschiedenis afsluiten boven 120 dollar, terwijl de magische grens van 100 dollar nog maar eind vorig jaar was doorbroken.

Het tweede kwartaal van het boekjaar 2015-2017 leverde omzetstijging met 5 procent op tot 8,29 miljard dollar, tegenover nog 7,87 miljard dollar in de periode februari-april 2017. Het bedrijfsresultaat (ebit) maakte een spectaculaire sprong van 50 procent tot 1,27 miljard dollar, tegenover nog 848 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Maar de aangenaamste verrassing was dat de bedrijfswinst van de pure landbouwactiviteiten met 63 procent was vooruitgegaan. Per aandeel kwam de winst uit op 2,49 dollar, tegenover 1,56 dollar in het tweede kwartaal van het boekjaar 2015-2016. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg slechts 1,68 dollar per aandeel. Het is al het achttiende kwartaal op rij dat Deere de analistenconsensus over de winst per aandeel weet te kloppen.

Zes maanden geleden uitte de bedrijfsleiding nog de verwachting dat het nettoresultaat 1,4 miljard dollar zou bedragen in het boekjaar 2016-2017, tegenover de analistenconsensus van 1,21 miljard dollar. Na het sterke tweede kwartaal werd die verwachting opgetrokken tot 2 miljard dollar, of het beste jaar sinds het boekjaar 2013-2014 en een prognose die uitkomt boven de hoogste analistenschatting. De gemiddelde omzetverwachting van de analisten voor het lopende boekjaar bedraagt 25,0 miljard dollar, een stijging tegenover de 23,4 miljard dollar in het vorige boekjaar 2015-2016.

Ruim 180 jaar na zijn oprichting produceert Deere veel meer dan enkel landbouwwerktuigen. Deere haalde het afgelopen boekjaar 69,4 procent van zijn omzet uit zijn landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten kwamen uit materialen voor de bouw- en de bosbouw. Daarnaast is er een financiële poot, die zich bezighoudt met de verhuur en de leasing van landbouwvoertuigen. Dat percentage zal zakken na de grootste overname in de geschiedenis van Deere. De Amerikaanse onderneming legt 5,2 miljard dollar (4,6 miljard euro) op tafel voor de aankoop van de Duitse Wirtgen Group. De Duitsers zijn actief in meer dan honderd landen en gespecialiseerd in machines voor de wegenbouw en het mixen van asfalt. Eensklaps wordt Deere dus ook een vooraanstaande speler in de wegenbouw, in een poging minder afhankelijk te zijn van de cyclische landbouwbusiness.


Conclusie

Deere kon opnieuw aangenaam verrassen met zijn resultaat, en zijn eerste omzetstijging in meerdere jaren werd erg positief onthaald. Het aandeel is niet goedkoop meer, met een verwachte koers-winstverhouding van 21,5. De verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt ruim 3,5. De overname van Wirtgen is positief, maar er zijn goedkopere alternatieven in de landbouwsector.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 39,7 miljard dollar

K/w 2016: 24,5

Verwachte k/w 2017: 21,5

Koersverschil 12 maanden: +52%

Koersverschil sinds jaarbegin: +21%

Dividendrendement: 1,9%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content