IAMGold is goedkope en potentiële overnamekandidaat

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

IAMGold is potentieel een mooi groeiverhaal, maar investeerders willen eerst concrete resultaten zien en wachten daarom voorlopig af.

IAMGold is een middelgrote goudproducent met de hoofdzetel in Canada en vijf operationele activa. Die produceerden in 2018 samen 882.000 troy ounce goud, ongeveer evenveel als een jaar eerder. De Essakane-mijn in Burkina Faso levert de grootste bijdrage (45%), gevolgd door Rosebel in Suriname (37%). Westwood in Canada tekende in het vierde kwartaal voor 12 procent. Het saldo komt van twee kleinere mijnen in Mali (Sadiola en Yatela).

IAMGold heeft een rijk gevulde pijplijn met nieuwe projecten. Alleen bevindt de groep zich nog in de beginfase van de investeringscyclus. De resultaten van het vierde kwartaal vielen tegen met een productiecijfer van 231.000 troy ounce en een nettoverlies van 34,8 miljoen dollar of 7 dollarcent per aandeel. Door de investeringen was er een negatieve vrije kasstroom van 94,6 miljoen dollar. Dat loopt op naar bijna 145 miljoen dollar voor 2018. De productieprognose voor dit jaar lag met 810.000 tot 870.000 troy ounce onder de verwachtingen door een lagere output bij Essakane en Westwood en de geplande sluiting van Sadiola.

IAMGold presteert in kosten minder goed dan de sector. Met 1123 dollar per troy ounce in het vierde kwartaal lagen de kosten boven de verwachtingen. Voor 2019 wordt een cijfer tussen 1030 en 1080 dollar per troy ounce vooropgesteld.

Toch was er ook positief nieuws. De goudreserves stegen vorig jaar met bijna een kwart naar 17,9 miljoen troy ounce. IAMGold verhoogde de voorbije drie jaar de reserves met 80 procent. IAMGold rekent op verschillende projecten om de groepsproductie op te krikken. Tegelijk moeten de productiekosten met meer dan een kwart dalen naar 850 dollar per troy ounce. Dat is niet onmogelijk.

Essakane, Rosebel en het nog te bouwen Coté Gold moeten de speerpunten van de groep worden. Ook bij Westwoord zal de productie worden opgekrikt. In het kader van de focus op de kasstromen beschouwen we het uitstel van de bouw van de Coté Gold-mijn in Ontario als goed nieuws. Coté Gold zou over de levensduur van de mijn (16 jaar) jaarlijks gemiddeld minstens 367.000 troy ounce goud opleveren tegen een productiekosten van minder dan 700 dollar. IAMGold wacht op hogere goudprijzen en meer stabiele marktomstandigheden om het project groen licht te geven. De start van de productie bij Saramacca (Guyana) in de tweede jaarhelft is wel zeker. De ertsen van de mijn zullen bij het naburige Rosebel worden verwerkt.

Ondanks de negatieve vrije kasstroom bedroeg de cashpositie eind vorig jaar 734,6 miljoen dollar. IAMGold beschikt verder nog over een ongebruikte kredietlijn van 500 miljoen dollar, wat de totale liquiditeit op ruim 1,2 miljard dollar brengt. Daar tegenover staat een langetermijnschuld van 398,5 miljoen dollar. Dat zorgt voort een comfortabele nettocashpositie. IAMGold ontvangt eind dit jaar een voorafbetaling van 170 miljoen dollar op een hedgingovereenkomst. IAMGold moet tegen 2022 150.000 troy ounce leveren tegen 1300 tot 1500 dollar.


Conclusie

Het aandeel werd afgestraft na een minder goed vierde kwartaal en tegenvallende vooruitzichten voor 2019. Sinds vorige zomer is de koers zelfs gehalveerd. IAMGold is potentieel een mooi groeiverhaal, maar investeerders willen eerst concrete resultaten zien en wachten daarom voorlopig af. De uitbreidingsprojecten slorpen flink wat geld op waardoor de vrije kasstroom negatief is. Maar IAMGold kan door de sterke balans tegen een stootje. Het risico is bovengemiddeld maar dat wordt gecompenseerd door een zeer lage waardering van 0,6 keer de boekwaarde. IAMGold is ook een potentiële overnameprooi.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 3,32 dollar

Ticker: IAG US

ISIN-code: CA4509131088

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 1,55 miljard dollar

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: 57,1

Koersverschil 12 maanden: -36%

Koersverschil sinds jaarbegin: -9%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content