Mobistar
De koersdaling van Mobistar is logisch, gezien het omzetverlies dat het bedrijf te wachten staat.
De aangekondigde overname van Base, de dochter van de Nederlandse KPN-groep, door Telenet schudt de Belgische telecomsector grondig door elkaar. Mobistar lijkt de pineut van de transactie. Mobistar en Telenet gingen in 2006 met elkaar in zee, waarbij de kabelgroep als zogenoemde virtuele operator (MVNO) tegen betaling van een huurprijs mocht gebruikmaken van het mobiele netwerk van Mobistar. Enkele jaren later werd de overeenkomst uitgebreid en kwam Telenet zelf met een mobiel aanbod, waarmee het door een agressieve prijszetting heel wat klanten wegsnoepte bij Mobistar. Toch was dit geen eenduidig negatief verhaal voor Mobistar, want indirect nam het aantal betalende gebruikers van het netwerk flink toe. Een groot deel van de groei van het aantal mobiele klanten op het Mobistar-netwerk viel dan ook toe te schrijven aan Telenet.
Het stond in de sterren geschreven dat Telenet vroeg of laat de stap zou zetten naar een eigen mobiel netwerk. In 2012 zette KPN Base al eens in de etalage, maar het kwam toen niet tot een verkoop. Veel analisten speculeerden er dan op dat Telenet zijn pijlen zou richten op Mobistar zelf. Die geruchten werden nog hardnekkiger, toen Telenet vorig jaar besloot om het dividend te schrappen. Het aandeel van Mobistar klom tussen oktober en begin maart met de helft. Hoewel Mobistar de jongste kwartalen betere operationele cijfers kon voorleggen, viel het grootste deel van de klim van het aandeel toch toe te schrijven aan de toegenomen overnamespeculatie.
Dat Telenet nu alsnog met Base aan de haal gaat, is dan ook een koude douche voor het bedrijf. De huidige MVNO-overeenkomst met Telenet werd in 2012 voor vijf jaar vernieuwd. Dat betekent dat het in 2017 over en uit is. Telenet gaf al aan de lopende overeenkomst te zullen uitdoen. De bijna 900.000 mobiele klanten kunnen overigens niet ineens worden overgezet op het Base-netwerk.
De MVNO-overeenkomst met Telenet is goed voor ongeveer een vijfde van de bedrijfskasstroom (ebitda) van Mobistar. Die ebitda werd eerder dit jaar op 260 tot 280 miljoen EUR geschat. De impact op de ebitda zal dus iets meer dan 50 miljoen EUR bedragen. Een flinke streep door de rekening dus en Mobistar zal dit verlies moeten recupereren met andere inkomsten. Daarvoor wordt onder meer gerekend op het vrijmaken van de kabelmarkt later dit jaar. Die vrijmaking legt de weg open voor Mobistar om met een eigen aanbod kabeldiensten uit te pakken.
De vraag is of het daaraan ook iets kan verdienen. Mobistar zal in het kabelsegment moeten opboksen tegen de twee mastodonten, Telenet en Proximus. Alles hangt af van de voorwaarden waartegen Mobistar breedbandtoegang (voor internetdiensten) en digitale televisie kan inkopen. Die worden bepaald door de telecomwaakhond BIPT en worden in principe volgende maand bekendgemaakt.
Conclusie
De koersdaling is logisch, gezien het omzetverlies dat Mobistar te wachten staat. Het aandeel noteert echter nog steeds bijna een kwart hoger dan twaalf maanden geleden. Mobistar moet nu op eigen kracht groeien. Een overname door een buitenlands kabelbedrijf op zoek naar een mobiel netwerk is niet uitgesloten. Tegen minder dan 4 keer de verwachte ebitda is Mobistar alvast goedkoper dan het sectorgemiddelde.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier