Newmont breidt bestaande projecten uit

© reuters

Newmont Mining heeft het jaar goed ingezet. De mijngroep ligt op schema om de productie- en kostenprognoses voor dit jaar te halen.

De Amerikaanse mijngroep Newmont Mining blijft onze favoriet bij de grote gouddelvers. Het bedrijf dankt die status aan de combinatie van een sterke balans, een goed gevulde pijplijn met nieuwe projecten en relatief lage productiekosten. Newmont is in volumetermen niet de grootste goudgroep. Die eer is weggelegd voor Barrick Gold, al is het verschil niet zo groot. Newmont stak zich minder in de schulden en begon ook eerder met de afbouw ervan. Het gevolg is dat Newmont er financieel erg goed voorstaat.

De kaspositie steeg in het eerste kwartaal van het boekjaar met 160 miljoen dollar naar 2,9 miljard dollar. Daar stond een gecombineerde schuld van 4,6 miljard dollar tegenover. Dat levert per saldo een nettoschuld van 1,7 miljard dollar op tegenover nog 1,9 miljard dollar eind 2016. De nettoschuld komt overeen met 0,7 keer de verwachte bedrijfskasstroom of ebitda van dit jaar. Het dividend is gekoppeld aan de goudprijs en verdubbelde van 0,025 naar 0,05 dollar per aandeel op kwartaalbasis.

Operationeel geeft Newmont op dit moment eerder prioriteit aan organische groei boven externe groei. Extra productie zal de komende jaren dus vooral van uitbreidingen van bestaande projecten moeten komen. Newmont beschikt over 68,5 miljoen troy ounce aan bewezen reserves en twaalf operationele mijnen, waarbij de Noord-Amerikaanse activa dit jaar voor 41 procent van de groepsomzet zullen instaan. Daarna volgen Australië (31%), Afrika (15%) en Zuid-Amerika (13%).

Onlangs werd in de Verenigde Staten (Nevada) de Long Canyon-mijn geopend. Die is nog niet op kruissnelheid, maar zal op termijn 100.000 tot 150.000 troy ounce aan de productie bijdragen. De Merian-mijn zal jaarlijks 300.000 tot 375.000 troy ounce goud opleveren. In Afrika werd de expansie van Ahafo (Ghana) goedgekeurd. Ook de capaciteit van de verwerkingsinstallatie wordt verhoogd. Die uitbreidingen moeten de levensduur van de mijn verlengen en de kosten verlagen. In Australië werd de Tanami-mijn weer opgestart na hevige regenval.

De mijnen van de groep presteerden in het eerste kwartaal 1,23 miljoen troy ounce goud tegenover 1,14 miljoen troy ounce vorig jaar. Dank zij de hogere goudprijs klom de omzet met bijna 13 procent naar 1,66 miljard dollar. Newmont ligt daarmee op schema om de prognose voor het volledige boekjaar (4,9 tot 5,4 miljoen troy ounce) waar te maken. De totale productiekosten lagen met 900 dollar per troy ounce iets onder de verwachting, maar wel hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar (889 dollar). Het gemiddelde van 2016 bedroeg 912 dollar. Newmont realiseerde een positieve vrije kasstroom van 199 miljoen dollar. De ebitda steeg met een vijfde naar 566 miljoen dollar en de nettowinst lag met 133 miljoen dollar 3 procent hoger dan een jaar eerder. Door de geplande uitbreidingen kon Newmont de productieprognose voor de komende jaren verhogen naar 4,7 tot 5,2 miljoen troy ounce (2018 en 2019.) Vanaf 2019 zullen ook de kosten dalen naar 870 tot 970 dollar wegens lagere kapitaaluitgaven en het effect van nieuwe (en goedkopere) output.


Conclusie

In tegenstelling tot concurrent en sectorgenoot Barrick heeft Newmont het jaar wel goed ingezet. Operationeel en financieel verloopt alles zoals gepland. De schulden werden verder afgebouwd en Newmont ligt op schema om de productie- en kostenprognoses voor dit jaar te halen. Het aandeel is aan 1,5 keer de boekwaarde niet overdreven duur.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 17,6 miljard dollar

K/w 2016: 29

Verwachte k/w 2017: 28,5

Koersverschil 12 maanden: -7 %

Koersverschil sinds jaarbegin: -3 %

Dividendrendement: 0,6 %

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content