Korte opluchtingsrally voor Ontex
De beleggers reageerden opgelucht op de resultaten over het tweede kwartaal, maar het aandeel staat nog altijd 40 procent onder zijn piek en de lucht is nog niet opgeklaard voor de specialist in persoonlijke hygiëne.
De markt was duidelijk opgetogen met de cijfers voor het tweede kwartaal bij Ontex. Wij zien er vooral een reactie van opluchting in. Laten we niet vergeten dat de resultaten over het eerste kwartaal de malaise bij de specialist in persoonlijke hygiëne alleen maar groter hadden gemaakt, terwijl het plan T2G ofwel Transform to Grow weinigen wist te imponeren.
Veel aandeelhouders mijmerden dat de terugkeer van Ontex op de beurs kortstondig had kunnen zijn als het was ingegaan op het opportunistische overnamebod van de Franse private-equityspeler PAI Partners, dat de hoofdaandeelhouder is van onder meer AS Adventure en Hunkemöller. Maar de raad van bestuur van Ontex verwierp het bod, zeker toen de tweede biedprijs lager bleek te liggen dan de 27,5 euro per aandeel die eerst was geboden. De conclusie was wijdverspreid dat meer aan de hand was dan enkel de problemen die eind 2017 waren opgedoken bij de overgenomen persoonlijkehygiënedivisie van de Braziliaanse keten Hypermarcas.
De cijfers over het eerste halfjaar bevestigen de moeilijke marktomstandigheden. Ontex zag de vergelijkbare (like for like) omzet met 1,3 procent teruglopen tot 1,11 miljard euro (-1,1% in het tweede kwartaal). Op basis van de gerapporteerde omzet is er een achteruitgang met 1,4 procent tot 1,13 miljard euro. In het tweede kwartaal was er een daling tot 568,1 miljoen euro (-0,6%). Dat was een cijfer dat lichtjes boven de gemiddelde analistenverwachting van 566,5 miljoen euro lag. Het ligt ook in lijn met het omzetverlies van 1,8 procent voor het volledige boekjaar 2018 (2,29 miljard euro).
Opvallend was de 10 procent omzetdaling in het tweede kwartaal in Europa, die gelukkig zo goed als volledig werd gecompenseerd in de andere regio’s. De gunstige marktreactie heeft vooral te maken met het herstel van de rebitda-marge (bedrijfskasstroom uit gewone bedrijfsactiviteiten ten opzichte van de omzet) in het tweede kwartaal. Bij constante wisselkoersen herstelde die van 10,4 in de periode april-juni 2018 tot 11,0 procent voor het tweede kwartaal van dit jaar, als we geen rekening houden met de aanpassing IFRS-16 (leasingcontracten). Na zes maanden is er wel nog steeds een terugval met 61 basispunten, van 11,7 naar 11,1 procent, door een serieuze achteruitgang in het eerste kwartaal. Het management bevestigde dat de rebitda tegen constante wisselkoersen voor het hele boekjaar stabiel zal zijn tegenover 2018 (-6,4% in de eerste jaarhelft).
Het plan T2G vergt een investering van 130 miljoen euro en moet tegen 2021 een omzetgroei verwezenlijken die 0,5 procent beter is dan de markt, en leiden tot een toename van de rebitda-marge met 1,25 tot 1,75 procent in vergelijking met 2018. Nog een minpunt blijft de hoge verhouding nettoschuld tegenover rebitda van 3,71 keer. De nettoschuld daalde wel van 940,1 miljoen euro aan het einde van het eerste kwartaal naar 898,7 miljoen euro eind juni.
Conclusie
De beleggers stuurden het aandeel fors hoger na de aankondiging van de resultaten. Maar dat deden ze uit opluchting na een dramatische periode, waarin het aandeel wegzakte tot bijna 65 procent onder de piekkoers. De koers staat nog altijd ruim 40 procent onder het niveau van een jaar geleden. De verbeterde rendabiliteit is zeker een pluspunt, maar de gedaalde omzet door een zware terugval in Europa houdt de hemel bewolkt voor Ontex. Investeerders zullen het aandeel pas weer omarmen wanneer sprake is van herstel van de omzet en de winstgevendheid. Daarom gaan we niet verder dan een neutraal advies. Het aandeel noteert tegen boekwaarde, wat (erg) laag is. Maar tegen meer dan 9 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel niet spotgoedkoop.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 14,15 euro
Ticker: ONTEX BB
ISIN-code: BE0974276082
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,16 miljard euro
K/w 2018: 15
Verwachte k/w 2019: 13
Koersverschil 12 maanden: -44%
Koersverschil sinds jaarbegin: -21%
Dividendrendement: 2,9%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier