Kater na het feest voor Fagron
Na de enthousiaste reactie op de overname van Kemig heeft de markt het derdekwartaalrapport van Fagron slecht verteerd. Wij beschouwen de problemen van Fagron als tijdelijk.
Naar aanleiding van de tiende verjaardag van de beursnotering van Fagron luidde CEO Hans Stols op 5 oktober de openingsbel op Euronext Amsterdam. Net op die dag kondigde Fagron een tweede overname aan, sinds het bedrijf daarvoor opnieuw de handen vrij heeft, na de terugbetaling van een obligatie van 225 miljoen euro begin juli. De nieuwe aanwinst is All Chemistry, een Braziliaanse toeleverancier van farmaceutische grondstoffen. Het bedrijf haalde in 2016 een omzet van 4,5 miljoen euro, met een vergelijkbare winstmarge als die van Fagron in Brazilië (omtrent 20%). De markt apprecieerde de overname en stuurde het aandeel 5 procent hoger.
In augustus kondigde Fagron al de overname van Kemig aan, een Kroatische toeleverancier van farmaceutische grondstoffen en verpakkingsmaterialen die actief is in Kroatië, Bosnië en Herzegovina. Fagron herneemt zoals verwacht de succesvolle buy-and-buildstrategie, maar het heeft wel lessen uit het verleden getrokken, en dus zijn grote overnames niet aan de orde. De nettoschuldgraad bedroeg eind juni 2,66 keer de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda). Stols hamert erop dat hij die ratio onder 3 keer wil aanhouden.
Na die enthousiaste reactie op het overnamenieuws heeft de markt het derdekwartaalrapport van Fagron slecht verteerd. Het aandeel zakte met ruim 6 procent. De omzetcijfers lagen onder de verwachtingen, maar vooral de bekendmaking van leveringsproblemen in Europa gooide roet in het eten. De problemen hebben te maken met vertragingen bij externe laboratoria van validaties van ingekochte niet-Europese grondstoffen. Het management verwacht dat het grootste deel van de problemen tegen het eerste kwartaal van 2018 is opgelost.
De omzet steeg in het derde kwartaal met 0,2 procent, van 103,4 miljoen euro tot 103,6 miljoen (+3,7% tot 325,3 miljoen euro na negen maanden), tegenover de verwachte 106,1 miljoen. Zonder rekening te houden met de kleine afdeling HL Technology (orthopedische precisiecomponenten, omzet +17,2% tot 1,8 miljoen euro) daalde de omzet met 0,1 procent tot 101,8 miljoen euro, waardoor de stijging na negen maanden uitkomt op 4,1 procent tot 320 miljoen. Tegen constante wisselkoersen was er een toename met 0,9 procent, en recurrent (zonder overnames of desinvesteringen) bedroeg de stijging 2,1 procent. In Europa daalde de omzet met 0,8 procent tot 57,5 miljoen euro (+1,2% recurrent) als gevolg van de geschetste vertragingen.
Na negen maanden is er nog een toename met 1,7 procent, tot 186,4 miljoen euro. Zuid-Amerika blijft sterk presteren, met een omzetgroei van 2,7 procent tot 25,8 miljoen euro (+11,8% tot 75,3 miljoen na negen maanden) dankzij de aanhoudende volumegroei. In de Verenigde Staten daalde de omzet met 1,4 procent tot 18,5 miljoen euro (+4,1% zonder het negatieve dollareffect), waardoor het zakencijfer na negen maanden 2,7 procent toeneemt tot 58,4 miljoen euro. De omzet uit de niet-steriele activiteiten (grondstoffen en concepten) daalde met 27,4 procent, maar bleef stabiel tegenover de eerste jaarhelft, terwijl de steriele activiteiten opnieuw dubbelcijferig groeiden (+11,4%).
Het aandeel is sinds de adviesverlaging begin augustus met 15 procent teruggevallen. We zijn tevreden met de gedisciplineerde heropstart van de buy-and-buildstrategie en verwachten de komende periode bijkomende stappen. We beschouwen de validatieproblemen in Europa als tijdelijk. We verhogen daarom opnieuw het advies naar koopwaardig (rating 1B).
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 842 miljoen euro
K/w 2016: –
Verwachte k/w 2017: 19,4
Koersverschil 12 maanden: +16%
Koersverschil sinds jaarbegin: +21%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier