Newmont Mining

Voor de komende jaren mikt Newmont opnieuw resoluut op groei, met vanaf 2015 opnieuw een toename van zowel de goud- als de koperproductie.

Begin februari daalde de koers van de Amerikaanse goud- en koperproducent Newmont naar het laagste peil sinds begin 2002. Veel mijngroepen zitten in hetzelfde schuitje, maar Newmont werd wel bijzonder zwaar getroffen. Het bedrijf moest over 2013 voor 3,4 miljard USD aan waardeverminderingen boeken. Daarvan was 2,9 miljard USD toe te schrijven aan operationele activa (Boddington en Tanami in Australië en Long Canyon in Nevada) en nog eens 0,5 miljard USD aan de waardevermindering van ertsreserves als gevolg van de lagere goudprijs. Daardoor sloot Newmont het boekjaar af met een nettoverlies van 2,5 miljard USD, tegenover nog een winst van 1,9 miljard USD een jaar eerder. De Akyem-mijn in Ghana werd tijdig en binnen het budget opgeleverd, wat 438.000 ounce goud aan de groepsproductie toevoegde. De output in het vierde kwartaal bedroeg 1,48 miljoen ounce. Dit bracht de groepsproductie over het volledige boekjaar op 5,1 miljoen ounce, aan de bovenkant van de verwachtingen en 2% meer dan in 2012.

Australië, Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika (Nevada) staan in voor 60% van de groepsproductie. De bijdrage van Zuid-Amerika staat onder druk omdat Yanaccocha in Peru stilaan matuur wordt en de ertsen geleidelijk minder rijk worden. De kans is groot dat de fakkel wordt overgenomen door Afrika. Naast Akyem wordt volgend jaar ook beslist over een uitbreiding van Ahafo. Toch wordt ook Zuid-Amerika niet vergeten, want in de pijplijn bevindt zich ook het Merian-project in Suriname.

De voorbije jaren stonden in het teken van kostenbesparingen. Dit was ook nodig, want de kostprijs per geproduceerde ounce goud moest omlaag om operationeel winstgevend te blijven. Vorig jaar werd voor bijna 1 miljard USD in de kosten gesnoeid, terwijl ook voor 600 miljoen USD aan activa werden verkocht. Dit jaar zou de productie blijven steken op 4,6 tot 4,9 miljoen ounce. De totale productiekosten daalde vorig jaar met 6%, tot 1104 USD per ounce. In het vierde kwartaal was dit zelfs nog maar 1032 USD. Door de lagere output in vergelijking met vorig jaar zouden de totale productiekosten in 2014 opnieuw wat toenemen, tot 1075 tot 1175 USD per ounce. Als de prognoses uitkomen, zou dat in 2015 opnieuw moeten terugvallen naar 950 tot 1050 USD per ounce.

Voor de komende jaren mikt Newmont opnieuw resoluut op groei, met vanaf 2015 opnieuw een toename van zowel de goud- als de koperproductie. Die groei moet komen van Long Canyon in Nevada, maar vooral van Batu Hijau in Indonesië. De Indonesische overheid eist echter dat Newmont een nieuwe smeltfabriek bouwt, maar dat houdt economisch geen steek. Beide partijen proberen een overeenkomst te bereiken, maar dat kan enige tijd aanslepen. Newmont heeft een deel van de schulden geherfinancierd en is financieel in vrij goede gezondheid met een nettoschuldpositie van 2,7 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). De groep benut de vrijgekomen kasstromen om die schuld verder te reduceren, de lopende projecten uit te voeren en het dividend uit te betalen. De groepsreserves bedroegen eind vorig jaar 88,35 miljoen ounce.

Conclusie

Indonesië neemt een belangrijke plaats in de toekomstplannen van Newmont Mining in, maar de onzekerheid is erg groot. Na de koershalvering van vorig jaar en de massale afschrijvingen noteert Newmont nu tegen 1,2 keer de boekwaarde, tegenover een gemiddelde van 2,2 tijdens de voorbije vijf jaar.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content