Komt het nog goed met… Greenyard?
De Bel-20 deed het in de eerste jaarhelft nog een stuk slechter dan het Europese beursgemiddelde. Dat is te wijten aan enkele zware teleurstellingen, die Belgische investeerders absoluut niet zagen aankomen. In acht afleveringen overlopen we acht zwaar afgestrafte Belgische aandelen. Vandaag: Greenyard zoekt naar rendabele groei.
Na een zeer sterk 2017 waarin het aandeel van Greenyard met 36 procent steeg, was het de eerste jaarhelft kommer en kwel voor de aandeelhouders van de groente- en fruitgigant. Begin 2018 was er nog een opluchtingsrally, nadat de overnamegesprekken met het Amerikaanse Dole waren mislukt. Hoewel strategisch zinvol zou de dure overname een stevige kapitaalverhoging meebrengen. Eind januari werd CEO Marleen Vaesen opzijgeschoven en vervangen door de hoofdaandeelhouder Hein Deprez.
Begin mei versnelde de koersdaling na de onverwachte omzet- en winstwaarschuwing over het boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 31 maart). De omzet daalde op jaarbasis met 1,7 procent tot 4,175 miljard euro, maar vooral de daling van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) met 3,8 procent tot 140,2 miljoen euro ontgoochelde. De rebitda-marge daalde van 3,4 naar 3,3 procent. De volumedaling in de afdeling Fresh (vooral in de kernmarkten Duitsland en in mindere mate België) drukte de omzet en de winstgevendheid. Onder meer dankzij de overname van Mykogen (ondernemingswaarde 90 miljoen euro) en 29,2 miljoen euro eenmalige kosten steeg de schuldgraad naar 419,1 miljoen, of 2,8 keer de rebitda (inclusief een volledige jaarbijdrage van Mykogen), tegenover nog 2,2 keer eind vorig boekjaar en 2,4 keer eind september 2017.
Met het vernieuwde managementteam wil Greenyard intern snellere beslissingen nemen, dichter bij de klant. Daarnaast zoekt het onverminderd externe groei om de leiderschapspositie te verstevigen, al is het duidelijk dat de balans niet veel ruimte laat. De eerder vooropgestelde groei van de rebitda met 10 procent dit jaar werd bij de presentatie van de jaarcijfers niet herhaald.
Het aandeel noteert 44 procent onder de piek van augustus 2017 (22,15 euro). De waardering is aantrekkelijk, tegen minder dan 0,8 keer de boekwaarde en tegen 5,9 keer de verhouding ondernemingswaarde tegenover de recurrente bedrijfskasstroom (ev/rebitda). We zien een mooi herstelpotentieel als Greenyard dit jaar opnieuw aanknoopt met winstgevende groei.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 12,4 euro
Ticker: GREEN BB
ISIN-code: BE0003765790
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 550 miljoen euro
K/w 2017: 234
Verwachte k/w 2018: 17
Koersverschil 12 maanden: -41%
Koersverschil sinds jaarbegin: -38%
Dividendrendement: 1,6%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier