Itau Unibanco Holding

De meevallende jaarcijfers van Itau Unibanco Holding zijn een geruststelling. Maar deels door het grote gewicht van de bank in de Ibovespa-index weegt de malaise in Brazilië op de waardering van het aandeel.

Aangezien Brazilië de zwaarste recessie in vele decennia doormaakt, was het met een klein hartje uitkijken naar de jaarcijfers van Itau Unibanco Holding, de Braziliaanse en zelfs Latijns-Amerikaanse topper in de financiële sector (genoteerd op NYSE onder de ticker ITUB). Die cijfers hebben niet ontgoocheld. Ook al kunnen we er niet omheen dat de provisies voor slechte leningen vorig jaar met 26,7% zijn toegenomen, tot 22,9 miljard Braziliaanse real (BRL) of bijna 6 miljard USD. Het management geeft ook aan dat dit cijfer dit jaar nog hoger zal liggen (tot 25 miljard BRL).

Het uitgeleende bedrag klom in 2015 met 4,6%, binnen de vooropgestelde vork van 3 tot 7%. Op dat gebied is de bedrijfsleiding voorzichtig voor dit jaar, met een vork van -1 tot +3%. Maar deels doordat de groep de kosten onder controle heeft gehouden (+10,3% in 2015), hebben de stijgende provisies niet geleid tot een lagere rendabiliteit. De toename van de inkomsten met 15,7% (van 89,8 miljard in 2014 naar 103,9 miljard BRL vorig jaar) heeft zich vertaald in een toename van 15,6% van de recurrente winst (winst zonder uitzonderlijke elementen, van 20,6 naar 23,8 miljard BRL), of per aandeel van 3,42 naar 4,02 BRL (+17,6%; 1,03 USD per aandeel). Het gemiddelde rendement op het eigen vermogen (ROE) bedroeg voor 2015 maar liefst 23,9%. Dat is sterk in vergelijking met 2014 en beduidend hoger dan de meeste Europese en zeker Amerikaanse banken, waar de cijfers zich veeleer tussen 5 en 15% situeren. Ook de kosten-inkomensratio van 44,0% scoort internationaal erg hoog, al staat die onder druk (47,0% voor 2014).

Met ruim 5000 vestigingen, bijna 95.000 werknemers, 350 miljard USD aan activa onder beheer en 36 miljard USD beurskapitalisatie is Itau Unibanco Holding de top in Brazilië. Itau Unibanco Holding is dan ook een universele bank met twee onderdelen. Itau Unibanco staat voor het retailbankieren, verzekeringen, vermogensbeheer, Itau BBA voor het bedrijfs- en zakenbankieren. Ze is niet alleen top in kwantiteit, ook in kwaliteit, zoals de ratio’s aantonen.

Itau Unibanco Holding is een schoolvoorbeeld van een geslaagde fusie uit 2008. Unibanco startte al in 1924 door de Moreira Salles-familie en de doopvont van Itau stond er in 1944. Deels door een rist overnames konden ze beide gestaag groeien, tot de fusie in 2008. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een van de grootse bankexperts van Latijns-Amerika. Sinds de fusie zijn de activa met gemiddeld 15,9% per jaar gestegen en het eigen vermogen met 12,7%. Zo’n groeicijfer zit er dit jaar niet in. Het management mikt op een beperkte klim van de inkomsten (analistenconsensus +4%, maar de gemiddelde analistenverwachting is wel winstdaling met 8% ).


Conclusie

De meevallende jaarcijfers zijn een geruststelling. Maar deels door het grote gewicht (11%) van de bank in de Ibovespa-index weegt de malaise in het land en in China op de waardering van het aandeel. Tegen een 6,5 keer de verwachte winst voor 2016 kunt u dit kwaliteitsaandeel aan de laagste waardering in een decennium kopen. Een koersherstel is enkel mogelijk als het negativisme rond Brazilië stopt. Gericht op langetermijninvesteerders.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content