McEwen Mining verwacht blinkende jaren
De resultaten van McEwen Mining in de eerste jaarhelft gaven een gemengd beeld, maar dit is duidelijk een toekomstproject. McEwen Mining biedt een heel hoge hefboom op de evolutie van de goudprijs.
Het afgelopen kwartaal kwam er heel wat nieuws over McEwen Mining, de goudproducent die is vernoemd naar de stichter, CEO en referentieaandeelhouder Robert McEwen. De 65-jarige McEwen is een levende legende in de goudsector, omdat hij in 1993 Goldcorp stichtte en de beurskapitalisatie ervan in anderhalf decennium deed oplopen van 50 miljoen naar 8 miljard dollar. Hij investeerde 133 miljoen dollar in McEwen Mining voor 24 procent van de aandelen. Dat goud- en zilverbedrijf heeft drie producerende mijnen, twee projecten in ontwikkeling (Lexam VG Gold en Gold Bar) en een potentieel koperproject (Los Azules).
Positief was het nieuws over de El Gallo-goudmijn in Mexico. Zonder ingrepen en investeringen loopt de productie van die mijn stilaan op zijn einde. Maar een nieuwe haalbaarheidsstudie om de levensduur te verlengen was nog positiever dan de vorige. De studie laat een verlenging met twaalf jaar toe met een jaarlijkse productie van 47.000 troy ounce. In de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg dat cijfer 23.025 troy ounce equivalenten. Dat ligt dus perfect in lijn met het huidige productievolume. De markt reageerde positief op dat vooruitzicht, al is in de eerste fase een investering van 41 miljoen dollar nodig.
Ook de productiecijfers in het tweede kwartaal werden gunstig onthaald. De San José-mijn in Argentinië (belang van 49%, goud en zilver) produceerde bijna 22.400 troy ounce goudequivalenten van april tot juni, of iets minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Na de eerste jaarhelft levert dat bijna 42.500 troy ounce goudequivalenten op, of een vergelijkbaar cijfer met de periode januari-juni 2017. El Gallo produceerde 23.025 troy ounce goudequivalenten, heel wat meer dan de 19.500 troy ounce tijdens de eerste jaarhelft van vorig jaar. Maar de jaarprognose van 32.000 troy ounce impliceert dan weer een veel mindere productie in de tweede jaarhelft.
Daar kwam vanaf dit jaar ook nog de productie van 26.000 troy ounce goudequivalenten bij van het Black-Fox-complex in Timmins in Canada, dat vorig jaar voor 35 miljoen dollar werd overgenomen. Die goudmijn kan dit jaar voor een jaarproductie van 48.000 ounce goudequivalenten zorgen. Black-Fox heeft bovendien extra verwerkingscapaciteit en biedt daarom een aantrekkelijke synergie door de overname van Lexam VG Gold eerder dit jaar. Dat bedrijf heeft vier geavanceerde exploratieactiva in Timmins. Net zoals de afgelopen kwartalen had de El Gallo-goudmijn hogere productiekosten bij een vergelijking op jaarbasis, maar het verschil is wel afgenomen (totale productiekosten van 755 naar 776 dollar per troy ounce in de eerste jaarhelft).
Het kwartaalverlies van -5,4 miljoen dollar of -0,02 dollar per aandeel (-0,01 per aandeel verwacht) kon op veel minder begrip rekenen. Maar het zware investeringsprogramma (26,3 miljoen dollar in het tweede kwartaal) en de gezakte goudprijs eisen hun tol. Het schuldenvrije McEwen Mining wil zijn jaarlijkse productie de komende drie jaar met de helft optrekken naar 223.000 troy ounce goudequivalenten. In 2018 mikt het op 171.000 ounce (dezelfde prognose als bij de jaarcijfers van 2017) en in 2019 naar 215.000 troy ounce. Gold Bar zou vanaf 2019 in de eerste drie productiejaren 55.000, 74.000 en 68.000 troy ounce goudequivalenten produceren.
Conclusie
De resultaten van de eerste jaarhelft gaven een gemengd beeld, maar dit is duidelijk een toekomstproject. CEO Robert McEwen verwacht blinkende jaren voor het goud en wil McEwen Mining nog altijd in de S&P500-index opgenomen zien. Het is overduidelijk dat McEwen Mining een heel hoge hefboom heeft op de evolutie van de goudprijs (bèta van 2,7). Dat wreekt zich zoals nu als de goudprijs een doffe periode doormaakt. Fraaie koopkans met een meerjarenoptiek.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 1,91 dollar
Ticker: MUX US
ISIN-code: US58039P1075
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 645 miljoen dollar
K/w 2017: –
Verwachte k/w 2018: –
Koersverschil 12 maanden: -18%
Koersverschil sinds jaarbegin: -16%
Dividendrendement: 0,5%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier