Melexis blijft snel groeien
Melexis groeide vorig jaar dubbel zo snel als het marktgemiddelde. Dat is te danken aan zijn sterke marktpositie als toeleverancier voor de automarkt. De jaarcijfers joegen het aandeel naar een nieuw recordniveau.
Melexis ging begin vorige week mee onderuit met de algemene markt. Na de publicatie van de jaarcijfers is het optimisme van de voorbije maanden teruggekeerd. Na het derde kwartaal leek de dollar even roet in het eten te gooien. Het management verlaagde toen de jaarprognoses naar de onderkant van de aangekondigde verwachtingen. De groep werd ook in het vierde kwartaal nog geplaagd door de zwakke Amerikaanse munt, die goed is voor meer dan de helft van de groepsomzet. Toch kon de halfgeleiderproducent aan de verwachtingen voldoen.
De omzet groeide in het vierde kwartaal met 11 procent tot 132,7 miljoen euro. De goedkopere dollar had een negatieve impact van 4 procent. Dat belette niet dat de bedrijfswinst (ebit) 22 procent hoger klom naar 36 miljoen euro, flink boven de consensusprognose van 32 miljoen euro. De groepsomzet ging in 2017 voor het eerst voorbij de grens van 500 miljoen euro en steeg met 12 procent naar 511,7 miljoen euro. De ebit nam met 16 procent toe. Netto bleef er 111 miljoen euro over, of 2,75 euro per aandeel. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder.
Melexis groeide daarmee dubbel zo snel als het marktgemiddelde. Dat is te danken aan zijn sterke marktpositie in verscheidene segmenten als toeleverancier voor de automarkt. Daarbij scoort Melexis vooral sterk in sensoren. Het is op die markt de op drie na grootste speler. Elke nieuw geproduceerde wagen bevat gemiddeld tien sensoren van Melexis. Die worden in de eerste plaats gebruikt voor elektronische toepassingen in motoren en versnellingsbakken. De groeiende verkoop van hybride en elektrische wagens is een zegen voor Melexis, want die bevatten meer sensoren. Melexis scoort vooral met sensoren voor comforttoepassingen (verlichting, verwarming) en veiligheidssystemen (rijhulpsystemen).
De voorbije jaren zat de autoverkoop op de belangrijkste afzetmarkten in de lift, maar vorig jaar was er een groeivertraging. Zo bleef de groei van de Chinese automarkt beperkt tot 3 procent. In de Verenigde Staten is de automarkt in 2017 zelfs voor het eerst in zeven jaar gekrompen (-1,8%). De Europese automarkt liet vorig jaar nog een groei met 3,4 procent optekenen.
Melexis verwacht voor het lopende kwartaal een omzet van 140 miljoen euro. De omzet zal in 2018 met 12 à 15 procent toenemen. Daarbij werd rekening gehouden met een euro-dollarverhouding van 1,23. Bij constante wisselkoersen zou dat cijfer tussen 16 en 19 procent uitkomen. De prognoses voor de brutomarge en de ebit-marge liggen met 45 en 25 procent in de lijn van de cijfers van 2017 (46 en 26%).
Melexis heeft vertrouwen in de toekomst en illustreert dat met een investering van 135 miljoen euro. In Bulgarije breidt het een testsite uit, terwijl er in Frankrijk een volledig nieuwe testinstallatie komt nabij de fabriek van leverancier X-Fab. Iets meer dan 75 procent van de winst vloeit terug naar de aandeelhouders. Boven op het tussentijdse dividend (1,3 euro per aandeel), dat al in oktober werd uitgekeerd, komt er eind april een slotdividend van 0,8 euro.
Conclusie
De mooie jaarcijfers en het vooruitzicht op verdere groei in 2018 joegen het aandeel van Melexis naar een nieuw recordniveau. Melexis is duur, maar de combinatie van hoge groei en een dividend dat ruim boven de lange rente ligt, is nu eenmaal zeldzaam. Het aandeel mag in de portefeuille blijven.
Advies: houden/afwachten
Risico: laag
Rating: 2A
Koers: 88,4 euro
Ticker: MELE BB
ISIN-code: BE0165385973
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 3,57 miljard euro
K/w 2017: 32,1
Verwachte k/w 2018: 29,5
Koersverschil 12 maanden: +19,4%
Koersverschil sinds jaarbegin: +6%
Dividendrendement: 2,4%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier