Olie drijft weer boven
De prijs van een vat ruwe olie noteert op het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. Het United States Oil Fund is de grootste en populairste tracker om weer te beleggen in termijncontracten of futures op ruwe olie.
De prijs van een vat ruwe olie is sinds het dieptepunt van februari met meer dan 80% opgeveerd en noteert op het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. Het United States Oil Fund is de grootste en populairste tracker – gemeten naar de beheerde activa en de verhandelde volumes – om in termijncontracten of futures op ruwe olie te beleggen. De tracker met tickersymbool USO noteert sinds april 2006 op de NYSE en beheert meer dan 3,8 miljard USD. Er zijn meer dan 330 miljoen deelbewijzen in omloop en het gemiddelde handelsvolume tijdens de drie voorbije maanden bedraagt maar liefst 37 miljoen stuks.
USO schaduwen de prijsevolutie van de West Texas Intermediate-olievariant (WTI) en doet dat in hoofdzaak door te investeren in het meest nabije termijncontract. De jaarlijkse beheersvergoeding van USO bedraagt 0,45%. Behalve in termijncontracten wordt een deel van het beheerde vermogen ook geïnvesteerd in overheidsobligaties, forward- en swapovereenkomsten. Een klein deel wordt in liquiditeiten aangehouden. Op dit moment is juli de referentiefuture.
USO en andere fysieke olietrackers willen bij het aflopen van het termijncontract geen fysieke levering. Daarom worden de aflopende futures telkens doorgerold naar de volgende contractmaand. Dat doorrollen start twee weken voor het termijncontract vervalt en wordt gespreid over een periode van vier dagen. De eerstvolgende keer gebeurt dat tussen 7 en 10 juni. Alle details kunnen geraadpleegd worden op de website van de uitgever United States Commodity Funds. Er stelt zich wel een probleem bij het periodieke doorrollen van termijncontracten. In ideale omstandigheden zou de uitgever met de opbrengst van de verkochte termijncontracten evenveel nieuwe termijncontracten kunnen kopen. In realiteit is dat meestal niet het geval. Termijncontracten met een latere afloopdatum zijn meestal duurder. Anders gezegd: hoe verder de afloopdatum in de toekomst ligt, hoe hoger de prijs. Die situatie is ook bekend als ‘contango’.
Op dit moment noteert het WTI-termijncontract voor levering in juli tegen 49,25 USD. Augustus en september kosten respectievelijk 49,64 en 49,98 USD en vanaf oktober stijgt de prijs zelfs boven 50 USD. Contango ontstaat om de kosten van onder meer transport, opslag en verzekering te compenseren. Hoe langer de looptijd van het termijncontract, hoe hoger de kosten. Een groot overaanbod in de markt, waardoor er kortingen worden gegeven, werkt eveneens contango in de hand. In de praktijk kan de uitgever bij contango dus minder nieuwe termijncontracten kopen, wat een verliespost betekent. Op dit moment is de prijscurve niet zo steil, waardoor het verlies nog beperkt blijft. Begin dit jaar was de spread tussen de termijncontracten veel groter. Dat heeft onder meer te maken met een stijging van de raffinagemarges, waardoor er nu een hogere vraag is naar ruwe olie. Als de prijscurve zoals nu niet al te steil is, heeft de contango geen grote impact op het rendement. Het is een echt nadeel bij hoge spreads en voor wie de tracker lange tijd in portefeuille houdt.
Een alternatief voor USO van dezelfde uitgever is de United States 12 Months Oil-ETF. Die tracker met het tickersymbool USL noteert sinds 2007 op de NYSE en werkt volgens hetzelfde principe. Het enige maar belangrijke verschil is dat de inleg gelijk gespreid wordt over de twaalf termijncontracten van het komende jaar.
Conclusie
We denken dat we begin dit jaar de bodemprijs voor olie hebben gezien. Het herstel van de afgelopen maanden was zo spectaculair dat een terugval in de komende maanden niet onlogisch zou zijn. Dat is een goed moment om opnieuw rechtstreeks (bijvoorbeeld via het United States Oil Fund) of onrechtstreeks (olie- en oliedienstenaandelen) te beleggen in het zwarte goud.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier