Melexis is de grootste klant bij X-Fab
X-Fab kwam dit voorjaar naar Euronext Parijs, maar wist voorlopig nog niet te overtuigen met de resultaten. Melexis werd van X-Fab afgesplitst in 1999 en is nog steeds de grootste klant.
X-Fab Silicon Foundries produceert halfgeleiders voor klanten die geen (of onvoldoende) eigen productiecapaciteit hebben. TSMC uit Taiwan is de marktleider in dat foundry-segment met een aandeel van 60 procent. Met een beurswaarde van 1 miljard euro is X-Fab op wereldschaal maar een kleine speler. Het legt dan ook niet de nadruk op volumes, maar wel op toegevoegde waarde. De groep is niet alleen onderaannemer voor de productie van chips, het legt zich in samenwerking met de klant ook toe op de ontwikkeling, het design en de integratie in producten. De industriële, de medische en de autosector zijn de kernmarkten van X-Fab. De grote Aziatische en Amerikaanse concurrenten halen hun neus op voor dat segment wegens de relatief lage volumes. X-Fab maakt van die kleinere loten een specialiteit.
Nog een voordeel is dat de levenscycli bij analoge halfgeleiders, zoals X-Fab maakt, beduidend langer zijn dan bij halfgeleiders voor de consumentensector (bijvoorbeeld chips voor mobiele toestellen). Daardoor heeft X-Fab een vrij goed zicht op de toekomstige omzet. Foundries groeien ook een stuk sneller dan het gemiddelde in de halfgeleiderindustrie.
X-Fab verhoogde vorig jaar zijn productiecapaciteit door de overname van het Franse Altis Semiconductor. De groep bouwde die verouderde en verlieslatende fabriek om en beschikt nu over extra ruimte voor nieuwe opdrachten. X-Fab heeft zes fabrieken, waarvan drie in Duitsland, waar ook de hoofdzetel gevestigd is (Erfurt), een in Frankrijk, een in de Verenigde Staten en een in Maleisië.
Duchâtelet
Het bedrijf bevindt zich in de invloedssfeer van ondernemer Roland Duchâtelet. De hoofdaandeelhouder van X-Fab is de holding Xtrion, die een aandeel heeft van 61,4 procent. De helft van de aandelen van Xtrion is in handen van Duchâtelet. Het koppel Rudi De Winter en Françoise Chombar, respectievelijk de CEO van X-Fab en van Melexis, verdelen de andere helft. Melexis werd trouwens in 1999 afgesplitst van X-Fab en is nog steeds veruit de grootste klant met een aandeel van bijna 34 procent in de groepsomzet.
Het bedrijf koos in april voor een beursnotering op Euronext Parijs en kreeg een introductiekoers van 8 euro. De kapitaaloperatie leverde netto 266,5 miljoen dollar op. X-Fab is nu schuldenvrij en beschikte na de eerste jaarhelft over 350,3 miljoen dollar aan cash en investeringen. Het is de bedoeling een groot deel van dat bedrag de komende jaren te investeren in extra groei. Investeerders hoeven alvast tot 2019 nog niet op een dividend te rekenen.
Door de locatie van de fabrieken gebeurt 40 procent van de uitgaven in euro. Maar slechts 11 procent van de omzet wordt in euro gerealiseerd. Dat maakt X-Fab erg gevoelig aan de schommelingen in de euro/dollarkoers. Dat verklaart ook de eerder tegenvallende kwartaalcijfers. De omzet overtuigde niet en ook de winstgevendheid bleef onder de lat.
Conclusie
X-Fab kreeg een tik na de kwartaalresultaten maar de hoofdaandeelhouder Xtrion en koopjesjagers lieten het aandeel weer boven de introductiekoers postvatten. X-Fab profileert zich als een groeibedrijf, maar dat groeipad zal niet rimpelloos verlopen. Het management legde de lat vrij hoog, maar op korte termijn werkt de dure euro tegen. We vinden het aandeel correct gewaardeerd.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Munt: euro
Markt: Euronext Parijs
Beurskapitalisatie: 1,10 miljard euro
K/w 2016: –
Verwachte k/w 2017: 22
Koersverschil 12 maanden: –
Koersverschil sinds notering: +5%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier