IBM
IBM identificeerde een aantal strategische activiteiten die weer voor groei moeten zorgen. Maar die volstaan voorlopig niet om de aanhoudende omzetdaling op groepsniveau te stoppen.
Er zijn twee manieren om de recente kwartaalresultaten van IBM te beoordelen. Optimisten kijken naar het dividend, de aandeleninkoop en de daaruit volgende stijging van de winst per aandeel. Zij trekken zich ook op aan de groei van de strategische activiteiten van de groep. Critici focussen op de lagere marges en een omzet die al zestien kwartalen op rij daalt, met bovendien geen groei in het vooruitzicht. De groepsomzet daalde tussen januari en maart opnieuw met 4,6%, tot 18,68 miljard USD. De dure dollar speelde IBM, dat ongeveer twee derde van zijn omzet buiten het thuisland genereert, opnieuw parten. Exclusief wisselkoerseffecten bleef de omzetdaling beperkt tot ongeveer 2%.
IBM identificeerde een aantal strategische activiteiten die weer voor groei moeten zorgen. Het gaat daarbij, naast cloud computing, ook om geavanceerde analyse van gegevens (Watson Artificiële Intelligentie), mobiele diensten en beveiliging. De omzet uit die strategische activiteiten groeide het voorbije kwartaal met 14%, tot 7 miljard USD, goed voor 37% van de groepsomzet. In clouddiensten neemt IBM intussen wereldwijd de derde of vierde plaats in, naargelang de maatstaf. De clouddiensten groeiden het voorbije kwartaal met 34%. De mobiele diensten deden het nog beter, met 88%, en de groei bij beveiliging en analytische software bleef beperkt tot respectievelijk 18 en 7%. Maar dat is onvoldoende om de aanhoudende omzetdaling op groepsniveau te stoppen.
De winst per aandeel lag met 2,39 USD wel boven de verwachtingen, dankzij een daling van het aantal aandelen in omloop met 28 miljoen. De nettowinst daalde met 13,5%, tot 2 miljard USD. De winstprognose voor het volledige boekjaar bleef ongewijzigd op 13,5 USD per aandeel. De brutomarge daalde naar 46,5%, tegenover 48,2% een jaar eerder. De omzet van Cognitive Systems (software en aanverwante) daalde met 1,7%. Bij de dienstenafdeling bedroeg de achteruitgang 4,3% en bij Technology Services and Cloud, de grootste afdeling van de groep, bleef de daling beperkt tot 1,5%. De afdeling Systems, hardware en besturingssystemen, zette de slechtste prestatie neer, met een omzetdaling van bijna 22% en zelfs een negatieve operationele marge (-0,5%).
IBM keerde in 2015 9,4 miljard USD aan de aandeelhouders uit in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. In het voorbije eerste kwartaal was dat 2 miljard USD, gespreid over 1,2 miljard USD aan dividenden en 0,8 miljoen USD aandelen. De vrije kasstroom komt dit jaar aan de bovenkant van de eerder afgegeven vork (11 tot 12 miljard USD) uit. Dat zal hoe dan ook lager zijn dan de 14,2 miljard USD van het vorige boekjaar. Aan het einde van het eerste kwartaal had IBM 14,9 miljard USD in kas. De schuld, exclusief de financieringsafdeling van de groep, bedroeg 18,8 miljard USD.
Conclusie
Sinds het dieptepunt van januari klom de beurswaarde van IBM met 30%. Na de kwartaalcijfers moest het aandeel enkele procenten inleveren. IBM noteert tegen 11 keer de verwachte winst voor dit boekjaar. Na de koersstijging was het dividendrendement afgenomen naar 3,5%. We vinden IBM niet langer ondergewaardeerd en zien op korte termijn weinig opwaarts potentieel. Daarom wordt het advies verlaagd.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier