Jack Ma laat een fraaie erfenis na bij Alibaba
De legendarische oprichter Jack Ma houdt het voor bekeken bij het grootste e-commercebedrijf van China en is op 55-jarige leeftijd met vervroegd pensioen’. Al twijfelen weinigen eraan dat hij achter de schermen wel degelijk nog een rol van betekenis zal spelen. Maar officieel is het nu aan de door Jack Ma aangestelde Daniel Zhang om Alibaba op het groeipad te houden.
Het verhaal van Jack Ma leest als een Chinese variant van de American Dream. De leraar Engels die destijds 10 euro per maand verdiende, richtte twintig jaar geleden Alibaba op in zijn bescheiden flat met de financiële hulp van een aantal vrienden. Het eerste Chinese onlineverkoopplatform werd een feit en reed onder de bezielende leiding van Jack Ma een spectaculair parcours. Alibaba troefde de aanvankelijke kampioen eBay af. Tegenwoordig kan je alles wat in China wordt gemaakt op het platform van Alibaba kopen. Hierdoor is Alibaba uitgegroeid tot de grootste beurskapitalisatie van Azië, enkel Tencent Holdings blijft in de buurt. Ma is de rijkste inwoner van Azië, met een geschat vermogen van 42 miljard dollar. Hij heeft dus de middelen om zich met liefdadigheid en onderwijs bezig te houden.
Alibaba kon surfen op de sterke economische groei en de fors toenemende consumptie-uitgaven in het land. Tegelijk wist het bedrijf de consumptiegewoonten van de Chinezen te veranderen, met duizelingwekkende groeicijfers voor omzet en winst tot gevolg. De omzetgroei sinds het boekjaar 2011-’12 (afsluitdatum telkens 31 maart) is respectievelijk 68,2, 72,4, 52,1, 45,1, 32,7, 56,5, 58,1 en 50,6 procent. Dat heeft er voor gezorgd dat de omzet evolueerde van 20,02 miljard yuan naar 376,84 miljard. De evolutie van de bedrijfskasstroom (ebitda) was minder indrukwekkend, maar wel nog altijd bijzonder stevig. Hij ging van 6,02 miljard yuan voor het boekjaar 2011-’12 naar 59,68 miljard voor het boekjaar 2018-’19. De ebitda vernegenvoudigde dus, terwijl de omzet maal achttien ging. Dat vertaalt zich in een daling van de ebitda-marge van 30,1 procent voor het boekjaar 2012 tot 15,8 procent voor het afgelopen boekjaar 2018-’19. Daar wijzen de analisten natuurlijk wel op.
Toch klopte Alibaba midden augustus weer de analistenverwachtingen met zijn halfjaarresultaten. De omzet liet een verbazingwekkende klim van 42 procent zien tot 114,9 miljard yuan of 16,3 miljard dollar. De winst kwam uit op 24,4 miljard yuan of 12,55 yuan per aandeel, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 10,3 yuan. Alibaba blijft marktaandeel winnen in China, want de klassieke e-commerceactiviteiten klommen met 40 procent, versus 20 procent voor de hele Chinese onlineretail.
Alibaba probeert zijn positie ook te beschermen door onder meer de recente overname van Kaola, de luxedochter van de onlineretailer NetEasse. Alle waarnemers weten echter dat er ook andere activiteiten moeten worden ontplooid om de groei op termijn op peil te houden. Daar wordt ook volop op in gezet. Erg succesvol is de ontwikkeling van clouddiensten (+66% in het eerste halfjaar). Daarin zijn de marges ook nog lucratief en bovendien wordt de Chinese markt van cloud computing door de overheid afgeschermd. Dat geldt in veel mindere mate voor de andere investeringen in onder meer klassieke retail, logistiek, voedselleveringen, artificiële intelligentie… Die activiteiten wegen op de rendabiliteit van de groep. De komende weken wordt ook de geplande notering op Hongkong doorgevoerd.
Conclusie
Alibaba kan een indrukwekkend groeiparcours voorleggen en de perspectieven voor de komende jaren blijven gunstig. Op basis van een verwachte koerswinstverhouding van 26 en een verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) van 20 lijkt het aandeel duur, maar op basis van de verhouding met de verwachte groei is de waardering erg redelijk te noemen. We starten dan ook de actieve opvolging met een positief advies en zien er ook een portefeuillekandidaat in.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 174,99 dollar
Ticker: BABA US
ISIN-code: US01609W1027
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 455,6 miljard dollar
K/w 2018: 31
Verwachte k/w 2019: 26
Koersverschil 12 maanden: +11%
Koersverschil sinds jaarbegin: +27%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier