Melexis moet stoom aflaten

© ImageGlobe
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel Melexis bereikte in juni nog een historische recordkoers, maar moest in volle zomerperiode wat stoom aflaten. De brede halfgeleidersector stond onder druk en daarnaast bleef de verhoopte opwaartse bijstelling van de jaarprognoses uit.

Melexis ging eerder dit jaar nog uit van een omzetgroei met 12 tot 15 procent en verfijnde die vork ter gelegenheid van de kwartaalcijfers naar 13 tot 14 procent. De Belgische groep blijft daarmee de vierde speler in halfgeleiders en sensoren voor de autosector. De groepsomzet klom in de drie maanden tot eind juni 10 procent hoger, naar 141,8 miljoen euro, wat in lijn was met de prognoses.

Na de eerste jaarhelft bedraagt de omzet 281,1 miljoen euro, 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst (ebit) bedroeg in het tweede kwartaal 35,4 miljoen euro, goed voor een marge van 25 procent. Enkel het nettoresultaat bleef met 28,1 miljoen euro (-9%) achter op de verwachtingen als gevolg van een hogere belastingfactuur. Na de eerste jaarhelft bedraagt de nettowinst 56,9 miljoen euro (1,41 euro per aandeel), 1 procent hoger dan een jaar eerder.

De trends in de autosector, goed voor 89 procent van de omzet, zetten door. Melexis scoort met een breed gamma aan sensoren die onder meer temperatuur-, druk-, en positieverschillen meten. Ook de verdere groei van programma’s voor interieurverlichting speelt in de kaart van Melexis. De opmars van hybride en elektrische auto’s verhoogt het aantal halfgeleiders per nieuwe wagen. Ook de evoluties in het kader van autonoom rijden ogen veelbelovend.

Dollarverdieners verwijzen vaak naar de wisselkoers als verklaring voor een bepaalde omzetevolutie. De Amerikaanse munt is sinds april aan een indrukwekkende opmars bezig en noteert nu tegenover de euro op het hoogste niveau in meer dan een jaar. Dat is echter maar een deel van het verhaal. Meestal kan ook een deel van de kosten in dollar worden geboekt. De verhouding tussen beide bepaalt of de impact van valutaschommelingen al dan niet groot is. Bij Melexis ligt het percentage inkomsten en kosten die in dollar worden geboekt ongeveer gelijk. In dit geval spreken we van een natuurlijke hedge van het wisselkoersrisico. Melexis houdt in de prognoses voor de rest van 2018 rekening met een euro-dollarkoers van 1,17. Begin dit jaar was dat nog 1,23.

De cashpositie daalde van 75,5 miljoen euro begin dit jaar naar 28,7 miljoen euro aan het einde van de eerste haarhelft. Dat is toe te schrijven aan de uitbetaling van het dividend (32 miljoen euro) en aan investeringen (40,5 miljoen euro). Vorige maand is begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek in Sofia (Bulgarije) die over twee jaar operationeel moet zijn. De uitbreiding past in een vijfjarenplan waarmee een totale investering van 75 miljoen euro gemoeid is. Later dit jaar wordt ook een onderzoekscentrum in het Duitse Düsseldorf opgestart. In België staat de uitbreiding van het gebouw in Ieper op het programma.

De langetermijnschuld blijft ongewijzigd op 15 miljoen euro. Melexis zal eind oktober net als vorig jaar een tussentijds dividend van 1,3 euro bruto per aandeel uitkeren.

Conclusie

Melexis blijft operationeel sterk presteren en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat de komende kwartalen anders zal zijn. De jaarprognoses zijn aan de voorzichtige kant, waarmee Melexis ruimte laat voor een positieve verrassing. Het uitblijven van een verhoging van de omzetverwachting was niet meer dan een alibi om winst te nemen. Het aandeel was namelijk erg duur en ook na de recente correctie kunnen we moeilijk van een koopje spreken.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 75,65 euro

Ticker: MELE BB

ISIN-code: BE0165385973

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3,1 miljard euro

K/w 2017: 27,3

Verwachte k/w 2018: 24,3

Koersverschil 12 maanden: -2,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: -11%

Dividendrendement: 2,8%

Partner Content