Kopen op correctie in de opkomende landen

. © Yozayo (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Beleggers die op een gespreide manier in emerging markets willen investeren, hebben in feite weinig andere keus dan dat via trackers te doen.

Er zijn ook voor Europese beleggers verschillende liquide trackers beschikbaar om in de emerging markets te investeren. Een grote meerderheid schaduwt de evolutie van de MSCI Emerging Markets-index. Dat is niet zonder reden, want met niet minder dan 1137 large- en midcapbedrijven zorgt die zowel geografisch als sectoraal voor voldoende diversificatie.

Geografische samenstelling MSCI EM (top 5, stand 1/9)

China 28,8%

Zuid-Korea 14,8%

Taiwan 12,9%

India 10%

Zuid-Afrika 6,2%

Sectorale samenstelling MSCI EM (top 5, stand 1/9)

Informatietechnologie 26,1%

Financiële sector 21,4%

Consumentendiensten 9,4%

Materialen 7,8%

Energie 7,4%

De iShares Core Emerging Market ETF is de Europese versie van de gelijknamige tracker die op de beurs van New York noteert (ticker EEM) maar niet langer gekocht kan worden door Europese beleggers. De Europese variant noteert op Euronext Amsterdam met als tickersymbool EMIM. De dollar is de basisvaluta van de index, maar de tracker noteert wel in euro. Het gaat om een fysieke tracker, waarbij de onderliggende waarden worden aangekocht. Verkregen inkomsten, zoals dividenden of rente op cashposities, worden opnieuw geïnvesteerd. De jaarlijkse beheersvergoeding blijft beperkt tot 0,18 procent.

Voor EMIM bestaan alternatieven die dezelfde index schaduwen. Twee daarvan noteren op Euronext Parijs. De Amundi MSCI Emerging Markets ETF (ticker AEEM) hanteert een beheersvergoeding van 0,2 procent. Bij de UBS MSCI Emerging Markets ETF (ticker UIMI) is dat 0,23 procent.

FTSE Emerging-index

De FTSE Emerging-index is een alternatief voor de MSCI Emerging Markets-index en bestaat uit 1044 bedrijven. De grootste tien participaties zijn goed voor 24 procent van de index. De geografische en sectorale samenstelling wijkt iets af van de MSCI-index, maar is in spreiding zeker gelijkwaardig.

Geografische samenstelling FTSE Emerging-index (top 5, stand 1/9)

China 33,8%

Taiwan 13%

India 11,6%

Zuid-Afrika 8,2%

Brazilië 7,8%

Sectorale samenstelling FTSE Emerging-index (top 5, stand 1/9)

Financiële sector 28,5%

Technologie 16,2%

Consumentendiensten 13%

Olie en gas 8,6%

Industrie en nijverheid 8,5%

De Vanguard FTSE Emerging Markets ETF schaduwt bovenstaande index. De tracker noteert in euro op Euronext Amsterdam met als tickersymbool VFEM. Net als ENIM is ook VFEM een fysieke tracker. De uitgever, Vanguard, hanteert een tarief van 0,25 procent voor de jaarlijkse beheerskosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content