Lage winstmarge blijft bij RealDolmen
De Belgische IT-dienstengroep RealDolmen pakte vorige maand uit met een tradingupdate over het eerste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2017-2018. Die maakte investeerders niet veel wijzer, want door een ongelijke vergelijkingsbasis met een jaar eerder kunnen geen verregaande conclusies worden getrokken.
Na de recentste aanpassing van de rapporteringsstructuur telt RealDolmen nog twee divisies. Bij IT&Business Consulting gaat het vooral om de verhuur van eigen gespecialiseerd IT-personeel aan bedrijven voor specifieke projecten. Ook de activiteiten rond RFlow, het in huis ontwikkelde programma voor workflow- en documentbeheer, behoren tot die afdeling. IT&Business Support Services draait rond outsourcing, de verkoop van producten en de gerelateerde ondersteuning. De outsourcingcontracten gaan over de uitbesteding van zowel infrastructuur als applicaties. Ook de cloud-gerelateerde diensten vallen onder die groep. Met die activiteiten is RealDolmen een zogenaamde ICT-integrator die in de Benelux met meer dan duizend klanten in vooral het middensegment van de markt bedient.
De groep rapporteert volgens een boekjaar dat loopt van april tot maart. Het eerste kwartaal omvat dus de periode tot juni die twee werkdagen minder telde dan een jaar eerder. Het management schat de omzetimpact op ongeveer een miljoen euro. Daardoor daalde de omzet naar 58,5 miljoen euro, tegenover 59 miljoen euro een jaar eerder. IT&Business Consulting zag het verkoopcijfer met 2,1 procent afnemen naar net geen 26 miljoen euro. Bij IT&Business Support was er een kleine vooruitgang (+0,1%) naar 32,5 miljoen euro. Vorig boekjaar steeg de omzet met 3,2 procent op jaarbasis naar 243,8 miljoen euro. Daarbij presteerden Business Consulting (+3,5%) en Business Support (+3%) bijna even goed.
De bedrijfswinst klom op groepsniveau met 12,8 procent naar 12 miljoen euro. Aangepast voor eenmalige elementen steeg de winstgevendheid van beide afdelingen. De winstmarge op groepsniveau blijft met 4,9 procent wel aan de lage kant. Het management heeft de lat voor dit jaar niet zo hoog gelegd met een winstmarge (ebit of bedrijfswinst) van 5 procent.
De omzet van Business Support zou dit boekjaar licht toenemen, terwijl de van de consultingtak wordt verwacht dat hij een groei van 5 procent boekt. Om dat laatste te realiseren, wordt gerekend op de zestig schoolverlaters die RealDolmen deze maand aanwerft en die na drie maanden opleiding bij klanten zullen worden ingezet.
RealDolmen besliste eerder dit jaar een dividend van 0,69 euro per aandeel uit te keren. Dat kost de groep 3,6 miljoen euro. Het IT-bedrijf kan zich dat gemakkelijk veroorloven, want aan het einde van vorig boekjaar (31 maart 2017) bedroeg de nettokaspositie 27,8 miljoen euro of 5,2 euro per aandeel. RealDolmen betaalt per saldo weinig belastingen als gevolg van de overgedragen verliezen uit het verleden. In het kader van de recente hervorming van de vennootschapsbelasting is het nog onzeker hoe die verliezen in de toekomst fiscaal behandeld worden.
Conclusie
RealDolmen leidt een beursbestaan in de schaduw met op operationeel gebied een geringe groei en lage marges. Daar komt op korte termijn weinig verandering in. Een lage waardering tegen 0,9 keer de boekwaarde en 10 keer de winst is het logische gevolg. Het dividend is wel mooi meegenomen en er is financiële ruimte is om dat volgend jaar op te trekken. Voorlopig te behouden.
Advies : houden/afwachten
Risico : gemiddeld
Rating : 2B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 132,7 miljoen euro
K/w 2016: 12
Verwachte k/w 2017: 10
Koersverschil 12 maanden: +12 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +3 %
Dividendrendement: 2,7 %
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier