Newmont Mining wordt gegijzeld door lage goudprijs
Newmont is de enige grote goudmijn die in het tweede kwartaal boven de verwachtingen heeft gepresteerd, maar het aandeel ging mee onderuit met de goudprijs.
De goudprijs noteert op het laagste niveau in meer dan een jaar. De boosdoener zijn de dollar, die de voorbije maanden flink is gestegen, en de recordhoge shortpositie van de speculatieve investeerders. Toch deed Newmont Mining het alles bij elkaar nog niet zo slecht. De aangepaste nettowinst kwam uit op 144 miljoen dollar, of 26 dollarcent per aandeel. Dat was weliswaar 42 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar wel 2 dollarcent boven de consensusverwachting.
De op één na grootste goudproducent ter wereld is wereldwijd actief. Noord-Amerika en Australië zijn geografisch de belangrijkste regio’s voor de groep, met 41 en 29 procent van de verwachte output in 2018. Newmont produceert daarnaast in Afrika (17%) en Zuid-Amerika (13%). Zoals verwacht daalde de goudproductie op jaarbasis met 14 procent naar 1,16 miljoen troy ounce. Dat is in hoofdzaak het gevolg van de ontginning van minder rijke ertslagen in de Verenigde Staten, Australië en Afrika. Over de volledige eerste jaarhelft bedraagt de productie 2,4 miljoen troy ounce.
Newmont handhaaft wel zijn productieprognose voor het volledige boekjaar (4,9 à 5,4 miljoen troy ounce). De totale kosten per troy ounce geproduceerd goud klom in het tweede kwartaal met 16 procent op jaarbasis naar 1024 dollar. Die klim is enerzijds een gevolg van de lagere productie en anderzijds van de hogere olieprijzen en de toegenomen kapitaal- en exploratie-uitgaven. Het gemiddelde over de eerste jaarhelft bedraagt 998 dollar. De prognose voor het volledige boekjaar bedraagt 965 à 1025 dollar per troy ounce, tegenover 924 dollar vorig jaar.
Vanaf 2019 zal de kapitaalbehoefte in principe sterk afnemen. De kapitaaluitgaven zullen dit jaar op 1,2 à 1,3 miljard dollar uitkomen. Dat cijfer zal volgend jaar dalen naar 730 à 830 miljoen dollar. Daardoor nemen ook de totale productiekosten weer af naar 870 à 970 dollar. In het tweede kwartaal werden de Twin Creeks- en Northwest Exodus-projecten in de Amerikaanse staat Nevada afgerond. Twin Creeks heeft een commerciële levensduur van vijftien jaar en zal tussen 30.000 en 40.000 troy ounce goud per jaar opleveren tegen productiekosten die tussen 650 en 750 dollar liggen. Northwest Exodus is nog een maatje groter, met een verwachte jaarlijkse opbrengst tussen 50.000 en 75.000 troy ounce.
In de loop van het vierde kwartaal wordt ook Subika (Ghana) operationeel. Verder zijn er uitbreidingen gepland in Ahafo (Ghana), Yanacocha (Peru) en Australië. Newmont kocht ook het belang van 50 procent in Galore Creek (Canada) over van NovaGold voor 275 miljoen dollar. De andere helft is in handen van Teck Resources. Galore Creek is een van de grootste onontgonnen koper- en goudaders in Noord-Amerika. De commerciële productie ligt nog veraf, maar het project is wel veelbelovend.
Newmont had dankzij een positieve vrije kasstroom (178 miljoen dollar) na de eerste jaarhelft 3,18 miljard dollar in kas. Daar stond een totale schuld van 4,1 miljard dollar tegenover. De nettoschuld is daarmee teruggevallen onder de grens van 1 miljard dollar, of 0,4 keer de geschatte bedrijfswinst (ebitda). Newmont hield het kwartaaldividend ongewijzigd op 14 dollarcent per aandeel.
Conclusie
Newmont is de enige grote goudmijn die in het tweede kwartaal boven de verwachtingen heeft gepresteerd, maar daar kopen de aandeelhouders weinig voor. Het aandeel ging mee onderuit met de goudprijs, al doet Newmont het relatief gezien beter dan het sectorgemiddelde. De hogere productiekosten komen ongelegen, omdat tegelijk de goudprijs is gedaald. Dat is maar tijdelijk, want vanaf volgend jaar zullen de kosten opnieuw afnemen. We blijven positief voor Newmont omwille van zijn mooie pijplijn met nieuwe projecten en zijn gezonde financiële positie.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 31,85 dollar
Ticker: NEM US
ISIN-code: US6516391066
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 17 miljard dollar
K/w 2017: 24
Verwachte k/w 2018: 24
Koersverschil 12 maanden: -11%
Koersverschil sinds jaarbegin: -15%
Dividendrendement: 1,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier