Megafusie Kraft Heinz werd megaflop
De veelgeplaagde aandeelhouders van de vijfde voedingsgigant van de wereld hebben moeten wachten tot 8 augustus voor ze inzicht kregen in de cijfers over de eerste helft van 2019, inclusief de resultaten over het eerste kwartaal, die vier maanden eerder al gepubliceerd hadden moeten zijn.
Kraft Heinz wou/moest eerst de boekhouding in orde brengen en de resultaten van 2016 en 2017 aanpassen na een onderzoek naar de boekhoudpraktijken bij de inkoopafdeling. Het is een enorme blamage voor de fusiegroep sinds 2014.
Bovendien kreeg de koers twee sessies op rij een pandoering (-8,5 en -6%). Al waren de aandeelhouders wel al iets gewoon dit jaar. Op vrijdag 22 februari donderde de koers liefst 27,5 procent lager, bij een recordvolume van 135 miljoen verhandelde aandelen. Dat was een gevolg van zeer teleurstellende resultaten over het vierde kwartaal en vooral van een waardevermindering van 15,4 miljard dollar en een stevige knip in het dividend.
Halfweg het jaar tonen de cijfers weer 1,2 miljard dollar aan waardeverminderingen, een verdere omzetdaling van 4,8 procent (12,36 versus 12,99 miljard dollar) en een duik in de winst. De bedrijfswinst (ebit) zakte van 2,86 naar 1,30 miljard dollar (-54%). De terugval in de winst per aandeel was vergelijkbaar: van 1,43 dollar per aandeel voor de eerste helft van 2018 naar 0,70 dollar voor de eerste zes maanden van dit jaar.
De omzet-, winst- en koersevolutie slaan ook een flinke deuk in het imago van de twee prestigieuze aandeelhouders: Berkshire Hathaway van Warren Buffett en 3G Global Food Holding van de Braziliaanse aandeelhouders van onder meer AB InBev. Volgens hardnekkige verhalen in de Amerikaanse pers zouden er serieuze spanningen zijn tussen Buffett (27%-belang) en de Brazilianen (22%) over de aanpak van de crisis.
Sinds 1 juli is Miguel Patricio,met een verleden bij AB InBev, de CEO van Kraft Heinz. Zijn vuurdoop naar aanleiding van de resultaten was absoluut geen meevaller. De koers dook tijdens de presentatie nog lager omdat de uitleg van Patricio meer vragen opriep dan antwoorden gaf. Patricio stelde wel de duidelijk dat de daling in het eerste halfjaar onaanvaardbaar was, maar bleef vaag over hoe hij die terugval zou stoppen. Hij gaf toe dat heel wat werk aan de winkel is.
Veel analisten dringen aan op een verdere dividendverlaging. De voorbije jaren is veel te weinig geïnvesteerd in de merken. Toch is de schuldpositie precair, tegen 4,5 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). Volgens de analisten moet het bedrijf dit en vooral volgend jaar 700 tot 800 miljoen dollar investeren (reclame & marketing) in de merken. Er duiken ook voorstellen op merken van de hand te doen, om de schuldgraad weer beheersbaar te maken.
Conclusie
De nieuwe CEO weet dat meer nodig is dat wat gemorrel in de marge en dat drastische maatregelen en keuzes zich opdringen. Het grote voordeel van de malaise is dat de stemming rond het bedrijf uitermate somber is en dat analisten geen echte winstverbetering verwachten voor het boekjaar 2020 en 2021. Dat verklaart de zeer redelijke waardering. Kraft Heinz is de enige voedingsgigant die te koop is onder boekwaarde (0,6 keer), tegen 10,5 keer de verwachte (lagere) winst voor 2019. Hij is een herstelkandidaat, waar we geduldig mee moeten omspringen en waarin we geleidelijk aan moeten investeren. Maar net als Alexandre Van Damme, die 250.000 aandelen kocht tegen 28,45 dollar, bouwen we toch een positie in de goedkope voedingsreus op. Let op, het gaat om een eerste positie en het aandeel houdt een hoger dan gemiddeld risico in.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 28,20 dollar
Ticker: KHC US
ISIN-code: US500751064
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 34,4 miljard dollar
K/w 2018: 8,5
Verwachte k/w 2019: 10,5
Koersverschil 12 maanden: -47%
Koersverschil sinds jaarbegin: -34%
Dividendrendement: 5,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier