Inspelen op de marktvolatiliteit

De Vstoxx-index meet de impliciete volatiliteit van de aandelen in de Euro Stoxx 50-index. Beleggers kunnen via hefboomproducten of trackers inspelen op de Vstoxx.

We hadden het vorige week over de VIX-index, die de impliciete volatiliteit van aandelen uit de S&P500-index meet. Die heeft ook een Europese tegenhanger: de Vstoxx-index doet hetzelfde, maar dan voor de Euro Stoxx 50-index. Net zoals bij de VIX is het ook mogelijk via hefboomproducten in de Vstoxx te investeren. BNP Paribas Markets biedt twee turbo’s long aan met het Vstoxx-termijncontract als onderliggende waarde. De hefbomen zijn met 4,7 en 5,9 wel aan de hoge kant, zeker gezien de forse schommelingen in de volatiliteitsindex.

Ook Commerzbank heeft drie turbo’s long in het aanbod met het Vstoxx-termijncontract (oktober) als onderliggende waarde. Hier vindt ook de meer defensieve belegger zijn gading.


Vstoxx Future Turbo Long (laag risico)

Isin-code: DE000CD62PU1

Munt: EUR

Financieringsniveau: 12,49

Referentieprijs: 20,73

Stoploss: 13,15

Hefboom: 2,5

Koers: 8,13/8,28


Deze turbo long is de meest defensieve uit het gamma met een verschil van 58% tussen de Vstoxx-index en de stoploss.


Vstoxx Future Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code: DE000CD62GT2

Munt: EUR

Financieringsniveau: 15,5

Referentieprijs: 20,73

Stoploss: 16,33

Hefboom: 3,9

Koers: 5,11/5,26


Bij deze turbo long is het verschil tussen de referentieprijs en de stoploss teruggevallen tot 27%. Vandaar een gemiddeld risiconiveau.

Naast de hefboomproducten bestaan er ook trackers om in te spelen op een hogere volatiliteit. Ze zijn erg populair als indekkingsinstrument voor de korte termijn. Net zoals bij de hefboomproducten zijn ze echter ongeschikt als langetermijnbelegging. Er zijn veel soorten volatiliteitstrackers. De eenvoudige varianten hebben een index die de prijsevolutie van VIX-termijncontracten met een korte looptijd schaduwt als onderliggende waarde. Andere trackers focussen dan weer op termijncontracten met een latere afloopdatum. Daarnaast zijn er leveraged trackers. Dat zijn trackers met een hefboom die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn met turbo’s, maar dan zonder stoploss. Een derde soort zijn de actieve varianten waarvan de onderliggende index dynamisch is samengesteld uit VIX-futures, aandelen en cash waarbij de onderlinge verhoudingen via een algoritme worden bepaald.


iPath S&P500 VIX Short Term Futures ETN

Tickersymbool: VXX

Uitgifte: januari 2009

Gemiddeld dagvolume: 42,1 miljoen

Activa onder beheer: 1,46 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,89%


De grootste (gemeten volgens de activa onder beheer) en meest liquide tracker behoort tot de eenvoudige soort. Het gaat om een Exchange Traded Note (ETN) uit de iPath-productfamilie van uitgever Barclays, met tickersymbool VXX. De onderliggende waarde is de S&P500 VIX Short Term Futures-index. In de praktijk schaduwt die index de prijsevolutie van VIX-termijncontracten op één maand en op twee maanden. Net zoals bij de hefboomproducten moeten die posities telkens worden doorgerold bij het aflopen van het termijncontract. We beschreven vorige week al dat de VIX-futures in contango zijn (latere termijncontracten zijn duurder). Met dezelfde inleg kunnen dus minder nieuwe termijncontracten worden gekocht. Dat heet het negatieve rolrendement. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,89%.

Een analyse van de rendementen bij een stijgende volatiliteit toont aan dat de zogenoemde hefboomtrackers beduidend beter scoren dan de eenvoudige trackers om de VIX te repliceren. Dat werkt uiteraard in beide richtingen. We bekijken de twee grootste hefboomtrackers op de VIX.


ProShares Ultra VIX Short Term Futures ETF

Tickersymbool: UVXY

Uitgifte: oktober 2011

Gemiddeld dagvolume: 39 miljoen

Activa onder beheer: 690,4 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,95%


Deze tracker van uitgever ProShares heeft de juridische structuur van een ETF en is intussen vijf jaar op de markt. De onderliggende waarde is de S&P500 VIX Short Term Futures-index, die voor 200% wordt gerepliceerd. Anders gesteld: dit is een tracker met hefboom 2. De beheersvergoeding ligt met 0,95% een fractie hoger dan bij VXX.


VelocityShares Daily 2x VIX Short Term ETN

Tickersymbool: TVIX

Uitgifte: november 2010

Gemiddeld dagvolume: 8,8 miljoen

Activa onder beheer: 251,7 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 1,65%


Deze ETN van uitgever Crédit Suisse doet exact hetzelfde als UVXY. Alleen is de tracker een maatje kleiner op het gebied van de beheerde activa en liquiditeit en ligt ook de beheersvergoeding iets hoger.

De grootste actieve volatiliteitstracker wordt uitgegeven door Barclays Global.


Barclays S&P500 Veqtor ETN

Tickersymbool: VQT

Uitgifte: augustus 2010

Gemiddeld dagvolume: 4500

Activa onder beheer: 227 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,95%


De tracker met tickersymbool VQT schaduwt de S&P500 Dynamic Veqtor Total Teturn-index. VQT onderscheidt zich van de klassieke volatiliteitstrackers omdat de beheerders actief en passief beheer met elkaar combineren. De index bestaat uit drie componenten: de S&P 500-index (tracker SPY, een aandelencomponent), de S&P 500 VIX Short-Term Futures Index (tracker VXX, de impliciete volatiliteitscomponent) en ten slotte een cashgedeelte. De samenstelling van die drie componenten wordt dynamisch beheerd en wijzigt voortdurend. Zo wordt er onder meer gekeken naar de trend waarin de volatiliteit zich bevindt. Bij een stijgende volatiliteit zal een hoger gewicht worden toebedeeld aan VIX-futures. Daalt de volatiliteit, dan zal de aandelencomponent hoger worden. Het cashgedeelte doet dienst als buffer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content