Nvidia is beloftevol, maar nog te duur
Nvidia is actief in beloftevolle segmenten, maar er bestaat veel onzekerheid over wanneer die groei zich in de cijfers zal vertalen.
Nvidia was de jongste jaren een van de snelst groeiende bedrijven in de halfgeleiderindustrie, maar de voorbije drie kwartalen daalde de omzet op jaarbasis. Daar komt nog minstens één kwartaal bij.
Nvidia is vooral bekend als producent van chips voor grafische toepassingen. Onder gamers zijn de grafische kaarten GeForce de referentie. De gamingafdeling staat in voor de helft van de groepsomzet. In die afdeling is dankzij een alliantie met Nintendo ongeveer de helft van de omzet afkomstig uit halfgeleiders voor de Switch-spelconsole. Het datacenter levert ongeveer een kwart van de omzet. Het gaat onder meer om grafische processoren voor servers die in de cloud worden gebruikt voor toepassingen in artificiële intelligentie. In dat segment kondigde Nvidia de overname van Mellanox aan. Mellanox moet voor een groei-impuls zorgen, want de datacenteractiviteit zit in een dipje.
Nvidia is voorts actief in de autosector (chips voor autonome voertuigen), kunstmatige intelligentie en het mijnen van cryptovaluta. Dat laatste segment kreeg vorig jaar een stevige tik na de ineenstorting van de prijzen van cryptomunten.
In het tweede kwartaal van het fiscaal boekjaar daalde de omzet met 17 procent op jaarbasis naar 2,58 miljard dollar. Dat cijfer lag wel 16 procent hoger dan in het eerste kwartaal en ook iets boven de consensusverwachting van 2,55 miljard dollar. Maar het is nog te vroeg om van een ommekeer te spreken. Voor het lopende kwartaal voorspelt het management een omzet van 2,9 miljard dollar, wat 9 procent lager is dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat cijfer ligt onder de analistenverwachting van 2,98 miljard.
Goed nieuws was er van de winstgevendheid met een brutomarge van 60,1 procent tegenover een verwachte 59,5 procent. Nvidia profiteerde van lagere prijzen voor onderdelen en een groter aandeel van producten met een hogere winstmarge in het gamingsegment. In het lopende kwartaal zal de brutomarge voort oplopen naar 62,5 procent. De aangepaste nettowinst kwam uit op 1,24 dollar per aandeel, boven de verwachte 1,14 dollar maar wel 30 procent lager dan vorig jaar.
De omzet in het gamingsegment bedroeg in het tweede kwartaal 1,31 miljard dollar of iets meer dan de helft van de groepsomzet. Dat cijfer lag 27 procent lager dan een jaar eerder maar wel boven de consensusverwachting (1,21 miljard) en ook bijna een kwart hoger dan in het eerste kwartaal. De sterkste groei kwam van de Nintendo Switch, maar Nvidia lanceerde ook een aantal nieuwigheden. Dat is nodig want concurrent AMD is met de Radeon-productlijn in hetzelfde segment actief. In de datacenterafdeling bleef de omzet met 655 miljoen dollar (-14% op jaarbasis) achter op de verwachte 669 miljoen dollar. Ook op kwartaalbasis bleef de groei beperkt tot 3 procent. De kleinere automobielafdeling groeide met 30 procent en bereikte een recordomzet van 209 miljoen dollar.
Nvidia sloot een samenwerkingsovereenkomst af met Volvo voor de ontwikkeling van autonoom rijdende vrachtwagens. Nvidia is financieel gezond met een nettokaspositie van bijna 6 miljard dollar eind juni.
Conclusie
Nvidia is actief in beloftevolle segmenten maar er bestaat veel onzekerheid over wanneer die groei zich in de cijfers zal vertalen. Het aandeel noteert met een premie tegenover het sectorgemiddelde door de hogere groei. Maar die blijft dit jaar achterwege. De koers van Nvidia is opnieuw vooruitgelopen op een omzet- en winstherstel, maar dat moet zich nog concretiseren. We volgen het beloftevolle bedrijf op, maar willen lagere koersen zien voor een positief advies.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 174,84 dollar
Ticker: NVDA US
ISIN-code: US67066G1040
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 106,5 miljard dollar
K/w 2018: 45
Verwachte k/w 2019: 27
Koersverschil 12 maanden: -34%
Koersverschil sinds jaarbegin: +31%
Dividendrendement: 0,4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier