Mithra bevestigt met deal voor Estelle

Mithra CEO Francois Fornieri © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Mithra reageerde nauwelijks op de eerste grote licentiedeal met Estelle. Belangrijk is dat de verdrievoudiging van de koers sinds begin 2018 door dat goede nieuws geconsolideerd is.

Het was al duidelijk sinds de beursgang in 2015 dat 2018 het jaar van de waarheid zou worden voor het natuurlijke oestrogeen estetrol (E4) van de Luikse specialist in vrouwelijke gezondheid Mithra Pharmaceuticals. In het voorjaar kregen we een eerste sterk signaal met de zeer positieve resultaten uit een fase II-hemostasestudie met het orale contraceptiemiddel Estelle, het eerste kandidaat-product op basis van Estetrol. Estelle presteerde op alle veiligheidsparameters voor het risico op bloedklonters minstens even goed als de meest veilige pil Melleva (van de tweede generatie), en beduidend beter dan de marktleider Yaz, een middel van de vierde generatie dat inclusief generische varianten 1,2 miljard euro omzet genereert. In augustus volgden sterke fase III-resultaten uit het Europees-Russische deel van het fase III-programma.

Op de resultaten van de fase III-studie in Noord-Amerika is het nog wachten tot het eerste kwartaal van 2019. Mithra sloot de voorbije twee jaar al licentiedeals voor Estelle in Japan, Zuid-Korea, Canada en Brazilië, maar de sterke fase III-resultaten effenden vorige week het pad voor het afsluiten van een licentiedeal voor de Europese en Russische markt.

Mithra gaat voor de eerste van zijn twee kernmarkten (naast de Verenigde Staten) in zee met het Hongaarse Gedeon Richter. Richter is in vrouwengeneeskunde het nummer één in Rusland en Oost-Europa, en een snel groeiende uitdager in West-Europa. Mithra sloot met Richter een licentiedeal voor twintig jaar en ontvangt bij de ondertekening een aantrekkelijke mijlpaalbetaling van 35 miljoen euro. Bij de eerste marktgoedkeuring, die wordt verwacht in 2020, komt daar nog eens 20 miljoen euro bovenop. Daarnaast zijn er tot enkele tientallen miljoenen euro’s bijkomende mijlpaalbetalingen mogelijk, als bepaalde verkoopniveaus worden gehaald. Mithra ontvangt ook oplopende royalty’s op de omzet: een hoog ééncijferig percentage (8 à 9%) op de eerste volumes, oplopend tot een significant dubbelcijferig percentage (circa 15%?) bij hogere volumes.

Die percentages hadden we wat hoger ingeschat, maar moeten in combinatie met de hoge mijlpaalbetalingen worden gezien. Bovendien verdient Mithra nog een aantrekkelijke marge van minstens 30 procent op het deel van de productie van Estelle die in zijn eigen faciliteit (CDMO) zal gebeuren. In het begin zal de hele productie in de CDMO gebeuren, maar op termijn kan Richter een deel produceren.

De orale anticonceptiemarkt in Europa en Rusland bedraagt 1,1 miljard euro, of 21,6 procent van de wereldmarkt (5,2 miljard euro). De ambitie blijft dat Estelle als veiligere vijfdegeneratiepil marktleider Yaz het vuur aan de schenen kan leggen. Richter zal een jaarlijkse omzet van 260 miljoen euro halen, als Estelle op termijn de helft van het marktaandeel van Yaz kan innemen. Veruit de belangrijkste markt voor Estelle blijft Noord-Amerika (die markt is dubbel zo groot als Europa en Rusland), en Mithra voert er met meerdere partijen licentiebesprekingen. We verwachten daarover nieuws ten laatste in de eerste helft van 2019.

Het aandeel reageerde per saldo nauwelijks op de eerste grote licentiedeal met Estelle. Belangrijk is dat de verdrievoudiging van de koers sinds begin 2018 geconsolideerd is, dankzij het goede nieuws over Estelle. We zien op termijn nog heel wat bijkomend opwaarts potentieel dankzij Donesta, het tweede kandidaat-geneesmiddel op basis van estetrol tegen opvliegers in de menopauze. Het klinische risico is dankzij de hemostasestudie met Estelle en de sterke fase II-resultaten met Donesta eerder dit jaar al sterk verminderd. Mithra ziet in Donesta nog beduidend meer marktpotentieel dan in Estelle en het wil de aandeelhouderswaarde maximaliseren door minstens een deel van het op te starten fase III-programma met Donesta zelf uit te voeren. Het beschikt daarvoor over minstens 150 miljoen euro cash. Het aandeel blijft koopwaardig (rating 1C).


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 32,65 euro

Ticker: MITRA BB

ISIN-code: BE0974283153

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,23 miljard euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: +229%

Koersverschil sinds jaarbegin: +216%

Dividendrendement:

Partner Content