Omzet Proximus daalt door internationale dochter

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De omschakeling van dochter BICS weegt nog op de resultaten van Proximus, maar dat is van voorbijgaande aard. Proximus blijft interessant voor de waardebelegger.

In het Belgische telecomlandschap was er tot voor kort een duopolie (Proximus en Telenet) in het segment van breedbandtoepassingen als internet en digitale televisie. Na de (verplichte) vrijmaking van de kabel kwam Orange Belgium (ex-Mobistar) er als derde speler bij.

Proximus lijdt naar verhouding minder onder de bijkomende concurrentie, maar is uiteraard ook niet immuun. In het derde kwartaal bleef de binnenlandse omzet zo goed als ongewijzigd op 1,1 miljard euro. De groepsomzet kwam met 1,44 miljard euro wel 3,2 procent lager uit dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De achteruitgang tussen juli en september kwam op rekening van de internationale dochter BICS. Dat bedrijf levert zogenaamde carrierdiensten voor buitenlandse operatoren in ruil voor een vergoeding. Maar de omzet van BICS zit in een structureel dalende trend.

De voornaamste oorzaak is de verschuiving van spraak naar data, wat de marges onder druk zet. Bovendien worden de inkomsten van BICS in (lagere) dollar afgehandeld. In het derde kwartaal daalde de omzet van BICS nog met 12,1 procent na een achteruitgang met 12,9 procent in het tweede kwartaal.

De carrieractiviteit zit in een overgangsfase. De afhankelijkheid van spraakdiensten wordt afgebouwd. Door twee overnames eerder dit jaar wil de groep aan BICS ook troeven meegeven op het gebied van de bescherming van onlinegegevens en cyberbeveiliging.

Na drie kwartalen ligt de groepsomzet met 4,3 miljard dollar 1,8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Exclusief BICS is er wel een groei met 1,1 procent. De bedrijfswinst of ebitda kwam met 464 miljoen euro 2,2 procent lager uit dan een jaar eerder. Naast de lagere ebitda bij BICS (-5%) zijn er de lagere inkomsten uit roaming. Die elementen werden gedeeltelijk gecompenseerd door een daling van de operationele uitgaven (-1,5%).

Na drie kwartalen ligt de ebitda wel 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. De nettowinst is na drie kwartalen met 3,3 procent afgenomen naar 385 miljoen euro. Dat komt door hogere belastinguitgaven en een toename van de afschrijvingen. Proximus moet in principe vanaf 2018 wel kunnen profiteren van de aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting.

Het management verwacht voor 2017 een lichte stijging van de ebitda. De binnenlandse omzet (dus exclusief BICS) zou stabiel blijven. Operationeel doet Proximus het niet slecht met 59.000 nieuwe internetklanten sinds begin dit jaar. Daardoor groeide het marktaandeel naar 46,5 procent. Het aantal televisieklanten steeg met 4,8 procent, goed voor een marktaandeel van 36,7 procent.

In het mobiele segment kreeg Proximus er 5,3 procent klanten met een abonnement bij (postpaid). De vrije kasstroom ligt met 480 miljoen euro sinds begin 2017 wel lager dan vorig jaar (550 miljoen euro). De dividenduitgaven liggen daar met 326 miljoen euro wel onder. Het brutodividend bedraagt nog tot 2019 1,5 euro. De nettoschuld daalde naar 1,73 miljard euro of ongeveer 1 keer de verwachte ebitda.

Conclusie

Dochter BICS drukt voor het tweede kwartaal op rij het groepsresultaat, maar dat is een tijdelijke situatie. Al met al vielen operationeel geen uitschieters te noteren bij Proximus. De prognoses voor het volledige boekjaar bleven behouden. Proximus is niet goedkoper dan de Belgische sectorgenoten, maar het hoge en stabiele dividend vormt wel een grote troef voor waardebeleggers.


Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Koers: 28,69 euro

Ticker: PROX BB

ISIN-code: BE0003810273

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 9,7 miljard euro

K/w 2016: 16,1

Verwachte k/w 2017: 16,5

Koersverschil 12 maanden: +11 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +5 %

Dividendrendement: 5,2 %

Partner Content