Komt het nog goed met… Bekaert?
De Bel-20 deed het in de eerste jaarhelft nog een stuk slechter dan het Europese beursgemiddelde. Dat is te wijten aan enkele zware teleurstellingen, die Belgische investeerders absoluut niet zagen aankomen. In acht afleveringen overlopen we acht zwaar afgestrafte Belgische aandelen. Vandaag: Bekaert, dat werd achtervolgd door tegenslagen en verkeerde inschattingen.
Terwijl het aandeel van Bekaert vorige zomer nog een koers van ruim 46 euro aantikte door het vertrouwen in de sterke resultaten, blijft er nu onverwachts nog weinig over van de euforie. Het aandeel werd in de loop van 2017 achtervolgd door verscheidene tegenslagen en verkeerde inschattingen, met als rode draad dat Bekaert die plagen moeilijk van zich af kan schudden. De omzet steeg weliswaar nog met 10 procent in 2017, maar de onderliggende marge op de bedrijfswinst daalde vrij stevig van 8,2 procent in 2016 naar 7,3 procent in 2017.
De hoofdschuldige was een prijzenoorlog op de markt voor staaldraad. Verscheidene concurrenten rekenden de hogere grondstofprijzen niet door in de eindprijzen, om hun marktaandeel te beschermen. Bekaert mengde zich iets te enthousiast in die prijzenslag, wat een hap nam uit de marges. Intussen blijft het bedrijf kampen met een moeilijk economisch klimaat in Zuid-Amerika en leidt het onvoorspelbare handelsbeleid van de Amerikaanse president Trump tot extra onzekerheid op de Noord-Amerikaanse markt.
Bekaert heeft ook een slecht aanvoelende déjà vu op de Chinese markt van zaagdraad voor zonnepanelen. De instorting van die markt decimeerde het aandeel in 2008. In 2017 verloor Bekaert zijn plek op de markt door een technologische achterstand, wat ongeveer 10 procent van de bedrijfswinst kostte. Tot slot loopt ook het herstel bij het dochterbedrijf Bridon-Bekaert Ropes Group (BBRG) trager dan verwacht.
Dit jaar zou beterschap moeten brengen, al loopt de genezing vertraging op. Bij de update over het eerste kwartaal wilde het management niet herhalen dat de bedrijfswinst in 2018 even hoog zal zijn als vorig jaar. Het margeherstel moet worden gedragen door een betere prijszettingsmacht, maar de staaldraadprijzen blijven heel volatiel. Herstructureringen moeten de winstgevendheid van BBRG vooruithelpen, maar het is ook wachten op een herstel van de offshore oliemarkt.
Trump blijft een bron van risico’s. Ook op de Chinese markt houdt de pech aan. De Chinese overheid zet het mes in de subsidies voor zonne-energie, wat de prijzen van zonnepanelen sterk onder druk kan zetten. Bekaert claimt dat het in de tweede jaarhelft zijn technologische achterstand zal hebben weggewerkt, maar door deze nieuwe tegenslag is het afwachten of de markt voor zaagdraad dit jaar nog een bijdrage aan de winst zal leveren.
Het goede nieuws is dat al dat slechte nieuws al in de koers verrekend zit. De waardering is met een koerswinst-verhouding van 9 en met een ondernemingswaarde van minder dan 6 keer de bedrijfscashflow laag te noemen, zelfs voor een cyclische activiteit zoals die van Bekaert. Vergeet niet dat de winst ondanks de tegenslag standhoudt. Het hoeft niet beter te gaan om een koersherstel mogelijk te maken, want iets minder tegenslag kan daar ook al voor zorgen.
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 28,5 euro
Ticker: BEK BB
ISIN-code: BE0974258874
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,7 miljard euro
K/w 2017: 14
Verwachte k/w 2018: 9
Koersverschil 12 maanden: -36%
Koersverschil sinds jaarbegin: -22%
Dividendrendement: 4,2%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier