Kosten van beleggingsproducten zijn licht gedaald sinds 2022

FSMA-topman Jean-Paul Servais © belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De financiële toezichthouder FSMA heeft in 2024 een studie gedaan naar de kosten van allerlei beleggingsfondsen die op de Belgische markt te vinden zijn. Het gaat om een herhaling van een studie uit 2022, die mogelijk maakt de evolutie van de kosten in kaart te brengen en die vertoont een lichte daling van de kosten op alle producten.

“Het verschil tussen een goedkoper en een duurder beleggingsfonds kan aan het einde van de rit veel verschil maken voor beleggers”, waarschuwt FSMA-directeur Veerle De Schryver. Ze schetst verschillende scenario’s. Een belegging van 10.000 euro in een fonds met een jaarlijks brutorendement van 5 procent, met eenmalig 0,8 procent instapkosten en 0,6 procent jaarlijks weerkerende kosten levert in tien jaar netto 5.215 euro winst op, boven op de inleg van 10.000 euro. Hetzelfde brutorendement levert over een periode van tien jaar bij 3,5 procent instapkosten en 1,9 procent jaarlijkse kosten slechts 2.975 euro netto aan meerwaarde op. “Dat is een verschil van 2.240 euro. Daar kan je al iets mee doen”, stelt De Schryver.

Ze drukt beleggers dan ook op het hart om te vergelijken. “Alle informatie die beleggers nodig hebben, staat in het Key Investor Information Document (KIID) dat bij elk fonds moet worden uitgegeven.” Bovendien biedt FSMA op de educatieve website Wikifin.be tools aan om financiële producten te vergelijken en/of de impact van kosten te simuleren. De Schryver weet ook nog te vertellen dat de vermogensbeheerders de maximale instapkosten in hun documentatie vermelden. “Vaak zijn die onderhandelbaar.”

“FSMA is voor alle duidelijkheid geen prijzenregulator. De markt is vrij om de kosten voor beleggingsproducten te bepalen”, zegt FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais. “De bedoeling van deze studie is particuliere beleggers in staat stellen om inzicht te krijgen in de impact van de kosten en het gemakkelijker te maken om de kosten te vergelijken. We willen value for money ofwel kostenefficiënte financiële producten, die in het belang van de consument zijn met een perspectief op rendement en geen ongerechtvaardigde hoge kosten.”

Lichtpuntje

De kosten verschillen naargelang het type beleggingsfonds. Zo zijn de instapkosten voor gestructureerde fondsen het hoogste (gemiddeld 3,3%) en voor geldmarktfondsen het laagste (0,0%). De jaarlijkse beheerskosten zijn het hoogste voor gemengde fondsen die zowel in aandelen als in obligaties investeren (1,6%) en het laagste voor geldmarktfondsen (0,4%).

Er is ook een lichtpuntje, want de gemiddelde kosten zijn voor alle types van beleggingsfondsen gedaald tegenover 2022. Wellicht zit de gestegen populariteit van beursgenoteerde fondsen (ETF’s) met lage kosten daar voor iets tussen.

De experts van FSMA wijzen er ten slotte op dat fondsen die relatief hoge kosten aanrekenen, niet noodzakelijk goede prestaties afleveren. Het draait uiteindelijk allemaal om het nettorendement voor de belegger.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content