Nog altijd geen beterschap voor IBM
De groepsomzet van IBM daalde voor het twintigste kwartaal op rij en kwam bovendien uit onder de consensusprognose. Tegelijk ging ook de winstgevendheid achteruit.
Wie hoopte dat het nieuwe boekjaar beterschap zou brengen voor IBM, is eraan voor de moeite. De groepsomzet daalde voor het twintigste kwartaal op rij en kwam bovendien uit onder de consensusprognose. Tegelijk ging ook de winstgevendheid achteruit. In de eerste drie maanden daalde de omzet met 2,8 procent tot 18,16 miljard dollar. Dat was 230 miljoen dollar onder de verwachtingen. Op zich is dat geen ramp, als de marge maar overeind blijft. Maar de brutomarge kwam in het eerste kwartaal met 44,5 procent 3 procent lager uit dan in dezelfde periode een jaar eerder, en ook onder de verwachte 46,9 procent.
IBM rapporteert de cijfers van vijf afzonderlijke segmenten. Opmerkelijk is dat de winstgevendheid in al die segmenten daalde. IBM zet graag de prestatie van de zogenoemde strategic imperatives in de verf. Dat zijn de toekomstige groeipolen van het bedrijf, die naast cloudcomputing ook artificiële intelligentie (gegevensanalyse), mobiele diensten en beveiliging omvatten. De omzet van die groep steeg in het eerste kwartaal met 12 procent op jaarbasis tot 7,8 miljard dollar. De groei is de jongste kwartalen wel wat afgevlakt, waardoor ook het aandeel in de omzet (42%) wat stabiliseert. De cloudactiviteiten groeiden met een derde tot 3,5 miljard dollar, of bijna een vijfde van de groepsomzet.
IBM sleept nog een aantal andere minder rendabele afdelingen mee, zoals Systems (hardware), waarvan de omzet opnieuw met een zesde afkalfde. Ook de dienstenafdeling, de grootste van de groep, zag zowel haar omzet als haar winst dalen. IBM maakte wel een goede beurt voor de kostenbeheersing. Na de recente ontslagronde gingen de operationele kosten met bijna een vijfde naar beneden. De aangepaste nettowinst zakte op jaarbasis met 1 procent naar 2,35 miljard dollar. Door de aandeleninkopen – er zijn minder aandelen in omloop – steeg de winst per aandeel met 1 procent naar 2,38 dollar.
IBM verwacht voor het volledige boekjaar 2017 een aangepaste nettowinst van 13,8 dollar per aandeel, zonder rekening te houden met pensioengerelateerde lasten (1,1 dollar per aandeel) en kosten verbonden aan overnames (0,75 dollar per aandeel). De vrije kasstroom bleef in het eerste kwartaal steken op 1,1 miljard dollar, tegenover 2,3 miljard dollar een jaar eerder. Toch keerde IBM voor 1,3 miljard dollar aan dividenden uit en heeft het voor hetzelfde bedrag aandelen ingekocht. IBM verwacht dat de vrije kasstroom op jaarbasis ongeveer op hetzelfde niveau zal liggen als vorig jaar (toen 11,7 miljard dollar). In 2016 heeft het daarvan drie kwart uitgekeerd aan de aandeelhouders.
IBM had aan het einde van het eerste kwartaal 10,7 miljard dollar in kas. Daar stond een totale schuld van 42,8 miljard dollar tegenover, waarvan 28,5 miljard dollar kan worden toegewezen aan de financieringsafdeling van de groep (IBM Global Financing). Laten we die buiten beschouwing, dan bedroeg de nettoschuld 3,6 miljard dollar.
Conclusie
Na ons verkoopadvies van begin dit jaar dook het aandeel meer dan 10 procent lager. De recentste kwartaalcijfers bevestigen de dalende trend van zowel de omzet als de winstmarges, en dat is weinig bemoedigend. Tegen bijna 12 keer de verwachte winst ligt de waardering stilaan opnieuw in de lijn van het historische gemiddelde. We verwachten dat het aandeel op korte termijn nog wat onder druk kan blijven staan. Vandaar nog geen adviesverhoging.
Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 160,4 miljard dollar
K/w 2016: 12
Verwachte k/w 2017: 12
Koersverschil 12 maanden: +16,5 %
Koersverschil sinds jaarbegin: -2,5 %
Dividendrendement: 3,3 %
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier