De kwartaalcijfers van Intel lagen grotendeels in de lijn van de verwachtingen, maar de vooruitzichten ontgoochelden.

De kwartaalcijfers van Intel, de grootste halfgeleiderproducent ter wereld, lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen. De vooruitzichten ontgoochelden wel en de groeiprognose voor het volledige boekjaar werd ook verlaagd. De grootste verrassing kwam van het aangekondigde herstructureringsplan, waarbij het personeelsbestand van de groep zal afnemen van 107.000 naar 95.000, een inkrimping met 11%. Die maatregel zal dit jaar nog 750 miljoen USD opleveren en vanaf halfweg 2017 moet de besparing oplopen tot 1,4 miljard USD op jaarbasis. Voor het zover is, zal Intel in het lopende kwartaal wel nog een herstructureringslast van 1,2 miljard USD moeten nemen. De halfgeleidergroep wil de vrijgekomen middelen inzetten om te investeren in de snelgroeiende bedrijfsonderdelen.

Op dit moment is Intel als marktleider in het segment van de microprocessoren nog sterk afhankelijk van de pc-markt. Vorig boekjaar was nog 60% van de omzet afkomstig van die activiteit, in het voorbije kwartaal was dit nog 55%. De mondiale pc-industrie is echter al enkele jaren aan het krimpen. Dit jaar wordt het vierde opeenvolgende jaar dat de pc-markt zal krimpen. De verkoop ligt nu een kwart lager dan in het topjaar 2007. Intel probeerde wel te concurreren in dit mobiele segment maar krijgt er ook na enkele jaren nog steeds geen voet aan de grond. De concurrentie was te sterk en de kostenstructuur van Intel te hoog. De mobiele afdeling reeg de operationele verliezen aan elkaar en is nu ondergebracht in de grote Client Computing-afdeling, waardoor investeerders geen zicht meer hebben op de afzonderlijke prestatie van de mobiele activiteiten.

De groepsomzet steeg met 7% op jaarbasis, tot 13,7 miljard USD. De nettowinst klom 2,7% hoger, tot 2,05 miljard USD en de aangepaste winst per aandeel (0,54 USD) profiteerde van de inkoop van eigen aandelen (27 miljoen) en een lagere belastingvoet. De Client Computing Group zag de omzet met bijna 2% toenemen, ondanks een daling van de verkochte volumes (-15%). Dat werd echter gecompenseerd door de hogere gemiddelde verkoopprijzen van de halfgeleiders (+19%). De Data Center Group (29% van de groepsomzet), halfgeleiders voor servers, boekte een vooruitgang met 8,6%. De winstmarge van deze afdeling ligt met 44% beduidend hoger dan bij Client Computing (25%). Toch vlakt de groei in dit segment de jongste kwartalen af. Het internet der dingen (onder meer halfgeleiders voor industriële toepassingen en de autosector) groeide met 22%. Die afdeling staat in voor 5% van de omzet en heeft een marge van 19%.

Intel rekent voor het lopende kwartaal op een omzet van gemiddeld 13,5 miljard USD, bijna 700 miljoen USD onder de consensusprognose. Eerder stelde het management voor het volledige boekjaar een omzetstijging met 5 tot 10% voorop. Dit werd bijgesteld naar ongeveer 5%. Ook de prognose voor de brutomarge werd verlaagd van 63 naar 62%. Door de overname van Altera nam de groepsschuld toe, maar gezien de stevige kaspositie bedraagt de netto financiële schuld nu 10,3 miljard USD.


Conclusie

Bij gebrek aan groei neemt Intel zijn toevlucht tot een toch wel omvangrijke herstructurering om de efficiëntie van het bedrijf te verhogen. Tegen 13 keer de verwachte winst en met een brutorendement van 3% is het aandeel correct gewaardeerd. Pas bij een terugval opnieuw koopwaardig.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content