Nyrstar
Het Belgische mijn- en multimetalenbedrijf Nyrstar beleefde een ontgoochelend derde kwartaal. Na de enorme terugval van het aandeel mikken we op een koersherstel als de mijnen van de groep verkocht raken.
Het Belgische mijn- en multimetalenbedrijf Nyrstar beleefde een ontgoochelend derde kwartaal. Door allerlei operationele problemen zag de afdeling metaalverwerking de zinkmetaalproductie afnemen met 11 procent tot 245.000 ton. Na negen maanden is er een daling met 10 procent tot 752.000 ton, en de jaarverwachting van 1 à 1,1 miljoen ton werd verlaagd naar 1 miljoen ton. De productieproblemen waren vooral het gevolg van extreme weersomstandigheden en zijn intussen opgelost. De omzet uit de metaalverwerking daalde met 24 procent tot 648 miljoen euro en zakte na negen maanden met 12 procent (1,98 miljard euro). De bedrijfskasstroom (ebitda) liep terug met 48 procent tot 39 miljoen euro en strandde na negen maanden op een ontgoochelende 143 miljoen euro (-45%).
Boven op de lagere volumes liggen de verwerkingslonen voor de smelterijen dit jaar 17 procent lager (203 dollar per ton, 9% extra voor het deel van de zinkprijs tussen 2000 en 2500 dollar per ton). Bovendien moet Nyrstar door de krapte in het aanbod van zinkconcentraat een hoge korting van 40 à 50 dollar per ton toestaan (historisch 10 à 30 dollar) op ongeveer de helft van de volumes. Door het beperkte aanbod zakten de spotprijzen voor de verwerkingslonen naar een dieptepunt van 90 dollar per ton. De blootstelling van Nyrstar daaraan is beperkt (5 à 10%), maar ze helpen de onlangs opgestarte onderhandelingen over de verwerkingslonen van 2017 uiteraard niet.
Wel positief is het herstel van de zinkprijs, van een dieptepunt op 1455 dollar per ton in januari naar 2413 dollar. Het gemiddelde in het derde kwartaal bedroeg 2253 dollar per ton (1844 dollar vorig jaar), en na negen maanden is er nog een beperkte terugval met 4 procent tot 1955 dollar. De stijging van de zinkprijs trekt nieuwe productie aan, waardoor het aanbodtekort allicht geen lang leven beschoren is. Nyrstar besliste zelf de eerder stilgelegde Middle Tennessee Mines in de Verenigde Staten weer op te starten.
De verkoop van de mijnen verloopt nog altijd moeizaam. Tot nu werd alleen de verkoop van El Toqui in Chili afgerond (25 miljoen dollar, plus prijsdeelname en productieafnameovereenkomst), en die van El Mochito in Honduras aangekondigd (0,5 miljoen dollar). Nyrstar mikt dit jaar nog op de verkoop van vier mijnen, en de laatste drie mijnen (Langlois, East en Middle Tennessee) moeten in 2017 de deur uit. De ebitda van de mijnafdeling verbeterde in het derde kwartaal van -13 miljoen naar +3 miljoen euro, en na negen maanden van -18 miljoen naar +5 miljoen euro. De succesvolle verkoop blijft echter cruciaal, want ondanks de forse kapitaalverhoging met 273,6 miljoen euro in februari, is de nettoschuldpositie eind september slechts met 75 miljoen euro gezakt tegenover twaalf maanden geleden, tot 766 miljoen euro.
De verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda van de voorbije twaalf maanden steeg van 2,5 naar 4,5. Inclusief de ontvangen vooruitbetalingen voor toekomstige zinkleveringen steeg de nettoschuldpositie zelfs met 77 miljoen euro tot 918 miljoen euro, of 5,4 keer de ebitda. De herontwikkeling van het Australische Port Pirie zit op schema om volgend jaar een beperkte extra ebitda van 20 miljoen euro aan te leveren, en vanaf 2018 jaarlijks 80 miljoen euro.
Conclusie
Het geteisterde aandeel van Nyrstar reageerde eerst negatief op het kwartaalrapport. Na een koopadvies door Goldman Sachs was de reactie positief. Na de enorme terugval tot een historisch dieptepunt mikken we op een koersherstel bij positief nieuws over de verkoop van mijnen. We verhogen daarom tijdelijk het advies naar koopwaardig. Het risico blijft bovengemiddeld vanwege de hoge schuldenpositie.
Advies: Koopwaardig
Risico: Meer dan gemiddeld
Rating: 1C
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 498 miljoen euro
K/w 2015: –
Verwachte k/w 2016: –
Koersverschil 12 maanden: -40%
Koersverschil sinds jaarbegin: -42%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier