Omzet Telenet blijft stagneren

John Porter, CEO Telenet © belga

Na de eerste jaarhelft zit Telenet op schema om de prognoses voor 2017 te realiseren. Maar de groei is stilgevallen.

De omzet zal dit jaar stabiliseren, terwijl de bedrijfskasstroom (ebitda) met ongeveer 5 procent zal toenemen. In het tweede kwartaal bleef de groepsomzet zo goed als ongewijzigd op 622,3 miljoen euro. De ebitda klom 5 procent hoger naar 303 miljoen euro, dankzij synergievoordelen na de overname van Base. De overname van SFR BeLux bracht ongeveer 190.000 nieuwe klanten aan in digitale televisie, breedbandinternet en vaste telefonie. Telenet lonkt ook nog naar Voo om zijn marktpositie in Brussel en Wallonië uit te breiden.

Net als in het eerste kwartaal verloor Telenet opnieuw klanten in digitale televisie. Op een totaal van bijna 1,8 miljoen klanten was het verlies van 15.000 abonnees weliswaar niet zo groot, maar het illustreert wel dat de groei is stilgevallen. Telenet heeft duidelijk last van het nieuwe televisieaanbod van Orange Belgium. De Belgische telecomregulator BIPT wil dit najaar de zogenaamde groothandelstarieven verlagen. Dat is de vergoeding die Orange Belgium aan Telenet moet betalen voor het gebruik van het kabelnetwerk. Het BIPT verwijst naar het duopolie (Telenet-Proximus) op de Belgische markt en wil de concurrentie aanzwengelen. Telenet is daar uiteraard niet mee opgezet en gebruikt het dalende aantal televisieklanten als argument dat er wel voldoende concurrentie is.

Het klantenverloop bij digitale televisie en breedbandinternet lag met 8,1 procent beduidend hoger dan vorig jaar. Dat fenomeen duikt ook bij andere operatoren op. Die trend zal overigens doorzetten, want door een nieuw regeringsinitiatief is het sinds 1 juli nog eenvoudiger geworden van telecomoperator te veranderen. Positief is wel dat de gemiddelde omzet per gebruiker met 3 procent op jaarbasis steeg naar 54,9 euro.

De vrije kasstroom lag met 153 miljoen euro boven de verwachtingen. Dat is gedeeltelijk te danken aan de techniek van vendor financing, die sinds vorig najaar wordt toegepast. Daarbij krijgt Telenet 360 dagen betalingsuitstel van de leveranciers van telecomapparatuur, waardoor de reële cashuitgaven lager liggen dan de boekhoudkundige uitgaven. Dat geeft de vrije kasstroom een extra boost. Telenet keert al sinds 2013 geen dividend meer uit. De vrije kasstromen werden in die periode aangewend voor de verlaging van de schulden en het financieren van overnames. Maar de aankoop van Base en SFR BeLux is intussen financieel en operationeel stilaan verteerd. Op basis van de verwachte kasstromen zal de groepsschuld, die aan het einde van het tweede kwartaal 3,4 keer de ebitda bedroeg, eind dit jaar afnemen naar 3,2 keer de ebitda. Dat creëert in theorie ruimte voor een herneming van de aandeelhoudersvergoedingen en daar anticiperen beleggers nu al op. Of aandeelhouders op een fors dividend mogen rekenen, is nog maar de vraag. Wellicht volgt bij de publicatie van de jaarresultaten over 2017 in februari meer duidelijkheid.


Conclusie

Omzetgroei is al enkele kwartalen een probleem voor Telenet, dat daardoor niet langer aanspraak kan maken op de titel van groeibedrijf. Dat compenseert het via overnames en kostenbesparingen, wat de marges ten goede komt. Ondanks het gebrek aan groei blijft het aandeel in de buurt van zijn historische hoogtepunt noteren. Door de hoge waardering (ondernemingswaarde van ruim 9 keer de verwachte ebitda) en de geringe groei blijven we bij ons negatieve advies.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,8 miljard euro

K/w 2016: 56

Verwachte k/w 2017: 29

Koersverschil 12 maanden: +39 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +9 %

Dividendrendement: –

Partner Content