Kivalliq Energy ziet het einde van de tunnel

© REUTERS

Na jaren van stilstand komt er eindelijk leven in de uraniumsector. Dat is goed nieuws voor Kivalliq Energy. Begin vorige week maakte het Canadese uraniumexploratiebedrijf een nieuwe financieringsoperatie bekend.

Bij Kivalliq Energy stonden de activiteiten van al een hele tijd op een laag pitje. De enorme crisis in de uraniumsector en de lage beurskeurs zette het Canadese uraniumexploratiebedrijf tot fors besparingen aan. De noodzakelijke kapitaalverhogingen bleven beperkt tot 1,1 miljoen Canadese dollar in 2014 (uitgifte van 5 miljoen aandelen tegen 0,22 Canadese dollar), 2,8 miljoen in 2015 (10,2 miljoen aandelen tegen 0,15 Canadese dollar en 10,5 miljoen aandelen tegen 0,12 Canadese dollar) en 0,4 miljoen in 2016 (4 miljoen aandelen tegen 0,1 Canadese dollar).

Dat geld werd enerzijds gebruikt om nieuwe gebieden te exploreren op het Angilak-project, het vaandelproject van Kivalliq in de mijnprovincie Nunavit met 43,3 miljoen pond reserves en een hoge uraniumconcentraatgraad van 0,69 procent. Kivalliq spendeerde in de periode 2010 tot 2013 ruim 50 miljoen Canadese dollar om dat gebied in kaart te brengen. Anderzijds vloeide het geld naar exploratiewerk op twee recenter verworven eigendommen: de Genesis Property (198.763 hectare in Saskatchewan, Canada) en het nabijgelegen Hatchet Lake (13.711 hectare).

Het aandeel bewoog al die tijd tussen 0,07 en 0,10 Canadese dollar, maar verdubbelde de jongste weken. Enerzijds is er het prille herstel van de prijs van een pond uranium (spotprice), van een dieptepunt vorig najaar van 18 dollar – het laagste niveau sinds 2003 – naar 24 dollar (+20% sinds begin 2017). Dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump kernenergie meer genegen is, speelt daarin een rol, maar minstens even belangrijk was de onverwachte aankondiging begin januari dat Kazachstan de uraniumproductie dit jaar met 10 procent (5 miljoen pond) zal terugschroeven. Kazachstan is verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de wereldproductie. Die beslissing is dan ook een stevig signaal dat het extreem lage prijsniveau haar houdbaarheidsdatum heeft bereikt.

Begin vorige week maakte Kivalliq dan een nieuwe financieringsoperatie van 3 miljoen Canadese dollar bekend, het grootste bedrag sinds 2013. De centrale partij in de operatie is het door ons gevolgde royalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold, dat 60 procent van een uitgifte van 25,9 miljoen aandelen tegen 0,08 Canadese dollar (11,7% verwatering) zal onderschrijven, en dat 1 miljoen Canadese dollar betaalt voor het verwerven van 1 procent royalty op de toekomstige productie van Angilak. Na jaren van stilstand komt er eindelijk leven in de uraniumsector. Dat is uiteraard goed nieuws voor Kivalliq. Het aandeel blijft koopwaardig, maar wel met een bovengemiddeld risico (rating 1C).

Partner Content