Koers Boskalis is uitgebaggerd
Boskalis heeft veel van zijn pluimen gelaten, maar de positieve zijde van die medaille is dat het aandeel goedkoop is. We verwachten een herstel van de winst in 2018.
De grootste baggermaatschappij ter wereld kende tot voor kort een gouden decennium en was het een beursster. Tussen 2003 en 2013 verdrievoudigde de omzet van afgerond 1 naar 3 miljard euro, verzesvoudigde de bedrijfskasstroom (ebitda) van circa 150 naar 900 miljoen euro tussen 2004 en 2014 en tussen 2003 en voorjaar 2015 vertienvoudigde de beurskoers van afgerond 5 naar 50 euro.
Het bedrijf surfte volledig mee op de opkomst van de groeilanden, waar flink wat infrastructuurwerken werden uitgevoerd, en op de opmars van de olieprijs. Maar sindsdien zit de klad erin. Voor 2016 (jaarcijfers op 8 maart) en 2017 stellen analisten gemiddeld nog een jaaromzet van 2,56 en 2,43 miljard euro voorop (tegenover een piek van 3,24 miljard in 2015) en een ebitda van respectievelijk 585 en 497 miljoen euro (piek 910 miljoen in 2014). In het najaar gleed de koers af tot 29 euro (piek 49 euro in 2015).
Het Boskalis-aandeel is de jongste jaren dan ook een duidelijke achterblijver, ook in vergelijking met zijn Belgische sectorgenoot CFE. Als we kijken over de voorbije één, twee en drie jaar, dan deed het Boskalis-aandeel het respectievelijk 12, 46 en zelfs 73 procent minder goed dan CFE. Dat is op de eerste plaats de verdienste van Ackermans & van Haaren, dat bij CFE de focus verlegde van de bouw- naar de baggeractiviteiten. Maar het immense koersverschil is ook een gevolg van de omgekeerde focus bij Boskalis, waar de klemtoon minder lag op baggeren en meer op diversificatie. De afgelopen vijf jaar waren er overnames van SMIT Internationale (assistentie van binnenkomende en uitgaande zeeschepen met sleepboten, verder berging en wrakopruiming) en Dockwise(specialist in het verplaatsen van extreem zware offshoreplatformen).
Daar kwam nog de hele heisa rond Fugrobovenop. Die Nederlandse oliedienstenspeler is een specialist in de verzameling en de interpretatie van het aardoppervlak en de onderlagen van de bodem en rotsen. Het is dus actief in een deelsegment van de oliedienstensector dat helemaal aan het begin van de onderzoeks- & exploratiefase staat en zodoende heel gevoelig is voor schommelingen in de olieprijs. In het najaar van 2015 bleek dat Boskalis een belang was beginnen op te bouwen. Eind juni had Boskalis 28,6 procent van Fugro in handen. Ook in Nederland is een bod op alle aandelen verplicht zodra een aandeelhouder de drempel van 30 procent bereikt. De bedrijfstop van Fugro zond voortdurend signalen uit dat het bedrijf op zijn onafhankelijkheid stond en niet opgezet was met de steeds grotere positie van Boskalis. Analisten begrepen de timing van de ‘move’ ook niet zo goed. Het management van Boskalis haalde in december dan toch bakzeil door in twee berichten te melden dat het zijn belang in Fugro had verkleind. Op 13 december zelfs tot 9,4 procent. De CEO, Peter Berdowski, blijft erbij dat delen van Fugro perfect bij Boskalis pasten, maar dat de opstelling van de Fugro-top en de moeilijke periode voor de sector, die langer duurt dan verwacht, de baggerreus de aftocht deed blazen.
Conclusie
Boskalis gaat door de moeilijkste periode in ruim een decennium, maar het aandeel is dan ook een pak goedkoper dan voorheen. In 2010 werd nog 2,3 keer de boekwaarde betaald, tegenover 1,1 keer vandaag. De koers-winstverhouding loopt nu even op, maar we verwachten vanaf 2018 een winstherstel. We voeren dan ook een adviesverhoging door.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Munt: euro
Markt: Amsterdam
Beurskapitalisatie: 4,6 miljard euro
Verwachte k/w 2016: 17,5
Verwachte k/w 2017: 23
Koersverschil 12 maanden: +5%
Koersverschil sinds jaarbegin: +6,5%
Dividendrendement: 4,5%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier