Minder groei en minder winst voor Amazon

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Amazon blijft groeien en hoge kasstromen genereren, maar heeft wel problemen. De groei zwakt af en de marges staan onder druk.

Amazon valt nog het best te omschrijven als een combinatie van een retailer (online en fysiek) en een technologiebedrijf. De groep zette aanvankelijk in op omzetgroei om schaalvoordelen te creëren. De winstgevendheid kwam op de tweede plaats. Toch slaagde ze er de voorbije jaren in nettowinst te realiseren. Maar in het tweede kwartaal was er voor het eerst in zeven kwartalen minder winst dan verwacht. Die trend zette door in het derde kwartaal. De groepsomzet lag met net geen 70 miljard dollar (+23,7% op jaarbasis) wel boven de verwachte 68,7 miljard. Amazon is internationaal actief, maar blijft toch sterk op de thuismarkt gericht. 61 procent van de omzet komt uit de Verenigde Staten. De internationale activiteiten tekenen voor 27 procent en de cloudafdeling Amazon Web Services (AWS) voor 12 procent.

De Amerikaanse omzet steeg met bijna een kwart, maar de groei in het buitenland bleef beperkt tot 18 procent. AWS blijft de sterkste groeier, maar zag de omzetstijging afkalven naar 35 procent, tegenover nog 41 procent in het tweede kwartaal. Ter vergelijking: de cloudafdeling van Microsoft groeide in dezelfde periode met 60 procent.

De retailactiviteit van Amazon omvat zowel het e-commercegedeelte als de fysieke winkels die het heeft sinds de overname van WholeFoods. Amazon investeerde de voorbije kwartalen fors in de verbetering van de leveringssnelheid. Klanten met een Amazon Prime-abonnement krijgen hun bestelling een dag later thuis geleverd. Zo wil Amazon zich onderscheiden van de concurrentie. Die snelle levering garanderen heeft logistiek heel wat voeten in de aarde en de kosten waren hoger dan verwacht. Dat zette druk op de marges. Amazon maakt zich sterk dat de investeringen op langere termijn vruchten zullen afwerpen in de vorm van een groter marktaandeel.

De operationele winst daalde met 15 procent op jaarbasis, naar 3,2 miljard dollar. De marge kromp van 5,7 naar 4,5 procent. Door de investeringen daalde de operationele winst van de Amerikaanse retailactiviteit met 37 procent, naar 1,3 miljard dollar. Buiten de VS is de retailtak nog verlieslatend (-386 miljoen dollar). Gecombineerd heeft de retailtak dus een marge van minder dan 2 procent.

AWS compenseert dat maar gedeeltelijk. Enerzijds is het aandeel van de cloudactiviteit in de omzet nog klein, anderzijds staat ook daar de marge onder druk. De operationele marge kalfde af van ruim 31 naar 25,1 procent. Netto bleef 4,23 dollar per aandeel over, tegenover een verwachte 4,59 dollar.

Ook de prognoses voor het eindejaarskwartaal ontgoochelden. We merken wel op dat het management traditioneel nogal conservatief is met omzetverwachtingen en dat de vooropgestelde vork met 80 tot 86,5 miljard dollar vrij ruim is. Dat impliceert een groei met 11 tot 20 procent. De consensusprognose lag op 87,2 miljard dollar. De verwachting voor de operationele winst ligt met 1,2 tot 2,9 miljard dollar nog verder uit elkaar. Het cijfer komt hoe dan ook onder het niveau van het vierde kwartaal van vorig jaar uit (3,8 miljard dollar). Amazon realiseerde de voorbije vier kwartalen een vrije kasstroom van 23,5 miljard dollar. De groep had na het einde van het derde kwartaal 43,4 miljard dollar in kas. De totale schuld bedraagt 74,6 miljard dollar, maar dat cijfer bevat ook de toekomstige leasingverplichtingen.


Conclusie

Amazon blijft groeien en hoge kasstromen genereren, maar heeft wel problemen. De groei zwakt af en de marges staan onder druk door de toegenomen concurrentie en de investeringen. Dat geldt met name voor de meest winstgevende cloudafdeling AWS. Bovendien bleven de prognoses voor het vierde kwartaal achter op de verwachtingen. De erg hoge waardering is dan ook niet verantwoord.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 1791,44 dollar

Ticker: AMZN US

ISIN-code: US6516391066

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 888,2 miljard dollar

K/w 2019: 79

Verwachte k/w 2020: 66

Koersverschil 12 maanden: +7,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +19%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content