Novo Nordisk bevestigt ommekeer

© reuters

We namen Novo Nordisk eind vorig jaar op in onze lijst van favorieten voor 2017. Die keuze heeft het bedrijf niet beschaamd. De meevallende kwartaalresultaten speelden daarin een cruciale rol.

Novo Nordisk is de Deense wereldmarktleider in de behandeling van de belangrijke en verwante ziektes diabetes en obesitas (overgewicht). Analisten en beleggers konden de halfjaarcijfers van de groep sterk appreciëren, te oordelen naar de koersstijging van ruim 8 procent op de dag dat de cijfers verschenen. Wat een contrast met 2016, toen de Denen er een slechte gewoonte van maakten de analistenconsensus telkens niet te halen. De belangrijkste oorzaak daarvan was de toenemende prijsdruk, vooral op de cruciale Amerikaanse markt (bijna 51% van de groepsomzet in het tweede kwartaal van 2017) voor de klassieke, humane insulineproducten. Die hielden in de eerste drie maanden stand ten opzichte van vorig jaar en stonden nog altijd voor 67 procent van de omzet uit diabetes en obesitas, die het leeuwendeel van de groepsomzet uitmaken (83%). Toch groeide de totale omzet met 4 procent (3% zonder wisselkoerseffecten) van 54,67 naar 57,09 miljard Deense kronen. Dat was meer dan de gemiddelde analistenverwachting.

Een eerste belangrijke introductie van de afgelopen jaren zijn geneesmiddelen die het GLP-1 effect verhogen. Bij patiënten met diabetes type 2 is het GLP-1 niveau niet meer voldoende. In dat segment heeft Novo Nordisk het middel Victoza, waarvan de omzet met 21 procent toenam tot 11,52 miljard Deense kronen. Daarnaast maakt Novo Nordisk de overstap van humane en moderne naar de nieuwe generatie-insulines, die het werkingsprofiel verbeteren. Ze zijn gebruiksvriendelijker, laten een betere glycemiecontrole toe en houden minder risico op hyperglycemie in (glycemie is de hoeveelheid suiker of glucose in het bloed). In dat domein heeft Novo Nordisk als nieuwe stermiddel Tresiba, die een omzetklim van maar liefst 155 procent tot 3,69 miljard Deense kronen liet zien. Het lanceerde ook Xultophy (IDegLira), waaraan een dagelijkse injectie van de combinatie van Tresiba en Victoza wordt toegevoegd. Ook dat product kan de omzet doen stijgen.

De derde pijler (32% van de totale omzetgroei) van de omzettoename was de nieuwkomer Saxenda, waarvan de omzet met 98 procent vooruitging tot 1,22 miljard Deense kronen. Dat hormoon geeft sneller een verzadigd gevoel en kan als afslankmiddel belangrijk worden in de strijd tegen obesitas. De fase III-resultaten voor semaglutide waren superieur tegenover het concurrerende middel Trulicity van Eli Lilly, zodat dat mogelijk de nieuwe standaardbehandeling voor diabetes type 2 wordt.

De bedrijfswinst (ebit) klom met 8 procent tot 26,88 miljard Deense kroon, wat een stijging van de ebit-marge van 45,4 naar 47,1 procent inhoudt. De nieuwe CEO Lars Fruergaard Jorgensen, die sinds 1 januari aan het roer staat, heeft zijn start niet gemist. De winst per aandeel steeg in die periode van 7,63 naar 8,07 Deense kronen per aandeel (+6%). Novo Nordisk verhoogde lichtjes zijn verwachtingen tot een omzetgroei van 1 à 3 procent en een toename van de ebit van 1 à 5 procent in Deense kronen.


Conclusie

We namen Novo Nordisk eind vorig jaar op in onze lijst van favorieten voor 2017. Die favorietenrol heeft het bedrijf niet beschaamd. De meevallende kwartaalresultaten hebben daarin natuurlijk een cruciale rol gespeeld. Het aandeel is tegen 18,5 keer de verwachte winst en een verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 13 voor 2017 geen koopje meer, zoals in december vorig jaar.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York

Beurskapitalisatie: 112,95 miljard dollar

K/w 2016: 19

Verwachte k/w 2017: 18,5

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +26%

Dividendrendement: 2,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content