Intel moet orde op zaken stellen
Niet alleen de markt zit tegen voor Intel, er zijn ook interne problemen. Die kunnen niet grondig worden aangepakt zonder CEO.
Op de dag dat er weer positievere signalen over de halfgeleiderindustrie de markt bereikten, pakte Intel met tegenvallende cijfers uit. De resultaten van het vierde kwartaal gaven nog een gemengd beeld, maar de halfgeleiderproducent ontgoochelde met de verwachtingen voor het lopende kwartaal en boekjaar. Intel realiseerde in de drie maanden tot eind december een omzet van 18,66 miljard dollar. Dat is 9,4 procent meer dan een jaar eerder maar onder de verwachte 19,01 miljard dollar. De aangepaste nettowinst lag met 5,9 miljard dollar of 1,28 dollar per aandeel wel boven de verwachte 1,22 dollar. Voor het eerst in zes kwartalen werd de omzetprognose niet geklopt.
Intel verwijst naar de groeivertraging in China als reden voor de dalende verkoop van smartphones en geheugenchips. Volgens Gartner kromp de globale pc-verkoop in het vierde kwartaal met 4,3 procent. De tragere groei van datacenters is belangrijker voor Intel. Microsoft, Alphabet (Google) en Amazon investeerden de jongste jaren fors in servers voor datacenters. Er is intussen voldoende capaciteit beschikbaar.
Client Computing (processoren voor pc’s) blijft de grootste afdeling en groeide met 10 procent. De groei van de Data Center-groep bleef beperkt tot 9 procent. In het derde kwartaal was dat nog 26 procent. Over het volledige boekjaar 2018 dikte de omzet met 13 procent aan tot 70,8 miljard dollar. De brutowinstmarge nam in het vierde kwartaal af naar 61,7 procent en bedroeg gemiddeld 63,3 procent in 2018.
Intel heeft nog altijd geen nieuwe CEO na het ontslag van Brian Krzanich in juni vorig jaar. Dat maakt dat de interne problemen niet kordaat genoeg worden aangepakt. De overgang naar een nieuwe productietechnologie (10 nanometer) loopt vertraging op waardoor er capaciteitsproblemen zijn ontstaan.
Intel maakt niet langer de snelste en meest performante processoren en dat is een schok voor wie het bedrijf volgt. Er is op korte termijn geen beterschap in zicht. De omzetprognose voor het lopende eerste kwartaal bleef met 16 miljard dollar fors onder de verwachte 17,35 miljard dollar. De jaarprognose van 71,5 miljard dollar impliceert een klim van amper 1 procent op jaarbasis. Dat zou de traagste groei sinds 2015 zijn. Het cijfer ligt ook flink onder de consensusverwachting van 73,2 miljard dollar. De vrije kasstroom groeide in het boekjaar 2018 met 38 procent naar 14,3 miljard dollar. Intel mikt voor 2019 op een klim naar 16 miljard dollar en plant extra uitgaven in productiecapaciteit. Daardoor zullen de kapitaaluitgaven toenemen van 13,5 miljard dollar naar 15,5 miljard dollar. Dat ligt flink boven de verwachte 14,3 miljard dollar.
De halfgeleiderproducent had aan het einde van vorig boekjaar 11,7 miljard dollar in kas. Daar stond een totale schuld van 26,4 miljard dollar tegenover. Intel keerde vorig jaar ruim 16 miljard dollar uit aan de aandeelhouders. De groep kocht 217 miljoen eigen aandelen in voor 10,7 miljard dollar. Dat verminderde het aantal aandelen in omloop met bijna 5 procent. Dat werd aangevuld met 5,5 miljard dollar in dividenduitkeringen. Het kwartaaldividend wordt dit jaar met 5 procent verhoogd.
Conclusie
Niet alleen de markt zit tegen voor Intel maar er zijn ook enkele interne problemen. Die kunnen niet grondig worden aangepakt zonder CEO. Toch geloven we dat Intel er bovenop zal komen en door extra investeringen het technologisch leiderschap weer zal opnemen. Tegen 10 keer de verwachte winst is het aandeel niet duur. Voorlopig houden.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 47,04 dollar
Ticker: INTC US
ISIN-code: US4581401001
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 227,1 miljard dollar
K/w 2018: 10
Verwachte k/w 2019: 10
Koersverschil 12 maanden: +13%
Koersverschil sinds jaarbegin: +0,5%
Dividendrendement: 2,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier