Novo Nordisk blijft prijsdruk voelen in Verenigde Staten
Novo Nordisk maakt er een slechte gewoonte van om bij de aankondiging van resultaten telkens de verwachtingen te temperen. Met deze aantrekkelijke waardering is de groep een overnamedoelwit voor farmagiganten als Pfizer en Novartis.
Analisten en beleggers konden de vierdekwartaalcijfers van Novo Nordisk maar matig appreciëren. Na de bekendmaking daalde de koers van de Deense wereldmarktleider in behandelingen tegen diabetes en obesitas met bijna 9 procent.
Voor de aandeelhouders werd zo nog maar eens bevestigd dat 2016 een zwart jaar is voor Novo Nordisk, waarin het aandeel op een bepaald moment 40 procent van zijn waarde verloor. Eind 2016 noteerde het ruim een derde lager dan aan het begin van het jaar. De doelstelling van een jaarlijkse winstgroei met 15 procent werd lange tijd behaald. Eind oktober werd de vork voor de omzetgroei in 2016 nog eens vernauwd tot 5 à 6 procent.
Ernstiger was dat de langetermijndoelstelling voor de toename van de winst eind oktober al was teruggeschroefd van 10 tot 5 procent per jaar door de toenemende prijsdruk, vooral op de cruciale Amerikaanse markt voor klassieke, humane insulineproducten (51,2% van de groepsomzet in 2016). In de Verenigde Staten daalde de omzet uit humane producten vorig jaar met 1 procent, tot 11,09 miljard Deense kronen. Die uit moderne insulineproducten zakte zelfs met 5 procent tot 47,51 miljard Deense kronen. Humane en moderne insulineproducten leverden vorig jaar nog altijd twee derde van de omzet uit diabetes- en obesitasbehandelingen, die het leeuwendeel van de groepsomzet (79,5%) uitmaken. Op groepsniveau steeg de omzet met 4 procent (6% zonder wisselkoerseffecten), van 107,9 naar 111,8 miljard Deense kronen.
Een belangrijke introductie van de afgelopen jaren waren geneesmiddelen die het GLP-1 effect verhogen. Bij patiënten met diabetes type 2 is het GLP-1 niveau niet meer voldoende. In dat segment heeft Novo Nordisk het middel Victoza, waarvan de inkomsten stegen met 11 procent tot 20,05 miljard Deense kronen, of 36 procent van de totale omzetgroei. Daarnaast maakte Novo Nordisk al langer de overstap van humane naar moderne insulines. Moderne insulines hebben een beter werkingsprofiel: ze zijn gebruiksvriendelijker, laten een betere glycemiecontrole toe en houden minder risico’s op hyperglycemie in (glycemie is de hoeveelheid suiker of glucose in het bloed). In dat segment heeft Novo Nordisk als nieuw stermiddel Tresiba, met een omzetklim van maar liefst 219 procent tot 4,06 miljard Deense kronen, en goed voor 47 procent van de toegenomen omzet. In dat segment lanceerde Novo Nordisk ook Xultophy (IDegLira), dat voor een extra omzet zal zorgen. De derde pijler (19% van de omzetgroei) is de nieuwkomer Saxenda, een hormoon dat de patiënt sneller een verzadigd gevoel geeft en dat als afslankmiddel belangrijk kan worden in de strijd tegen obesitas. De omzet uit dat product steeg met 243 procent tot 1,58 miljard Deense kronen.
Novo Nordisk haalde zijn langetermijndoelstelling van 5 procent groei van de bedrijfswinst (ebit) vorig jaar niet. De ebit zakte met 2 procent tot 48,43 miljard Deense kronen, wat een daling van de ebit-marge van 45,8 naar 43,3 procent inhoudt. De winst per aandeel steeg wel tot 14,96 Deense kronen per aandeel, tegenover 13,52 Deense kronen in 2015. Het dividend per aandeel wordt opgetrokken van 6,40 naar 7,60 Deense kronen per aandeel, waardoor de pay-outratio (het deel van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd) wel toeneemt van 46,6 naar 50,2 procent. De domper op de publicatie van de cijfers was dat het management vreest dat de prijsdruk in de Verenigde Staten ook dit jaar aanhoudt, zodat de omzet in 2017 in de buurt van die van 2016 kan liggen (vork van -1 tot +4%). Ook de bedrijfswinst ligt mogelijk in het verlengde van die in 2016 (-2 tot +3 procent).
We hebben Novo Nordisk opgenomen bij onze favorieten voor 2017. Dan kwam de verlaging van de omzet- en winstverwachtingen voor dit jaar ongelegen. Toch is het positief dat de bodem van november overeind bleef. Het aandeel is tegen 15 keer de verwachte winst voor 2017 en een verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van minder dan 11 voor 2017 weer goedkoop gewaardeerd. Met zo’n aantrekkelijke waardering is Novo Nordisk een overnamedoelwit voor farmagiganten als Pfizer en Novartis.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: New York
Beurskapitalisatie: 87 miljard dollar
K/w 2016: 17
Verwachte k/w 2017: 15
Koersverschil 12 maanden: -29%
Koersverschil sinds jaarbegin: -5%
Dividendrendement: 2,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier