Nog veel onzekerheden voor Avantium
Avantium haalde met de beursgang 103 miljoen euro op. Het Nederlandse chemiebedrijf heeft veelbelovende technologie in handen, maar de weg naar commercialisatie is nog lang.
Sinds 15 maart noteert Avantium op Euronext Amsterdam en Euronext Brussel. Het Nederlandse bedrijf werd in 2000 afgesplitst van Royal Dutch Shell, en is een pionier in duurzame chemie. Het ontwikkelde de zogenoemde YXY-technologie, waarmee op basis van plantaardige suiker (fructose) chemicaliën en kunststoffen kunnen worden gemaakt. Avantium mikt hierbij vooral op PEF, een 100 procent recycleerbaar alternatief voor PET-korrels (gemaakt op basis van petroleum voor de productie van petflessen) en andere verpakkingsvormen zoals aluminium, glas en karton. Naast de milieuvoordelen biedt PEF een betere bescherming tegen indringende gassen (langere houdbaarheidsduur), en is het ook sterker, waardoor minder grondstoffen nodig zijn.
Maar de weg naar commercialisatie is nog lang. De Nederlanders richtten daarvoor in november 2016 een joint venture op met de Duitse chemiereus BASF (Synvina), waarin Avantium een belang van 49 procent aanhoudt. De beursgang moest in eerste instantie dienen om de financiering van Synvina rond te krijgen. Momenteel is het plan om in 2018 een beslissing te nemen over het al dan niet bouwen van een fabriek met een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 ton (kostprijs tussen 275 à 325 miljoen euro). Bij een positieve beslissing kan de eerste commerciële productie opstarten vanaf 2021.
Avantium haalde met de beursgang 103 miljoen euro op, via de aanbieding van 9,4 miljoen aandelen (waarvan 9,35 miljoen nieuw uitgegeven aandelen) tegen een uitgifteprijs van 11 euro per aandeel. De retailbeleggers toonden grote interesse en kregen daardoor circa dubbel zoveel aandelen toegewezen dan initieel voorzien (1,67 miljoen aandelen). Het gros van de opbrengst van de beursgang _ 65 à 75 miljoen euro _ is gereserveerd voor het volstorten van het belang in Synvina. Daarnaast gaat 15 à 20 miljoen euro naar de twee verst gevorderde, hernieuwbarechemicaliënprojecten: project Zambezi (productie van koelvloeistof uit glucose) en project Mekong (productie van glucose uit non-food biomassa). De komende twee jaar zal voor beide projecten een testproductiesite worden gebouwd. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met onder meer Coca Cola, Danone en het Japanse Mitsui.
Het bedrijf is nog structureel verlieslatend, en dat zal de komende jaren zo blijven. We verwelkomen de beursgang van Avantium. De technologie is veelbelovend, maar de onzekerheden zijn nog groot en bijkomende financieringen op termijn noodzakelijk. We zouden het aandeel daarom vermijden. Het aandeel debuteerde sterk, met een koerspiek van 11,94 euro op de eerste handelsdag, maar noteert intussen onder de prijs van de beursgang.
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier