Olieprijs overschaduwt goede resultaten van Shell
Het aandeel van Royal Dutch Shell moest sinds begin oktober iets meer dan 10 procent inleveren. Daar konden de goede resultaten van het derde kwartaal niets aan veranderen.
De recente daling van de olieprijs bleef niet zonder gevolgen voor de aandelen van de beursgenoteerde energiegroepen. Begin oktober noteerde de prijs van een vat ruwe olie nog op het hoogste peil in bijna vier jaar. Maar toen sloeg het sentiment om. De markt vreest opnieuw voor een overaanbod door de combinatie van een recordproductie in de Verenigde Staten en de lagere economische activiteit in Europa en Azië, die de vraag doet afkalven. In het OPEC-kartel bestaat geen eensgezindheid om minder olie op te pompen. Iran is gekant tegen productieverlagingen en de positie van Rusland is nog onduidelijk.
Het aandeel van Royal Dutch Shell moest sinds begin oktober iets meer dan 10 procent inleveren. Daar konden de goede resultaten van het derde kwartaal niets aan veranderen. Shell boekte met een nettowinst van 5,62 miljard dollar (+37% op jaarbasis) het beste resultaat van de voorbije vier jaar. De Upstream-afdeling (olie- en gaswinning) profiteerde van de aantrekkende olieprijzen. De winst van de afdeling kwam uit op bijna 1,9 miljard dollar, tegenover 562 miljoen dollar een jaar eerder.
Ook de gasdivisie deed het goed met een winst van 2,3 miljard dollar, tegenover 1,3 miljard in dezelfde periode in 2017. Sinds de overname van BG Group is Shell een belangrijke speler in de productie van lng (vloeibaar aardgas). De Downstream-divisie zag haar winst afkalven van 2,66 naar 2,01 miljard dollar door de lagere raffinagemarges en hogere onderhoudskosten. De aangepaste operationele kasstroom steeg met 46 procent naar 14,7 miljard dollar. Daarvan nam de Upstream-afdeling met 7,3 miljard dollar ruim de helft voor haar rekening, gevolgd door Gas (3,7 miljard) en Downstream (2,9 miljard dollar).
Een klim van de olieprijs met 10 dollar per vat levert 6 miljard dollar aan extra kasstromen op. De vrije kasstroom kwam uit op 8 miljard dollar. Dat volstond om de dividenduitkeringen, de aandeleninkopen en de intrestbetalingen te dekken. Shell reduceerde zijn schuld in het derde kwartaal met 1,7 miljard dollar. Over de vier voorbije kwartalen ging er 8,3 miljard dollar af. Daardoor daalde de schuldgraad van 29,2 naar 23,1 procent. Het blijft de bedoeling 20 procent te halen. De verkoop van activa leverde al meer dan 30 miljard dollar op. In 2014 investeerden Shell en BG Group samen nog 45 miljard dollar. Dat cijfer zal dit jaar afnemen naar 25 miljard dollar en de komende jaren stabiliseren op 25 à 30 miljard dollar. De daling kwam er in hoofdzaak door lagere uitgaven voor exploratie en het uitstellen of faseren van projecten.
Het tussentijdse dividend blijft ongewijzigd op 47 dollarcent. Shell pakte eerder dit jaar uit met een inkoopprogramma van 25 miljard dollar. In oktober werd de eerste tranche van 2 miljard dollar afgerond. De groep wil 2,5 miljard dollar halen tegen eind januari. Het programma moet eind 2020 zijn afgerond. Op basis van de gemiddelde inkoopprijs tot nu zal het aantal aandelen met 600 miljoen verminderen (-7%). Dat is gunstig voor de aandeelhouders, omdat de winst dan over minder aandelen wordt gespreid.
Conclusie
Ondanks de positieve evoluties op operationeel vlak blijft Shell op korte termijn onderhevig aan de grillen van de olieprijs. Gezien de vele geopolitieke onzekerheden, zal de volatiliteit op de oliemarkt nog een tijdje hoog blijven. Door de hoge kasstromen komen de aandeelhoudersvergoedingen niet in gevaar. We verwachten dat het programma van aandeleninkoop en het royale dividend de koers zal ondersteunen. Een mooie defensieve keuze voor de voorbeeldportefeuille.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 26,94 euro
Ticker: RDSA NA
ISIN-code: GB00B03MLX29
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 224,2 miljard euro
K/w 2017: 12
Verwachte k/w 2018: 11,5
Koersverschil 12 maanden: +8%
Koersverschil sinds jaarbegin: -4%
Dividendrendement: 6,0%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier