Vrije Tribune

‘Loonie, de Canadese dollar, staat onder druk, maar voor hoelang nog?’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

In Canada is de beleidsrente voor de derde keer in een half jaar met 0,25 procent verlaagd. De Canadese dollar staat dan ook behoorlijk onder druk. Maar daar kan later dit jaar verandering in komen, als andere centrale banken het rentevoorbeeld volgen.

De Canadese dollar zit de afgelopen tijd behoorlijk in de hoek waar de klappen vallen. Ten opzichte van de euro heeft de munt in twee jaar bijna 13 procent van haar waarde verloren. Aanvankelijk kon die glijvlucht niet los gezien worden van een dalende olieprijs. In de zomer van 2022 werd een vat Brent-olie nog verhandeld voor meer dan 100 Amerikaanse dollar. Inmiddels wordt voor datzelfde vat ongeveer 75 dollar betaald. Na Saudi-Arabië en Rusland is Canada de grootste olie-exporteur ter wereld. Als de olieprijs terugvalt, laat dat zich vaak ook behoorlijk voelen in de waarde van de Canadese dollar. De laatste tijd is er echter meer aan de hand met de loonie, zoals de munt ook wel wordt genoemd.

Economie kan een boost gebruiken

De Canadese centrale bank heeft de beleidsrente met een kwart procent verlaagd om de economie wat lucht te geven. Een lagere rente maakt het aantrekkelijk voor bedrijven en consumenten om geld te lenen voor investeringen of uitgaven. De economie kan zo’n duwtje in de rug best gebruiken. De werkloosheid is opgelopen van minder dan 5 procent in de zomer van 2022 tot 6,4 procent in juli. Dat is een behoorlijk verschil met de Verenigde Staten. Bij de zuiderbuur komt de werkloosheid net boven 4 procent uit. Een groot verschil is dat de Bank of Canada (BoC) wat meer ruimte heeft om de economie te stimuleren. De inflatie van 2,5 procent ligt namelijk binnen de streefbandbreedte van 1 tot 3 procent.

Renteverschil laat zich voelen

De BoC maakt nu voor de derde keer dankbaar gebruik van die ruimte. Dat is een behoorlijk contrast met de Europese Centrale Bank (ECB), die dit jaar slechts één rentezet deed. In de Verenigde Staten wachten financiële markten zelfs al maandenlang op de eerste renteverlaging sinds 2020. Het is overigens lang niet zeker dat die tegenwind aanhoudt, ondanks dat de BoC de score wat betreft renteverlagingen 3-1 maakte in vergelijking met de Europese Centrale Bank (ECB).

Voorsprong slinkt

Over iets meer dan een week kan die voorsprong namelijk alweer slinken. Op 12 september staat de volgende vergadering van de ECB gepland. Daar lijkt de centrale bank liever de matig draaiende economie te willen aanjagen, dan te wachten op meer bewijs van een dalende inflatie. Het zou dan ook zomaar kunnen dat de rente op ons continent die van Canada achterna gaat. Dat vooruitzicht zorgt ervoor dat de loonie even pas op de plaats kan maken.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content