Medivir

Op basis van de resultaten dit jaar en de verwachtingen voor volgend jaar noteert Medivir spotgoedkoop.

Het Zweedse farmabedrijf Medivir beleeft een historisch jaar. Simeprevir, een middel tegen hepatitis C (een leveraandoening veroorzaakt door het hepatitis C-virus; HCV) loste immers ruimschoots de verkoopverwachtingen in. Partner Johnson & Johnson, dat buiten Scandinavië de verkooprechten bezit, realiseerde in het derde kwartaal met Simeprevir 796 miljoen USD omzet, waarvan 671 miljoen USD in de VS. Na negen maanden staat de omzetteller op 1,98 miljard USD (1,69 miljard USD in de VS), te vergelijken met een oorspronkelijke omzetverwachting voor 2014 tussen 200 en 800 miljoen USD. Medivir realiseerde daarop in het derde kwartaal 516,5 miljoen SEK royalty-inkomsten, tegenover 500,7 miljoen SEK in het tweede kwartaal. Het derde kwartaal was het eerste volledige kwartaal sinds de lancering van Simeprevir op thuismarkt Scandinavië.

Medivir verzorgt er zelf de commercialisatie en de omzet steeg van 21,7 miljoen SEK naar 61,6 miljoen SEK. Medivir wil de omzet in Scandinavië vergroten en onderhandelt met meerdere farmabedrijven voor het binnenhalen van verkooplicenties. Op groepsniveau bedroeg de omzet 617,8 miljoen SEK, tegenover 564 miljoen SEK vorig kwartaal. De nettowinst klom van 327,8 miljoen SEK naar 373,7 miljoen SEK, of van 10,5 SEK naar 11,95 SEK per aandeel.

Na negen maanden bedraagt de nettowinst 31,46 SEK per aandeel, waarvan 25,18 SEK per aandeel recurrent. De nettokaspositie nam fors toe, van 466 miljoen tot 896 miljoen SEK. Medivir ontvangt de royalty-inkomsten telkens pas in het volgende kwartaal en tegen eind 2014 zal de bankrekening aandikken tot ruim 40 SEK per aandeel. Het bedrijf besliste daarop volgend jaar (februari?) een kapitaalvermindering van 20 SEK per aandeel door te voeren. In mei 2015 wordt een aandeleninkoopprogramma ter stemming aan de aandeelhoudersvergadering voorgelegd.

De jongste weken zakte het aandeel wat weg omdat, zoals we eerder al aangaven, de concurrentie op de markt voor HCV-medicijnen sterk toeneemt. Een orale combinatietherapie van Simeprevir en Sofosbuvir – het best verkopende HCV-medicijn van marktleider Gilead Sciences – mag intussen verkocht worden in de Verenigde Staten. Maar een nieuwe combinatietherapie van Gilead, verkocht onder de merknaam Harvoni, duwt zoals verwacht de concurrentie – inclusief Simeprevir – terug. Johnson & Johnson investeert vastberaden verder in Simeprevir – het kocht onder meer een preklinisch HCV-middel van Alios Biopharma – maar het is duidelijk dat het beste kwartaal wellicht achter ons ligt.

De markt rekent op 8,3 SEK per aandeel winst in het vierde kwartaal (40 SEK per aandeel op jaarbasis) en voor 2015 op een nettowinst van 15 SEK per aandeel. In de eigen pijplijn noteren we de verwachte aanvang midden 2015 van een fase I-studie met MIV-247, een beloftevol product tegen neurotische pijn en de plannen voor het opstarten eind 2015 van een fase II-studie met MIV-711, een middel tegen osteoartritis.

Conclusie

Op basis van de resultaten dit jaar en de verwachtingen voor volgend jaar noteert Medivir spotgoedkoop. De koers zal bovendien ondersteund worden door onder meer de kapitaalvermindering en het nog goed te keuren inkoopprogramma. We verlagen het risicoprofiel, maar wegens de onzekerheden over de verdere verkoop van Simeprevir zien we onvoldoende opwaarts potentieel voor een koopadvies.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content