Newmont Mining mikt opnieuw op vuurwerk

© reuters

Newmont Mining beschikt over een goed gevulde pijplijn, die de output de komende jaren kan stabiliseren of zelfs licht doen groeien. Een terugkeer naar de dieptepunten van begin 2016 is onwaarschijnlijk.

Newmont Mining, dat zijn hoofdzetel in de Verenigde Staten heeft, is na Barrick Gold in volumes de grootste goudproducent ter wereld. Newmont is actief op bijna alle continenten, maar het zwaartepunt van zijn activiteiten ligt in Noord-Amerika (42% van de output) en Australië (33%). West-Afrika (Ghana) en Zuid-Amerika zijn goed voor 17 en 8 procent. In 2015 produceerde de mijngroep 5 miljoen ounce goud.


Terugblik op 2016

De goudmijnaandelen, en dus ook Newmont Mining, beleefden een fantastische eerste helft van 2016, met ruim een koersverdubbeling tot gevolg. Newmont noteert 30 procent onder de topkoers van augustus, maar het rendement sinds het begin van 2016 is nog altijd indrukwekkend. Newmont stak zich het voorbije decennium minder in de schulden dan de meeste sectorgenoten. In 2016 verkocht de groep haar belang van 48,5 procent in PT Newmont Nusa Tengara (PTNNT), de uitbater van de Batu Hijau-mijn in Indonesië. De verkoop werd vorige maand afgerond en leverde netto een kleine 900 miljoen dollar op. Het geld wordt gebruikt om te investeren en schulden af te lossen. Newmont had aan het einde van het derde kwartaal 2,1 miljard dollar in kas. Inclusief de opbrengsten van PTNNT wordt dat bijna 3 miljard dollar.

Newmont Mining heeft zijn schulden sinds 2013 met meer dan de helft afgebouwd, tot 4,55 miljard dollar. Newmont begon in november nog 500 miljoen dollar aan schuldpapier terug te kopen. De verhouding tussen de nettoschuld en de bedrijfskasstroom (ebitda) ligt op 1,1. Na de verkoop van Batu Hijau werden de productieprognoses voor 2016 verlaagd naar 4,8 tot 5 miljoen ounce goud. Na drie kwartalen ligt Newmont op schema met een output van 3,6 miljoen ounce tegen een gemiddelde productiekostprijs van 910 dollar (933 dollar in 2015).


Wat brengt 2017?

Het wegvallen van de Indonesische opbrengsten wordt gecompenseerd door andere projecten. Zo breidde de Newmont Cripple Creek & Victor-mijn (CC&V), die het van Anglogold heeft overgenomen, fors uit en verlaagde het de productiekosten met 200 dollar per troy ounce. Zowel uitbreiding van de Merian-mijn in Suriname als die van de Long Canyon-mijn in Nevada werd binnen het budget en op tijd afgerond. Beide activa zullen de gemiddelde productiekosten volgend jaar doen afnemen. Daarnaast zijn er uitbreidingsprojecten in Australië (Tanami) en Ghana (Ahafo en Subika). De voorlopige productieprognose voor 2017 bedraagt 4,9 à 5,4 miljoen troy ounce.


Waarom favoriet voor 2017?

Newmont beschikt over een goed gevulde pijplijn aan projecten, die de output de komende jaren kunnen stabiliseren of zelfs licht doen groeien. Bovendien kan de groep ze grotendeels financieren met haar eigen kasstromen. Newmont scoort beter in schuldbeheersing dan zijn concurrenten en koppelt daar ook een dividend aan. Tegen 1,4 keer de boekwaarde is de waardering weinig veeleisend. Een belangrijke kanttekening is dat het koerspotentieel van Newmont zich pas kan ontplooien als de goudprijs stijgt.

We achten een terugkeer naar de dieptepunten van begin 2016 zo goed als onwaarschijnlijk. Integendeel: we mikken op hetzelfde vuurwerk in de goudmijnaandelen als in de eerste helft van 2016. Beleggers die liever geen individueel goudmijnaandeel kopen, kunnen terecht bij een gediversifieerde tracker als VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX). Newmont is de op één na grootste positie in de onderliggende index, met een aandeel van bijna 10 procent.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 16,4 miljard dollar

K/w 2015: 19

Verwachte k/w 2016: 18

Koersverschil 12 maanden: +80 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +76%

Dividendrendement: 0,3 %

Partner Content