Mobistar

Het uitblijven van een dividend is sneu voor de aandeelhouders. Maar Mobistar heeft geen andere keuze dan te investeren als het weer wil aanknopen met groei.

Het aandeel van Mobistar was met bijna de helft gestegen. Er is operationeel stilaan weer beterschap bij de mobiele operator, maar ook overnamespeculatie speelde een rol. Het uitblijven van een dividend bij Telenet werd geïnterpreteerd als de voorbode van een overnamebod op Mobistar. De jongste weken moest het aandeel wat van zijn pluimen laten en ook het kwartaalrapport werd niet zo goed onthaald. Aandeelhouders die hadden gehoopt op een herinvoering van een dividend, werden teleurgesteld. Mobistar kiest ervoor te investeren in nieuwe groeiprojecten, en dat is ook nodig. De omzet uit mobiele telefonie daalde in het vierde kwartaal met 4,5%, tot 277,2 miljoen EUR. Zonder rekening te houden met de impact van de nieuwe regelgeving rond lagere tarieven bedroeg de achteruitgang maar 1,1%.

Over het hele boekjaar 2014 moest Mobistar een omzetdaling van 11% opbiechten. Exclusief de opgelegde tariefdalingen was dit nog 8%. Hetzelfde beeld zien we op het niveau van de bedrijfskasstroom (ebitda). Die daalde in het vierde kwartaal met 5%, tot 57,2 miljoen EUR, goed voor een ebitda-marge van 20,7%, tegenover 24,6% een jaar eerder. Op jaarbasis lag het ebitda-cijfer op 274,9 miljoen EUR, aan de bovenkant van de verwachte 260 tot 280 miljoen EUR. Dat cijfer lag wel 18,1% onder het niveau van 2013, maar de daling bleef exclusief de regulatoire impact beperkt tot 10,5%. Naast de lagere roaming- en terminatietarieven moest Mobistar een bijkomende belasting op gsm-masten betalen.

Het aantal nieuwe klanten groeide vorig jaar met 49.000 aan. Weinig spectaculair, maar wel een flinke opsteker na de uitstroom van de voorgaande jaren. Alles samen zijn 5,47 miljoen sim-kaarten aangesloten op het Mobistar-netwerk, bijna 400.000 meer dan een jaar eerder. De sterkste groei vond plaats in de elektronische apparaten met een internetconnectie. Het aantal pre-paidklanten (betaalkaarten) daalde zoals verwacht maar de groei bij virtuele operatoren (MVNO’s) die gebruikmaken van het netwerk van Mobistar voor hun mobiele diensten viel sterk tegen. De gemiddelde omzet per gebruiker of ARPU steeg op kwartaalbasis van 23,9 EUR naar 24,3 EUR. In het tweede kwartaal van 2014 was deze ARPU voor het eerst in vier jaar toegenomen.

Het herstel zet zich dus door en is in hoofdzaak te danken aan de sterke groei van mobiel internet. Het mobiele dataverkeer steeg in een jaar zelfs met 185%. Mobistar kan daarvoor rekenen op het snelle 4G-netwerk, waarvan het aantal gebruikers intussen is toegenomen naar een half miljoen. Nu de kabelmarkt is opengesteld, wordt reikhalzend uitgekeken naar het nieuwe aanbod van Mobistar. Het blijft nog even wachten, want telecomregulator BIPT moet nog de prijzen vastleggen die de groep moet betalen voor het gebruik van de kabel. Hoe dan ook zal de groep op prijs moeten concurreren om klanten te kunnen afsnoepen van Telenet en Belgacom. Dat zal tot margedruk leiden.

Conclusie

Het uitblijven van een dividend is sneu voor de aandeelhouders. Maar Mobistar heeft geen andere keuze dan te investeren als het weer wil aanknopen met groei. Tegen minder dan 6 keer de bedrijfskasstroom is Mobistar goedkoper dan het sectorgemiddelde. Vanwege de verwachte margedruk laten we het advies ongewijzigd.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content