Nyrstar is klaar voor een herstel
De gestegen zinkprijs moet nieuwe interesse wekken voor de resterende mijnbouwactiva van Nyrstar. De omvorming van Port Pirie tot een hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid zit op schema.
Nyrstar ontstond in 2007 uit de samenvoeging van de zinksmeltactiviteiten van Umicore en het Australische Zinifex. Sindsdien verliep het beursparcours uitermate teleurstellend. Vooral de strategische ommezwaai van CEO Roland Junck in 2010 om zwaar te investeren in de mijnbouw liep bijna faliekant af. Het bedrijf had meerdere kapitaalverhogingen nodig om te overleven en plooit zich nu terug op de smeltactiviteiten. Daarnaast wil het extra waarde halen uit recyclage door het Australische Port Pirie om te vormen tot een hoogtechnologische multimetalenverwerkende eenheid. Bill Scotting verving in de zomer van 2015 Roland Junck als topman, maar stapte onlangs onverwachts op. De nieuwe topman, Hilmar Rode, zal de strategie van Scotting voortzetten.
Terugblik op 2016
Scotting stippelde in het najaar van 2015 vier belangrijke prioriteiten uit voor Nyrstar: de versteviging van de balans, de verkoop van de verlieslatende mijnbouwafdeling, operationele besparingen en de succesvolle omvorming van Port Pirie. In februari volgde de tweede fors verwaterende kapitaalverhoging in twee jaar tijd, waardoor het aantal uitstaande aandelen explodeerde naar 93,6 miljoen, tegenover 17 miljoen in de zomer van 2014 (maal 5,5). Daarnaast inde Nyrstar 250 miljoen dollar via zilver- en zinkmetaalleveringsovereenkomsten, sloot het een kredietfaciliteit van 150 miljoen dollar af met de hoofdaandeelhouder Trafigura (later verhoogd tot 250 miljoen dollar), en volgde de uitgifte van een converteerbare obligatie voor 115 miljoen euro.
Toch bedroeg de nettoschuldpositie eind september nog altijd 766 miljoen euro, slechts 75 miljoen euro minder dan eind september 2015. Het verkoopproces van de structureel ondergefinancierde mijnbouwafdeling verloopt trager dan gepland. Tot nu werd alleen de verkoop afgerond van de El Toqui-mijn in Chili (25 miljoen dollar, plus prijsdeelname en productieafnameovereenkomst) en van de Contonga- en Corancancha-mijn in Peru (voor 26 en 0,5 miljoen dollar). Nyrstar kondigde ook de verkoop van El Mochito in Honduras aan (0,5 miljoen dollar).
De bedrijfskasstroom (ebitda) van de smeltafdeling bedroeg na negen maanden een ontgoochelende 143 miljoen euro (-45%), als gevolg van lagere volumes en 17 procent lagere verwerkingslonen. Gelukkig herstelde de zinkprijs in 2016 fors, van een dieptepunt op 1455 dollar per ton in januari naar 2589 dollar per ton. De negatieve ebitda van de mijnbouwafdeling werd gestopt (+5 miljoen euro na negen maanden).
Wat brengt 2017?
In 2017 wordt het verkoopproces van de mijnbouwafdeling afgerond, met vooral nog de verkoop van Langlois, Myra Falls en East en Middle Tennessee in Noord-Amerika. Ondanks een asbestprobleem zit de omvorming van Port Pirie op schema voor de ingebruikname in 2017. Port Pirie moet volgend jaar 20 miljoen euro extra ebitda aanleveren, en vanaf 2018 moet dat cijfer oplopen tot 80 miljoen euro.
Waarom favoriet voor 2017?
De fors gestegen zinkprijs moet nieuwe interesse wekken voor de resterende mijnbouwactiva. Elke succesvolle transactie is welkom om de zwakke balans te verstevigen. We verwachten dat het zwaar achtergebleven aandeel daarvan kan profiteren. Daarnaast moet de fors gestegen zinkprijs extra productie kunnen aantrekken, waardoor de neerwaartse druk op de verwerkingslonen – een cruciaal element voor de rendabiliteit van de smeltafdeling – zal verminderen.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 675 miljoen euro
K/w 2015: –
Verwachte k/w 2016: –
Koersverschil 12 maanden: -3%
Koersverschil sinds jaarbegin: -21%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier