Moeilijk gaat ook bij Deceuninck

© Deceuninck

Het aandeel van Deceuninck heeft de jongste weken en maanden zwaar geleden onder de Turkse crisis. Die reactie lijkt ons overtrokken. Deceuninck is veel meer dan Turkije alleen.

De link met Turkije heeft dit jaar al heel zwaar gewogen op de koers van Deceuninck. Het was dan ook begrijpelijk dat er tijdens de conferencecall met analisten veel vragen gingen over dat land. Dat viel CEO en referentieaandeelhouder Francis Van Eeckhout ook op. Hij merkte op dat de West-Vlaamse producent van pvc-profielen voor ramen en deuren in veel meer regio’s actief is dan enkel in het land van president Erdogan. Anders dan bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2017 kon hij nu wel zijn tevredenheid uitspreken over de toename van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) tegenover de omzet (stijgende rebitda-marge), ondanks de moeilijke marktomstandigheden.

De omzettoename van 0,8 procent tot 341,5 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2018 lag wel nog min of meer in lijn met de verwachtingen. De omzetstijging is een combinatie van tegenstrijdige evoluties: 6,8 procent prijsstijgingen en een betere productenmix en 4,1 procent volumetoename worden sterk afgevlakt door -10,1 procent wisselkoerseffecten. De grote boosdoener bij de munten is de val van de Turkse lira met 25,3 procent in de eerste jaarhelft. Intussen is dat nog een stuk erger geworden. De dollar was ook geen hulp, maar de Amerikaanse munt is al wel een aantal maanden aan het herstellen.

Zoals de jongste jaren gebruikelijk was, is er wel een hemelsbreed verschil in de prestaties tussen de regio’s. De eerste uitblinker in de eerste jaarhelft voor de omzetontwikkeling is uitgerekend de afdeling Turkije en andere opkomende markten. Voor de omzet is dat de belangrijkste regio voor de groep. Deceuninck draaide er 5,9 procent meer volume. De omzet steeg met 6,4 miljoen euro tot 107,9 miljoen euro. Turkije bleef overeind en er was een forse groei op de andere opkomende markten. De andere divisie die excelleert, is Noord-Amerika, waar Deceuninck de opgaande trend van de afgelopen jaren heeft doorgetrokken met een volumegroei van 5,4 procent. De verzwakking van de dollar is zonde, want daardoor stagneert de omzet in Noord-Amerika.

De thuismarkten in West-Europa blijven matig presteren met een volumeafname met 3,2 procent en een stagnerende omzet op 91,9 miljoen euro. Pijnlijk is de achteruitgang in België, waar pvc terrein verliest tegenover aluminium. Centraal- en Oost-Europa is al een tijd het zwakke broertje in de groep, met -5,0 procent in volume en een omzetdaling van 2,4 miljoen euro tot 78,8 miljoen euro. De toename van de rebitda met 10,4 procent, van 32,7 naar 36,1 miljoen euro, is dan ook een puike prestatie, die veel beter is dan verwacht.

Gezien de wisselkoersdalingen, de stijgende grondstoffenprijzen, de noodzakelijke inhaalbeweging voor de investeringen is een toename van de rebitda-marge van 9,7 tot 10,6 procent echt wel een aangename verrassing, terwijl CEO Van Eeckhout de lat voor de rebitda-marge op lange termijn op 15 procent heeft gelegd. De nettowinst kreeg wel een knauw van 8,2 naar 7,5 miljoen euro, vooral door de toegenomen financiële lasten in Turkije. Vanwege dat land moet het management natuurlijk voorzichtig zijn voor de tweede jaarhelft zijn. Het wil eigenlijk geen prognose afleveren.

Het aandeel van Deceuninck heeft de jongste weken en maanden zwaar geleden onder de Turkse crisis. Die reactie lijkt ons overtrokken. Het aandeel is nu weer attractief geprijsd tegen 1,15 keer de verwachte boekwaarde en tegen een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 6,5 voor dit jaar. Er zit heel wat tegen, zoals de extreme wisselkoersschommelingen en hogere grondstoffenprijzen, zodat CEO Van Eeckhout nog niet heeft kunnen tonen dat tot wat hij bij Deceuninck in staat is.

We hadden al geschreven dat we rond een koersniveau van 2,40 à 2,50 euro geïnteresseerd zijn in die langetermijnfavoriet. Dat zijn we tegen een nog lager niveau nog meer, omdat we niet meegaan in de paniekstemming rond het bedrijf. Deceuninck is veel meer dan Turkije alleen, en Turkije is zowel een gevaar als een kans. De extreem lage Turkse lira maakt van de Turkse fabriek de ideale exportbasis. We nemen een eerste positie voor de voorbeeldportefeuille. Maar vanwege de verwachte volatiliteit door Turkije zullen we ook hier het belang geleidelijk aan opbouwen (rating 1B).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 2,25 euro

Ticker: DECB BB

ISIN-code: BE0003789063

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 307 miljoen euro

K/w 2017: 27

Verwachte k/w 2018: 16

Koersverschil 12 maanden: -31%

Koersverschil sinds jaarbegin: -25%

Dividendrendement: 1,3%

Partner Content